Filma «Mans laulību projekts» nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

19. oktobrī paziņoti Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominanti komēdijas, pilnmetrāžas animācijas filmu un īsfilmu kategorijās. Uz labākās Eiropas pilnmetrāžas animācijas filmas titulu šogad pretendē arī latviešu režisores Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts".

Signes Baumanes jaunā filma "Mans laulību projekts" jau guvusi panākumus vairākos starptautiskos festivālos un nacionālo pirmizrādi Latvijā piedzīvoja Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) atklāšanā
13. oktobrī. Animācijas filma pieaugušajiem "Mans laulību projekts" uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt. Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās Mītiskas Sirēnas – tās viņu māca tiekties pēc ideālas laulības, tomēr priekšstati neglābjami sabrūk, kad Bioloģija ar saviem hormonu un neironu signāliem iespaido sievietes uzvedību un emocijas, satricinot laulību pamatus.

Režisore Signe Baumane par nomināciju sacīja: “Esmu ļoti priecīga, ka filmu ir novērtējuši Eiropas profesionāļi!

Personīgi man arī liekas ļoti būtiski, ka šāds Austrumeiropas sievietes stāsts tiek pamanīts un atzīmēts ar nomināciju, un ļoti ceru, ka šī nominācija filmu satuvinās ar Eiropas skatītāju!”

Savukārt Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma komentēja: “Pilnmetrāžas animācijas filmas nominācija Eiropas Kinoakadēmijas balvai ir unikāls notikums Latvijas kino pieredzē –

pirmā tik augsta atzinība Latvijas animācijas mākslai, kas arvien pārliecinošāk un redzamāk sevi pierāda starptautiskajā kontekstā.

Signes Baumanes personīgā un tajā pat laikā universālā animācijas filma vienlaikus ir gan stāsts par viņas pašas dzīvi, gan arī spogulis, kurā ieraugām bezgala dziļo un sarežģīto sievietes identitātes meklējumu un sabiedrības rāmējumu tēmu. Sirsnīgi apsveicu Signi Baumani un viņas filmas komandu Latvijā ar lielo un pelnīto panākumu! Viņas unikālais autorstils kulminējis talantīgā, personīgā, ironiskā un asprātīgā stāstā – starptautiskā projektā, kas tapis arī ar Nacionālā Kino centra atbalstu.”

Filma ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums, tapusi ar Nacionālā Kino centra finansiālu atbalstu, Latvijas dalību filmas producēšanā un izplatīšanā vada studija "Lokomotīve". No 14. oktobra filma "Mans laulību projekts" skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Līdz ar nominantu sarakstu trīs kategorijās – "Labākā Eiropas komēdija", "Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma" un "Labākā Eiropas īsfilma" – Eiropas Kinoakadēmija atklājusi arī vienu balvas laureātu. Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonijā 10. decembrī balvu par inovatīvu stāstu veidošanu piešķirs itāļu režisoram Marko Bellokio par miniseriālu "Exterior Night". Šo balvu pasniedz kopš 2020. gada, lai atspoguļotu izmaiņas kino ainavā un godinātu inovatīvus sasniegumus Eiropas kino mākslā.

Nominantu saraksts

Labākā Eiropas komēdija

  • "Cop Secret" ("Leynilögga"). Rež. Hannes Þór Halldórsson (Islande)
  • "The Good Boss" ("El Buen Patrón"). Rež. Fernando León de Aranoa (Spānija)
  • "The Divide" ("La Fracture"). Rež. Catherine Corsini (Francija)

Labākā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma

  • "Little Nicholas – Happy As Can Be" ("Le Petit Nicolas – Qu'est-Ce Qu'on Attend Pour Être Heureux?"). Rež. Amandine Fredon & Benjamin Massoubre (Francija, Luksemburga)
  • "My Love Affair With Marriage". Rež. Signe Baumane (Latvija, ASV, Luksemburga)
  • "My Neighbors' Neighbors" ("Les Voisins De Mes Voisins Sont Mes Voisins"). Rež. Anne-Laure Daffis & Léo Marchand (Francija)
  • "No Dogs Or Italians Allowed" ("Interdit Aux Chiens Et Aux Italiens"). Rež. Alain Ughetto (Francija, Itālija, Beļģija, Šveice, Portugāle)
  • "Oink" ("Knor"). Rež. Mascha Halberstad (Nīderlande, Beļģija)

Labākā Eiropas īsfilma

  • "Granny's Sexual Life" ("Babičino Seksualno Življenje"). Rež. Urška Djukič & Émilie Pigeard (Slovēnija, Francija)
  • "Ice Merchants". Rež. João Gonzalez (Portugāle, Francija, Apvienotā Karaliste)
  • "Love, Dad" ("Milý Tati"). Rež. Diana Cam Van Nguyen (Čehija, Slovākija)
  • "Techno, Mama". Rež. Saulius Baradinskas (Lietuva)
  • "Will My Parents Come To See Me". Rež. Mo Harawe (Austrija, Vācija, Somālija)

Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētās filmas izvēlas atlases komisija, kurā iekļauti EFA pārstāvji un animācijas kategorijā arī profesionāļi no "Cartoon", Eiropas Animācijas asociācijas. Tālāk balvu likteni izlems apmēram 4400 Eiropas Kinoakadēmijas biedru balsojums pēc visu nominēto filmu noskatīšanās, un 35. Eiropas Kino balvas pasniegšana noritēs 2022. gada 10. decembrī Reikjavīkā, Islandē.

Eiropas Kinoakadēmija tika dibināta 1989. gadā kā Eiropas Kino biedrība, tās pirmais prezidents bija Ingmārs Bergmans, kurš biedrību dibināja kopā ar 40 izciliem filmu veidotājiem (Frederiko Fellīni, Teodoru Angelopulu, Ričardu Atenboro  un citiem), lai veicinātu Eiropas kino industrijas attīstību. Gandrīz divdesmit četrus gadus Eropas Kinoakadēmijas prezidenta pienākumus pildīja režisors Vims Venderss, no 2020. gada vadības grožus pārņēmusi Agņeška Holanda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti