Kultūras ziņas

Daugavpils cietoksnī teātra maratons

Kultūras ziņas

Festivāls "Homo Novus" šokē un sajūsmina

Maskats atsakās vadīt LNO

Apskats: Kārtējais cēliens operas vadības drāmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jaunā sezona Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sākusies ar kārtējo cēlienu operas vadības drāmā - vēl pirms jaunās operas valdes apstiprināšanas no sava krēsla atteicies izraudzītais operas vadītājs Arturs Maskats. Viņš atteicies vadīt valdi, kurā nav līdzšinējā ilggadējā operas direktora Andreja Žagara. Viņu, pretēji žūrijas ieteikumam, valdē neiekļāva kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende. Maskata ultimāts gan ministres domas nav licis mainīt, un viņa cerībā uz jaunām vēsmām operā apsver iespēju sludināt jaunu mākslinieciskā vadītāja konkursu.

Pēc ziņām par kārtējiem satricinājumiem operas vadībā interese par līdzšinējā operas direktora Andreja Žagara un viņa ilggadējā līdzgaitnieka, jaunieceltās operas valdes vadītāja Artura Maskata sasaukto preses konferenci šodien bija liela. Žagars bija sagatavojis atskaiti par operas radošajiem un finanšu rādītājiem un apbruņojies ar krietnu žūksni rakstisku atsauksmju no citu valstu operu vadītājiem un operzvaigznēm, kas slavē viņa veikumu Baltā nama vadībā.

Mana motivācija nav ne finansiāla, ne amats. Visus šos 17 gadus mani ir vadījusi misijas un gandarījuma apziņa un sajūta, ka varam mazā valstī uzbūvēt kaut ko ļoti nozīmīgu,” norādīja Žagars.

Žagars vairākkārt uzsvēra, ka pie sava krēsla neturas principa pēc, bet bažījas par jaunās valdes pieredzes trūkumu, tuvojoties Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam, kur daudz iesaistīta arī opera. Piedāvātais padomnieka statuss viņam neesot pieņemams, jo konkursā saņēmis augstāko punktu skaitu, un arodbiedrību protesti nevarot būt pamats viņa atstāšanai ārpus valdes. Ilggadējais operas direktors arī visnotaļ skeptiski izteicās par pārējo jauno valdes locekļu spējām ātri apgūt operas specifiku:

„Es nevaru būt padomnieks. Varu dot gudrus padomus Arturam [Maskatam] pa telefonu, bet es saprotu, kāds laiks man būs jāpatērē, lai apmācītu no piena rūpniecības un alkohola biznesa nākušu mārketinga speciālisti [valdē iecelto Inesi Eglīti]. Arī Daina Markova ir visnotaļ jauks cilvēks, bet arī nāk no televīzijas. Kāds laiks būs jāpavada, lai viņas apmācītu un liktu saprast, kā strādā nozare…”

Bez Žagara jaunajā valdē nav gatavs strādāt arī Arturs Maskats:

"Es redzu, kā vadīt šo valdi, ja tā ir, pēc manām domām, profesionāli piepildīta. Un es neredzu, kā vadīt šo valdi, ja tā nav. Mums bija nopietnas sarunas [Kultūras] ministrijā gan vakar vakarā, gan šorīt no rīta, un es teicu - jūs aicināt uz kuģa kapteini, un apstākļi varētu būt diezgan vētraini, bet neļaujat izvēlēties neko no tās komandas un nerespektējat nozares profesionāļu teikto. Tādā gadījumā varbūt vienkārši ir vajadzīgs cits kapteinis.”

Pagaidām izskatās, ka tā arī būs - kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende savu lēmumu par Žagaru neplāno mainīt:

Neviens nav neaizstājams. Tas viss ir tāda ālēšanās. Iespējams, ka operai ir pienācis laiks pēc kaut kā jauna. (..) Tā kā rīkosim jaunu konkursu uz māksliniecisko vadītāju.”

Ne Andrejs Žagars, ne Arturs Maskats pagaidām skaidri neatbild, vai varētu startēt vēl vienā konkursā:

„Es esmu neatlaidīgs un spītīgs cilvēks, bet man droši vien būtu jāpadomā,” sacīja Žagars.

„Konkursi nekad nav bijusi mana dzīves stihija, bet es apdomātu jebkuru priekšlikumu. Es gribu darīt labu operai un kaut ko arī saprotu no šī darba,” piebilda Maskats.

Drāma operā, visticamāk, tik drīz nebeigsies. Žagars sola konsultēties ar juristiem par ministres lēmuma tiesiskumu, ignorējot žūrijas rezultātus, viņas rīcību sauc par destruktīvu un motīvus - par personiskiem. Tikmēr ministres lēmumu Žagaru atstāt ārpus valdes jau apsveikušas ar viņa vadības stilu neapmierinātās operas arodbiedrības. Cik ilgi Žagars vēl turpinās vadīt operu, pagaidām nav skaidrs, jo līgums viņam ir līdz gada beigām vai jaunas valdes iecelšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti