Kultūras rondo

Rudens kamermūzikas festivāls: Pēteris Vasks stāsta par sadarbību ar kvartetu “Artemis”

Kultūras rondo

“Kvadrifrons” pārceļas uz jaunu mājvietu un aicina uz izrādi "Ciešamā kārta"

Aicina uz kino vakaru Andreja Upīša memoriālajā muzejā "Andrejs Upīts skatās kino"

«Andrejs Upīts skatās kino» – demonstrēs filmas par izciliem kultūras darbiniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

30. septembrī Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā notiks sarīkojums “Andrejs Upīts skatās kino”, kurā tiks demonstrētas unikālas, nesen digitalizētas amatieru kinofilmas par izciliem latviešu kultūras darbiniekiem, informēja Memoriālo muzeju apvienībā.

Pašā mūža nogalē, kad rakstniekam pasliktinājās veselība, sekot līdzi notikumiem sabiedriskajā un kultūras dzīvē palīdzēja televizors – Rakstnieku savienības dāvana 90. dzimšanas dienā, tāpēc likumsakarīgi, ka sarunas par kino, kā arī kino skatīšanās vakari Andreja Upīša memoriālajā muzejā nu jau kļuvuši par tradīciju, skaidroja muzeja pārstāvji.

Šoreiz sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju pasākumā tiks rādītas nesen digitalizētas 16 mm amatieru kinofilmas par kultūras darbiniekiem no Vecpiebalgas (“Dziļās saknes”, 1967), rakstnieku Robertu Sēli (“Stāsts par Robertu Sēli”, 1964),  dziedātājiem Mildu Brehmani-Štengeli (“Dzīve dziesmai”, 1968), Tāli Matīsu (“Dziesmu kalnā”, 1974), Rūdolfu Bērziņu (“Tautas dziedonis”, 1969). Unikāli kinokadri vēstīs par diriģentu Leonīdu Vīgneru 60 gadu jubilejā tagadējā Mazajā ģildē un par Eduarda Smiļģa māju laika posmā pēc Smiļģa nāves un pirms teātra muzeja izveides.

Pasākumā varēs redzēt arī fragmentus no dziedātāja un kupletista Roberta Vizbuļa režisētās filmas “Piltenes prāģeri” (1922), kas ir vecākā saglabājusies Latvijas Republikā uzņemtā spēlfilma, un režisora Viļa Segliņa “Kaķīša dzirnavām” (1932, Baltā Kaķīša lomā – Arveds Mihelsons (Rutku Tēvs)).

Sarīkojumu vadīs Rakstniecības un mūzikas muzeja mākslas eksperts Dzintars Gilba.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti