Nacionālajā enciklopēdijā 5 gados populārākā tēma – literatūra; iztrūkst šķirkļa par filozofiju

Nacionālās enciklopēdijas elektroniskajai versijai aprit pieci gadi. Šajā laika posmā kopējais vietnes skatījumu skaits ir teju 10 miljoni. Visvairāk apmeklēts šķirklis par eposu "Lāčplēsis" ar vairāk nekā 70 tūkstošiem skatījumu. Savukārt populārākās tēmas ir literatūra, mūzika un vēsture.

Nacionālajā enciklopēdijā 5 gados populārākā tēma – literatūra; iztrūkst šķirkļa par filozofiju
00:00 / 04:17
Lejuplādēt

2018. gadā atklājot tīmekļa vietni "nacionālaenciklopedija.lv", tajā bija publicēti ap 900 šķirkļi un pirmajos piecos gados virtuālās enciklopēdijas saturs ir pieaudzis vairāk nekā četras reizes, sasniedzot ap 4200 šķirkļus. Enciklopēdijas galvenais redaktors Valters Ščerbinskis iezīmēja, ka darbadienās mājas lapu apmeklē 7 līdz 9 tūkstoši apmeklētāju.

"Ir cilvēki, kas lasa specifiskus jautājumus un cilvēki, kas gluži vienkārši lodā pa enciklopēdijas saturu un meklē kaut ko, kas viņiem interesē. Tas atslēgas vārds ir cilvēks, kas grib kaut ko noskaidrot. Piecu gadu laikā ir bijuši gandrīz 10 miljoni skatījumu un divas trešdaļas šo lasītāju ir dažādu izglītības iestāžu audzēkņi. Diezgan droši to mēs varam spriest pēc vasaras, jo vasarā ir skaidrs, ka skolēnus vai studentus ir diezgan grūti dabūt lasīt kaut ko, un vasarā tas skaitlis ir apmēram uz pusi mazāks vai pat trešdaļa no tā, kas tiek skatīts novembrī. Taču enciklopēdijas saturu skatās arī tādās dienās, kad šķiet neviens neko nedara, kā, piemēram, vecgada vakarā vai jaunā gada diena vai Jāņu vakars," stāstīja Ščerbinskis.

Tāpat šo gadu laikā būtiski pieaudzis arī šķirkļu autoru skaits. Enciklopēdijas saturu līdz šim radījis 741 autors. Lasītāju iecienītākās tēmas Nacionālajā enciklopēdijā ir literatūra, mūzika, kā arī vēsture, īpaši tuvojoties nozīmīgiem datumiem, kā, piemēram, deportācijas piemiņas dienas martā un jūnijā, kad arī vairāk skatījumu šķirkļos par šiem notikumiem. Atzīmējot enciklopēdijas piecgadi izveidots arī lasītāko šķirkļu "Top 10".

"Pirmajā vietā eposs "Lāčplēsis", novele "Pazudušais dēls" ,Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki, Pirmais pasaules karš, Pirmais pasaules karš Latvijā, Nacionālā virtuve Latvijā, Latvijas valsts himna, Latviešu literatūra, Raimonds Pauls un desmitajā vietā Tiesības.

Taču mums ir vēl trīs šķirkļi, kuri mūs pārsteidza. Šķirklis "Noplicinātā urāna munīcija", kuru burtiski divu dienu laikā ļoti daudz cilvēku apmeklēja un man ir aizdomas, ka tie lielā mērā bija žurnālisti, kam nācās paskaidrot ziņu par to, ka Anglija apsver Ukrainas armijai piešķirt šo munīcijas veidu un vairums cilvēku, protams, nezināja, kas tas īsti ir un meklēja. Vēl viens pārsteigums mums ir šķirklis "Dālderi" par mūzikas grupu. Cauri gadiem šis šķirklis, īpaši svētku dienās, tiek skatīts ļoti daudz. Un trešais pārsteigums mums ir šķirklis "3x3 basketbols", spēle par Zelta medaļām olimpiādē, kuras laikā cilvēki meklēja šo," klāstīja enciklopēdijas galvenais redaktors

Minētajiem šķirkļiem ir virs 50 tūkstoš skatījumu, bet pieprasīti mēdz būt arī ar fiziku, ķīmiju un astronomiju saistīti šķirkļi. Šķerbinskis norādīja, ka lielākais izaicinājums ir autoru piesaiste jaunu šķirkļu veidošanā kā arī esošā satura atjaunošana tēmās, kuras nemitīgi attīstās.

"Autori ir ļoti dažādi, tāda lietpratēju un zinātnieku vide, bet iesaistīt visus šos cilvēkus dažkārt nav vienkārši un viņi ir arī ļoti aizņemti. Turklāt enciklopēdijas žanrs ir specifisks, tas nav īsti zinātnisks raksts, mums ir savas lietas, kas ir jāievēro.

Bet tas, kas savā ziņā mūsu dzīvi atvieglo, ir tas, ka mēs esam universāla enciklopēdija par visu. Līdz ar to mums ir iespējas variēt, izmantot dažādu pieeju. Lai gan arī man ir sāpīgi, ka mums vēl nav daži svarīgi šķirkļi, kas būtu ārkārtīgi svarīgi," teica Šķerbinskis.

Jautāts, kas ir tie prioritārie šķirkļi, kuri pietrūkst, viņš atzina: "Filozofija. Mums ir šķirkļi par filozofijas tēmu, kā Kants un citi autori, bet nav lielā šķirkļa par šo tēmu, bet ir citas lietas, kas šobrīd top, kā Otrais pasaules karš, kas drīz būs."

Lasītāji uzmeklētajā šķirklī vidēji pavada 2 līdz 7 minūtes. Nacionālo enciklopēdiju lasa galvenokārt Latvijā (93%) un aktīvākie lietotāji atrodami Rīgā (76%). Savukārt ārvalstīs lielākais skatījumu skaits ir Lielbritānijā un ASV (katrā ap 27 500 skatījumu), kam seko Vācija (16 000) un Zviedrija (13 000).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti