Labrīt

Covid-19 izplatās arī Latvijas pansionātos. Situācija tiek kontrolēta

Labrīt

Edgars Zalāns: Par savu saglabāšanu cīnās katra teritorija

Rīgas Fotomēnesis ir sācies

Apokalipse, dekadence, izaicinājums – Rīgas Fotomēnesis ieskicēs šī brīža emocionālo stāvokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

26. maijā sākas Rīgas Fotomēnesis, kura laikā daļa fotomākslas darbu ierobežotai auditorijai būs skatāmi klātienē pilsētvidē, bet daļa kā tiešraides un video ieraksti dažādās interneta platformās. Festivāls pulcēs māksliniekus no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Francijas un citām valstīm, un izstāžu tēmu lokā šogad arī arvien ikvienam aktuālā dīkstāve.

Šī gada Rīgas fotomākslas festivāla tēmu veido vairāki atslēgvārdi – sapņi, izmisums, spītība, nāve un dīkstāve. Mēneša garumā izstādes, performances, projekcijas, diskusijas un ekskursijas šogad noritēs gan interneta platformās “Facebook”, “Zoom” un “Twitch”, gan arī izstāžu zālēs un pilsētvidē, ievērojot pulcēšanās ierobežojumus, stāsta festivāla direktors Arnis Balčus.

Viņš skaidro: “Tā programma ir izveidojusies tā, ka pamata kodolu veido performances, tās nav izstādes klasiskā izpratnē, bet mākslinieki kaut ko darīs pilsētvidē vai mājās vai citur telpās, un tas tiks ierakstīts vai raidīts tiešraidēs.

Un, protams, tas ir interesanti, ka tas viss ir tapis šajā krīzes laikā un tāpēc mēs arī diezgan aktīvi festivālā izmantojam atslēgvārdu “dīkstāve”.

Arī mājaslapa, kur liekam šī gada festivāla programmu, ir dikstave.lv, tāpat ir plāns, ka ieliktie attēli tur būs pieejami apskatei arī pēc festivāla.”

Arī festivāla atklāšana noritēs virtuālā vidē ar muzikālu vakaru Kaspara Groševa izpildījumā, kā arī nelielos videostāstos skatītājus iepazīstinās ar vairākiem izstāžu autoriem. Programmas kodolu šogad veido deviņas mākslinieku performances un mini izstādes.

Arnis Balčus stāsta: “Māksliniece Ance Vilnīte plāno performanci Rīgas ielās, kur viņa pārvietosies, un kulminācija notiks pie Nacionālā mākslas muzeja. Autore Elīna Semane plāno izstādi rīkot kādos kapos, savukārt Miķelis Mūrnieks veidos instalāciju pieturvietā. Mums ir viens lietuviešu fotogrāfs, kurš ir radījis bezpajumtnieku portretus, bet viņš tos ir fiksējis, pašam atrodoties miskastē un attēlā redzami skaisti portreti, kur šie cilvēki ieskatās objektīvā, paverot vāku.

Un šis autors vēlējās savus darbus arī izstādīt miskastēs, ko mēs arī plānojam īstenot pilsētā.

Tāpat būs vairāku autoru darbi projicēti pilsētā uz sienām uz īsu brīdi.”

Tikmēr Rīgas sabiedriskā transporta pieturvietās no 1. līdz 14. jūnijam būs skatāma starptautiska fotoizstāde “Dīkstāve”, kurā piedalās 11 fotogrāfi un mākslinieki, tostarp Jānis Deinats, Edijs Pālens un Pēteris Vīksna.

“Tas, ko es vēlējos, - lai šī izstāde ieskicē emocionālo stāvokli, kurā mēs atrodamies šobrīd.

Kas ir kaut kāda nenoteiktība starp ierobežojumiem, vai tā ir kaut kāda apokalipses sajūta vai dekadence, vai kāds jauns izaicinājums. Tāpat mums piedalās arī fotožurnālists, kura darbos vairāk ir šī laika dokumentācija,” uzsver Balčus.

Latvijas Fotogrāfijas muzejā no 11. jūnija būs skatāma mākslinieka Ata Ieviņa personālizstāde “Faraona dārgumi”.

Arnis Balčus atzīmē: “Atis Ieviņš ir pazīstams ar saviem sietspides tehnikā darinātajiem darbiem, viņš vienmēr ir pastāvējis savā ziņā starp fotogrāfiju un vizuālo mākslu. Pēdējos gados viņš arī veidojis savdabīgus darbus, gleznojot uz fotogrāfijām, un fotomuzejā būs redzami viņa jaunākie darbi, kas, manuprāt, arī būs pārsteigums. Un tas piestāv arī mūsu festivālam kopumā, kur viss ir tāds netradicionāls.”

Ikgadējais festivāls “Rīgas Fotomēnesis” norisināsies līdz 28. jūnijam, un tā programmā arī šogad būs dažādas lekcijas un tiks pasniegta balva jaunajiem fotogrāfiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti