Panorāma

Munīcijas rūpnīca darbu varētu sākt līdz gada beigām

Panorāma

Panorāma

JVLMA padome turpinās darbu līdzšinējā sastāvā

Par Mūzikas akadēmijas jauno padomes priekšsēdētāju ievēlēts Timurs Tomsons

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padome pirmdien, 18. martā, par jauno padomes priekšsēdētāju ievēlējusi Timuru Tomsonu. Par viņu atdotas četras balsis, bet viens no pieciem padomes locekļiem balsojumā nepiedalījās, informēja JVLMA padome. Jau ziņots, ka brīvdienās akadēmijas padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova paziņoja, ka viņa atkāpjas no sava amata, jo šis viņai ir emocionāli pārāk smags laiks.

JVLMA padomes priekšsēdētāja maiņa

Saistībā ar uzsākto kriminālprocesu par Mūzikas akadēmijas mācībspēku iespējamo uzmākšanos studentēm JVLMA padome pēc garām sarunām tieši pirms nedēļas lēma izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim un aicināja viņu atkāpties no rektora amata. Bet brīvdienās pati padomes priekšsēdētāja Helēna Demakova paziņoja, ka viņa atkāpjas no padomes vadītājas amata. Šodien viņa piekrita atbildes sniegt vienīgi e-pastā, uzsverot: "Par lēmuma iemesliem viss pateikts preses relīzē. Domāju, ka mana klātbūtne padomē nepieciešama, jo esošo problēmu nevar atrisināt vienā dienā, tas ir ilgstošs process. Tam cieši sekoju un sekošu."

Citi padomes locekļi par priekšsēdētājas gaidāmo atkāpšanos iepriekš neko neesot zinājuši, un jau šorīt padome pulcējās, lai lemtu par tālāko darbību.

"Padome, protams, turpinās strādāt, un Demakovas kundze turpinās strādāt padomē. Viņa atkāpjas no priekšsēdētājas amata. Varbūt tas nebija tā precīzi noformulēts no viņas puses. Padome, protams, turpinās savu darbu," skaidroja JVLMA padomes loceklis Artis Sīmanis.

Padomes tālāka darbība un sadarbība ar akadēmiju pārrunāta arī ar rektorātu un Studējošo pašpārvaldi.

"Es uzskatu, ka mūsu rosinājums atkāpties rektoram nav ne viņa apvainošana, ne aizvainošana, bet cilvēkam, kurš ir vadītājs, ir jāspēj uzņemties atbildība par vadāmo iestādi.

Piemēram, ja es būtu rektors un es neko nebūtu zinājis par to, kas man apkārt notiek, tad tā ir mana atbildība," norādīja JVLMA padomes loceklis Normunds Vīksne.

Pirmais ziņojums caur trauksmes cēlēju sistēmu

Pirmdienas rītā saņemts pirmais ziņojums caur trauksmes cēlēju sistēmu. Rektors Guntars Prānis atklāja, ka pirmo reizi akadēmijas vēsturē otrdien plānots sasaukt īpašu komisiju, kura iepazīsies ar ziņojumā rakstīto.

"Ir saņemta jauna informācija, un mēs ar to ļoti rūpīgi iepazīsimies un virzīsim uz priekšu," stāstīja Prānis. Vaicāts, vai "uz priekšu virzīties" nozīmē doties uz policiju, Prānis norādīja: "Atbilstoši tam, kas tur būs rakstīts, man vēl tiešām līdz šim nav bijusi iespēja ar to iepazīties. Bet, protams. Protams. Mēs jau šobrīd esam ar policiju ļoti ciešā sasaistē."

Iesniegumus turpina saņemt arī pati padome, kas darbu turpina, un šī ir patlaban lielākā prioritāte. Ziņo ne tikai par iespējamu seksuālu vardarbību, bet arī par emocionālo vardarbību.

"Man ir apmēram septiņas, astoņas anketas, kas runā par konkrētiem cilvēkiem. Tur parādās dažādas personas. Gan tie, kas jau izskanējuši, gan arī jauni vārdi. Es domāju, ka divu nedēļu laikā rektorāts un arī akadēmija ir gājusi ļoti uz priekšu arī savā izpratnē par šo jautājumu," komentēja JVLMA padomes loceklis Tomsons.

KONTEKSTS:

Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Padome aicinājusi akadēmijas Senātu 8. aprīlī sasaukt sēdi par Prānim izteikto neuzticību. 

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi. Arī pēc tam arvien vairāk Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenšu vērsušās dažādās institūcijās ar iesniegumiem.

15. martā no JVLMA padomes priekšsēdētājas amata atkāpās Helēna Demakova.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti