Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana būs skatāma «Splendid Palace» tiešraidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdien, 10. decembrī, Islandes galvaspilsētā Reikjavikā notiks Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana 2022. gada labākajām filmām un kinoprofesionāļiem, un ceremonijas tiešraide tiks translēta arī uz lielā ekrāna kinoteātrī "Splendid Palace", ļaujot skatītājiem gandrīz klātienē turēt īkšķi par labākās animācijas filmas balvai nominēto Signes Baumanes darbu "Mans laulību projekts", informēja Nacionālā kino centra pārstāvji.

Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) balvu pasniegšana notiek jau 35. reizi, un šogad arī Latvijai ir ļoti cieša saistība ar balvām nominēto finālistu sarakstu – Signes Baumanes pilnmetrāžas animācija "Mans laulību projekts" nominēta kā viena no piecām gada labākajām Eiropas animācijas filmām, atlasīta 4400 EFA biedru balsojumam kopā ar trim Francijā veidotām animācijas filmām un vienu Beļģijas / Nīderlandes kopražojumu. Biogrāfiskos motīvos balstītais un īpašā animācijas tehniku kombinācijā veidotais Signes Baumanes mūzikls ir pirmā Latvijas pilnmetrāžas animācijas filma, kas nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai, šobrīd arī viena no starptautiski atzītākajām Latvijas filmām, kas kopš pasaules pirmizrādes Ņujorkā, Traibekas festivālā, jau demonstrēta vairāk nekā 50 festivālos visā pasaulē. Filma tapusi kā Latvijas, Luksemburgas un ASV kopražojums.

Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija notiks Reikjavikas koncertzālē "Harpa", klātienē to apmeklēs apmēram 600 lūgti viesi (arī Eiropas Kinoakadēmijas biedri no Latvijas), bet ceremonijas tiešraide tiks translēta gan tiešsaistē, gan uz lielajiem ekrāniem kinoteātros 29 Eiropas valstīs, arī Latvijā. Ar šo apbalvošanas ceremoniju noslēdzas EFA izsludinātais Eiropas kino mēnesis, kura laikā, pateicoties sadarbības tīklam "Europa Cinemas", kinoteātri 35 valstīs pievērsa īpašu uzmanību Eiropas filmām. Arī kinoteātrī "Splendid Palace" 10. decembrī vēl pirms EFA ceremonijas tiešraides paredzēts klasiskas Eiropas filmas seanss – svinot itāļu kino klasiķa Pjēra Paolo Pazolīni simtgadi, Lielajā zālē seansā plkst.18.30 tiks demonstrēta spēlfilma "Mamma Roma" (1962) ar Annu Manjāni galvenajā lomā. Ar biļeti, kas nopirkta uz šo seansu, tāpat kā ar jebkuru citu biļeti, kas novembrī un decembrī pirkta uz kādu Eiropas (arī Latvijas) filmas seansu, skatītāji varēs bez maksas apmeklēt Eiropas kinoakadēmijas apbalvošanas ceremonijas tiešraidi, kas "Splendid Palace" Lielajā zālē sāksies tūlīt pēc Pazolīni filmas – seansa sākums plkst.20.45.

Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniedz 26 kategorijās; 16 balvu saņēmēji jau ir izziņoti iepriekš, bet noslēguma ceremonijā balvas saņems labākā Eiropas spēlfilma, labākā komēdija, labākā dokumentālā filma, labākā pilnmetrāžas animācijas filma, labākā īsfilma un "Eiropas atklājums" (FIPRESCI balva), tiks nosaukti arī Eiropas labākais režisors un scenārists, labākā aktrise un labākais aktieris. Balvām nominēto filmu un profesionāļu saraksts atrodams šeit. Uz labākās dokumentālās filmas balvu pretendē arī kaimiņvalsts Lietuvas kopražojums ar Franciju un Vāciju, karā kritušā režisora un operatora Mantas Kvedaraviča nepabeigtā filma "Mariupole 2", bet starp labākajām īsfilmām nominēto piecniekā iekļuvusi lietuviešu režisora Sauļus Baradinska īsfilma "Techno, Mama".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti