Rīta Panorāma

ANO vadītājs atzīst bezspēcību apturēt karu Gazas joslā

Rīta Panorāma

Paciņas un vēstules pirms svētkiem jānosūta laicīgi

Eiropas kino balvu saņem "Kritiena anatomija"

Eiropas Kinoakadēmijas balvu ceremonijā triumfē «Kritiena anatomija»

Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā Berlīnē par labāko Eiropas spēlfilmu atzīta franču režisores Žistīnes Triē filma "Anatomy of a Fall" ("Kritiena anatomija").

Filma vēsta par veiksmīgu rakstnieci, kura cenšas pierādīt savu nevainību apsūdzībās vīra slepkavībā. Galveno varoni tēlo vācu aktrise Sandra Hillere, kura par šo lomu saņēma balvu kategorijā "Labākā aktrise".

Triē saņēma balvu kategorijā "Labākā režisore", un "Kritiena anatomija" tika godalgota arī par labāko scenāriju un labāko montāžu.

Par labāko aktieri tika atzīts dāņu aktieris Mads Mikelsens par lomu filmā "The Promised Land".

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma britu aktrise Vanesa Redgreiva.

Savukārt Igaunijas režisores Annas Hintsas dokumentālā filma "Savvusanna sosarad" ("Melnās pirts māsība") saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu par labāko dokumentālo filmu. Tā ir Igaunijas pirmā Eiropas Filmu balva.

Filmu "Melnās pirts māsība" Igaunija izvirzījusi uz nominēšanu ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" labākās ārzemju filmas kategorijā.

Animāciju filmu kategorijā viena no nominētajām filmām bija pilnmetrāžas animācijas filma "Meitene dzinējsuns" jeb "A Greyhound of a Girl", kurai Latvija ir viena no septiņām kopražojuma dalībvalstīm, taču balvu šajā kategorijā saņēma Spānijas un Francijas kopražojuma filma "Robot Dreams" ("Robota sapņi"), kuras režisors ir Pavlo Bergers.

Eiropas Kinoakadēmijas balva šogad tika pasniegta 24 kategorijās. Astoņu profesionālo kategoriju laureāti ir izziņoti pēc speciālas žūrijas izvērtējuma, bet noslēguma ceremonijā balvas saņems labākā Eiropas spēlfilma, labākā dokumentālā filma, labākā pilnmetrāžas animācijas filma, labākā īsfilma un Eiropas atklājums. Tāpat tiks nosaukts arī Eiropas labākais režisors un scenārists, labākā aktrise un labākais aktieris.

Latvijas Animācijas asociācijas prezidente Anna Zača ir viena no četriem Eiropas profesionāļiem, kas atlasījuši nominantus pilnmetrāžas animācijas kategorijā, bet Eiropas kino augstskolu balvas žūrijā Latviju pārstāv Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās Filmu skolas studente Liene Helēna Nugumanova.

Eiropas Kino akadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas norises vieta bija "Arena Berlin", ar šo apbalvošanas ceremoniju noslēdzas Eiropas Kinoakadēmijas izsludinātais Eiropas kino mēnesis, kura laikā, pateicoties sadarbības tīklam "Europa Cinemas", kinoteātri vairāk nekā 70 Eiropas pilsētās pievērsa īpašu uzmanību Eiropas filmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti