Kultūras ziņas

Rīgā sākas festivāls "Winterfest"

Kultūras ziņas

Kino ļaudis gatavojas Latvijas simtgadei

Nacionālie partizāni filmā "Segvārdā Vientulis"

Pirmizrāde Normunda Puča filmai «Segvārds Vientulis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

4.novembra vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" Rīgā pirmizrādi piedzīvos Normunda Puča debijas filma "Segvārds Vientulis", kuras centrā ir mūsu mākslā ļoti reti skarta tēma - nacionālo partizānu kustība Latvijā. Filma balstīta patiesos notikumos, tās galvenais varonis ir Latgales katoļu priesteris Antons Juhņevičs, kurš, neraksturīgi mācītājam, bija aktīvs pretošanās kustības līderis.

Režisors Normunds Pucis stāsta, ka dramatiskā tēma galvenokārt ir tikai iemesls, lai kopumā runātu par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm.

"Šie notikumi, kurus mēs rekonstruējam, atklāj gan varonību, gan nodevību. Ir arī cilvēki, kurus mēs nevaram ierindot nevienā no šīm kategorijām, viņi vienkārši meklē ceļus, kā saglabāt savu, savas ģimenes un tuvinieku dzīvības," saka Normunds Pucis.

Režisors Normunds Pucis līdz ar filmu no aizmirstības izceļ ļoti spēcīgu Latgales personību - katoļu priesteri Antonu Juhņeviču. Filmā atainoti viņa mūža pēdējie gadi - no brīža, kad viņš 1945.gadā Latgales mežos nodibina partizānu apvienību un darbojas ar segvārdu Vientulis, līdz brīdim, kad 1947.gadā padomju vara viņu arestē un Centrālcietumā viņam izpilda nāvessodu.

"Es uzskatu, ka kino mākslas uzdevums nav dot morālus vērtējumus. Ir svarīgi aicināt aizdomāties par šīm izvēlēm, jo mainās laiki, bet cilvēks jau ir tas pats. Ja, nedod Dievs, mūs tagad piemeklētu kāda krīzes situācija, mūsu priekšā nostātos tādas pašas izvēles," norāda Normunds Pucis.

Lomas filmā atveido Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Andris Bulis, Juris Bartkevičs un vēl citi populāri aktieri. Filma ir melnbalta, dokumentālo notikumu inscenējumi tajā mijas ar dokumentāliem kadriem.

Kā jau esam vēstījuši, visā Latvijā filmu sāks izrādīt no 7.novembra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti