Kultūras rondo

Kino režisors Ivars Seleckis 88. dzimšanas dienu svin ar jaunu filmu "Zemnieki"

Kultūras rondo

Rīgas Mākslas telpā iemitinājusies eksperimentālā laboratorija "Skaņurīki"

"Mamma vēl smaida" - Elzas Gaujas debijas spēlfilma

Gluži neticamo pietuvināt realitātei. Par komēdiju «Mamma vēl smaida» stāsta tās veidotājas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Komēdijas "Mamma vēl smaida" priekšplānā ir trīs māsas, neapskaužami apstākļi un mirušās māmiņas pēdējā vēlēšanās. Šis nebūs stāsts par to, kas notika, bet – kā notika. Pirmizrādes priekšvakarā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" par filmas tapšanu vairāk atklāj režisore Elza Gauja un aktrise Baiba Broka. 

"Filma ir stāsts par trīs māsām, kurām ir diezgan atsvešinātas attiecības. Viena no viņām dzīvo Latvijā – Baibas Brokas atveidotā Aija, Antas Aizupes varone Vera dzīvo Igaunijā un Daigas Kažociņas varone Žanna dzīvo Somijā kopā ar mammīti. Diemžēl mammīte dodas mūžībā. Viņas sapnis – būt apglabātai savā tēvu zemē. Tad nu visas trīs māsas satiekas Somijā, konstatē, ka viņām nepietiek naudas repatriācijai, bet mammas sapnis ir jāpiepilda. Viņas nolemj mammu vest nelegāli, pašu spēkiem atpakaļ uz tēvzemi. Pa ceļam risinās māsu attiecības," uzņemto ekrāndarbu "Mamma vēl smaida" pāris vārdos izsaka Elza Gauja.

Broka atzīst, ka sākumā īsti neticējusi, kā šāds gadījums, kāds apspēlēts filmā, maz ir iespējams: "Kad sākām darbu, man likās, pats galvenais šo mazliet anekdotisko, paradoksālo stāstu pietuvināt realitātei – tā, kā tas tiešām varētu būt. Es visus savus spēkus veltīju tam, lai padarītu to ticamu manai varonei, līdz ar to arī man kā cilvēkam un līdz ar to, es domāju, arī skatītājam ticamu. Iztēlojamies līdz maksimumam, kas notiku, ja patiešām tā būtu, nevis tas tāds kaut kur dzirdēts stāsts (kas, izrādās, ir ļoti daudz kur dzirdēts). 

Tāpēc arī Elza varēja tik daudz atklāt no šī stāsta – gandrīz visu, jo tas ir nevis par to, kas notiek, bet kā tas notiek un kā ir māsām, kad viņas saskaras ar šādu traģisku dzīves situāciju un gandrīz nepārvaramiem apstākļiem.

Tas man likās pats interesantākais – kā? Kā to izdarīt? Kā to padarīt ticamu? Kādas iekšējas kustības notiek? Kas ir manas varones pieļaujamā zonā un kur sākas neiedomājamā zona?" Samērojot, kas kurai ir pieņemams un kas nav, kas ir svarīgs un kas nav, atklājas māsu dažādība, viņa piebilst. Saprastais galu galā iestrādāts ļoti konkrētās detaļās. 

Darba procesā aktrises izzinājušas ne tikai tēlu atšķirības, bet arī pašas savas, savstarpējās. "Kad sākām strādāt, mēs nācām katra no savas dzīves pieredzes, arī katra no sava teātra. Mums gan kā cilvēkiem, gan kā aktrisēm bija vajadzīgs laiks, lai ieraudzītu viena otru – kā mēs domājam, kā mēs strādājam. Tās bija ne jau nu milzu atšķirības, bet tomēr pieredze katrai bija cita. Pieņemt bija… Kāds brīdis pagāja. Jāsaka, bija arī konflikta situācijas, kuras mēs kā gudras un viltīgas aktrises tomēr atrisinājām," stāsta Baiba Broka. "Mēs izgājām to ceļu, sapratām viena otru gan kā varoni, gan kā atrisi. Tas, ko tu iegūsti – tā draudzība, tās sajūtas… Tagad satiekot Antu un Daigu, man ir tik silta sajūta, gandrīz kā ar māsām." Prieku un dziļu apbrīnu Brokai izsauc katra sastapšanās ar izcilo Lidiju Pupuri, kura filmā atveido mātes lomu. 

Šādu ekrānģimeni Gauja dibināja nevis pēc neskaitāmām aktieru atlases kārtām, bet ar domu vien: "Es vienkārši iedomājos par šīm trim dāmām un viss. Man likās, ka tieši viņām ir jābūt. Es visas biju redzējusi dažādos darbos pirms tam, protams. Bet, jā, bez atlases." "Jāsaka, ka tur nostrādāja arī kaut kāda vizuāla līdzība un tā šajā gadījumā ir svarīga," papildina Broka. 

Vaicāta, ar kādām sajūtām gaida publikas novērtējumu, režisore atteic: "Kopumā es uztraucos, protams. Tā ir debijas pilnmetrāžas spēlfilma. 

Man ir svarīgi, ko skatītājs domā. Man ir svarīgi, lai cilvēki skatās un lai kaut ko iegūst no filmas." 

Filma, viņasprāt, skatītājiem varētu dāvāt prieku, reizē pamudināt atcerēties par sev tuvajiem cilvēkiem un ikdienas solī atrast vairāk laika viņiem: "Ziniet, pat, ja mēs it kā neizvēlamies ģimeni, tā tomēr ir ģimene un tā ir tikai viena."

Vaigā skatīt un kādu vārdu pārmīt ar filmas veidotājiem nebūs tikai galvaspilsētā dzīvojošo privilēģija. Radošā grupa ceļos arī uz novadiem. Pieturvietu ir diezgan daudz, sola Elza Gauja. Kad vien varēs, līdzi brauks un, iespējams, seansa laikā aptumšotajā zālē ielūkosies arī Baiba Broka. Aktrisei ļoti interesē, kā skatīji uztvers filmu, kādi būs viņu iespaidi. 

Latvijas filmu rudens maratons

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti