Piejūras klimats

"Pelni sniegā" un Holivudas faktors

Piejūras klimats

Kā Latvijā top debijas filmas? Režisora un producenta pieredze

Kaņepes Kultūras centrā dzimis "Kino Augusts"!

Ar mūžīgā festivāla sajūtu. Kaņepes Kultūras centrā durvis vēris «Kino Augusts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ Rīga kļuvusi par vēl vienu kino bagātāka. Kaņepes Kultūras centra mazā un omulīgā kinozāle tikusi pie jauna vārda un jaunas identitātes, pārdzimstot kā "Kino Augusts". Pārmaiņas ir cieši saistītas ar kinoforuma "Arsenāls" tēva, leģendārās personības, fantasmagoriju, triku un feeriju meistara Augusta Sukuta vārdu.

Tādēļ arī atklāšanas vakarā viesus gaidīja dažādi piedzīvojumi Augusta garā, un ielūguma teksts skanēja gluži kā "Arsenāla" Mārstaļu ielas jumta istabiņās tapis:

"Tamadas malks, astotais mēnesis var sākties arī pirmajā aprīlī. Ritmiska tumsa un pazīstama taka. Viesi kļūst par diriģentiem, haoss vedīs uz trepēm, nebūs mirklis, bet stundas vilkme. Uzticies ­– Apogejs rādīs ceļu!"

Kā, kad un kam īsti radās ideja par "Kino Augusts"? "Ideja par to, ka Kaņepes Kultūras centrā mums vajadzīgs pašiem savs kinoteātris, radās pirms sešiem gadiem. Bet pagājušā gada novembrī sapratām, ka ideja jāreanimē un kinoseansi jātaisa katru dienu, lai skatītājiem būtu iespēja ik dienu aiziet uz filmu, kas varbūt nav pēdējā gadā ražota, bet gan lai ir tāda mūžīgā festivāla sajūta,” stāsta Kaņepes Kultūras centra vadītājs Dāvis Kaņepe. "Lai būtu tā, ka vienu dienu tiek rādīta klasika, vienu dienu – dokumentālā filma, vienu dienu latviešu kinofilma vai Japānas kino. Šis ir formāts, kura mums pašiem pietrūka, un gan mūsu komandu, gan centra apmeklētājus mudināja to visu salīdzināt ar "Arsenālu" – kā to visu darītu Sukuts… Un kaut kā dabiski tas noveda arī pie tā, ka varbūt tas varētu būt "Kino Augusts".”

Iedvesma gūta Zalcburgā

Kinoteātra programmas kurators ir austrietis Makss Liko, kurš atgādina: "Kaņepes Kultūras centrā kinozāle bijusi jau kopš tā izveidošanas.

Kad pagājušā gada septembrī ierados Latvijā, redzēju, ka tā tiek reti lietota, un šķita, ka būtu žēl atstāt neizmantotu šādu resursu. Sākām apspriest dažādas idejas un kļuva skaidrs – ja nedarām to tagad, tad neizdarīsim nekad.

Nolēmām sākt ar programmas izstrādāšanu: ikdienā varēsim redzēt plašu klāstu ar filmām no Amerikas, Lielbritānijas, tajā pašā laikā tik daudz vienreizēja kino top citviet, dažādās Eiropas valstīs: Zviedrijā, Francijā, Latvijā. Tas mani šajā projektā interesēja visvairāk – radīt kinoteātri gan starptautiskai, gan vietējai Latvijas auditorijai. Man tā būs pilnībā jauna pieredze – viss jauns!"

No kreisās: Sonora Broka, Makss Liko un Dāvis Kaņepe
No kreisās: Sonora Broka, Makss Liko un Dāvis Kaņepe

Vaicāts, kas viņu iedvesmojis šim uzdevumam, Makss neslēpj: "Es pats dzīvoju Austrijā – Zalcburgā, pilsētiņā ar 150 000 iedzīvotāju. Tur, protams, ir lielie daudzzāļu kinoteātri, bet ir arī kāds pavisam neliels, neatkarīgs kinoteātris, kur tiek izrādīta kino klasika un filmas, kuras citādi nebūtu iespējams redzēt. Tas arī ir kinoteātris, kurš mani iedvesmojis vienkārši tādēļ, ka ir manai sirdij vistuvākais."

Pēdējā "Arsenāla" paaudze

"Domāju, ka esmu pēdējā paaudze, kas paspēja uzaugt ar "Arsenāla" kino," prāto Kaņepe. "Jau sešpadsmit  septiņpadsmit gados biju atklājis mīlestību uz kino un līdz ar to uzzinājis, kas ir "Arsenāls". Jau otrajā festivālā strādāju par brīvprātīgo un braukāju pakaļ viesiem, līdz ar tas ir ļoti mani ietekmējis.

Pirmoreiz ar Augustu Sukutu sastapos tieši tad, kad biju viens no brīvprātīgajiem. Vēlāk biju izbrīnīts par to, ka viņš tiešām atcerējās arī mūs, "mazākās peškas" savā komandā, un jau pēc vairākiem gadiem bija atnācis uz Kaņepes Kultūras centru un no bāra man zvanīja, ka grib satikties un apskatīties kinozāli…

Tas arī bija viens no lielajiem iedvesmas faktoriem, kāpēc mums ir "Kino Augusts". Uzgāju arī vienu fotogrāfiju no tās vizītes, un tad tas bija tāds... O! Re, kur Augusts pats pieteicās!"

Par "Kino Augusts" mērķauditoriju Dāvis Kaņepe sliecas saukt publiku virs trīsdesmit, kas vēl paspējusi būt "Arsenāla" apmeklētāju vidū. "Savukārt otra daļa – nebaidīšos teikt – droši vien būs "telefonos sēdošie" jaunieši, studenti un ārzemju studenti. Jo mums viens fokuss būs tieši uz to, ka rādīsim arī Latvijas kino ar angļu subtitriem: līdz ar to, ka Rīgā šobrīd ir daudz ārzemju studentu gan no Eiropas, gan tālākām zemēm, jūtama pastiprināta interese par mūsu vietējo kultūru. Tāpēc jau aprīlī mēs izrādīsim gan "Kolka cool", gan "Tumšos briežus", kas droši vien mazāk redzēti arī mūsmāju jauniešu vidū, gan arī "Riga Take One".

Sirsnīga nodeva labajam 

"Kino Augusts" logo redzami burti, kas tik ļoti atgādina "Arsenāla" uzrakstu… Logo autors ir Gunārs Lūsis. Sadarbību ar viņu Kaņepem ieteikusi kinozinātniece Kristīne Matīsa, kura kopā ar Sukutu sarakstījusi "Arsenāla" vēstures grāmatu "Kādas ķecerības vēsture". "Līdz tam biju domājis, ka "Arsenāla" logo autors ir Ilmārs Blumbergs, bet Kristīne norādīja, ka Gunārs Lūsis.

Tā tiešām bija burvīga doma! Sākumā Gunārs gan bija skeptisks un ļoti kritisks pret šādu domu, bet, pamazām iepazīstoties un runājoties, viņš saprata, ka tas nav nekāds blefs…

Jau pēc divām trim nedēļām jau bija uztaisījis skices. Interesanti arī, ka viņš ir viens no Augusta jaunības draugiem."

Zāles nosaukums ir signāls par kino, kādu mēs tur redzēsim.

"Protams, "Kino Augusts" nekad nevarēs būt tas, kas bija "Arsenāls"; tā ir tikai nodeva tam milzīgajam, labajam notikumam, kas reiz Rīgā bijis," teic Dāvis Kaņepe.

"Tieksimies rādīt pēc iespējas plašu programmu, lai gan, protams, ir kāds kopsaucējs, kurš vīsies cauri visām filmām repertuārā visu turpmāko 24 mēnešu periodā,” atzīmē Makss Liko. "Centos iekļaut programmā labākās filmas no tām valstīm, ar kurām mēs sadarbojamies. Vēlējāmies īpaši izcelt brīnišķīgu, laikmetīgu kino no Austrumeiropas, kā arī kino klasiku vai dokumentālo kino."

Uz jautājumu, vai "Kino Augusts" tiks veidots līdzīgs kinoklubam un seansi būs saistīti ar kādu notikumu, Kaņepe stāsta: "Veidosim dažādus pasākumus, rīkosim tikšanās ar filmu autoriem – it sevišķi tad, ja autori ir no Latvijas. Ir padomā sadarbība ar diviem festivāliem, bet tas diemžēl ir finansēšanas jautājums, lai atvizinātu ārzemju viesus. Līdz Jāņiem ieskriesimies ar programmu, kas mums ir,

un katra mēneša 8. datumā veidosim atsauci uz "Arsenālu".

Kino būs katru dienu septiņos vakarā, un desmit minūtes pirms kino seansiem klātesošajiem izziņosim, ka pēc desmit minūtēm sākās kino. Arī šis nejaušības faktors varētu aizvest cilvēkus uz kino un atklāt viņiem kaut ko svarīgu."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti