Rīta Panorāma

Vispasaules Fizioterapijas diena tiek atzīmēta arī Latvijā

Rīta Panorāma

Dāliju krāšņums Dabas muzejā

Latvijas pirmizrāde spēlfilmai "Sema ceļojumi"

Aika Karapetjana kino pasaka «Sema ceļojumi» piedzīvo pirmizrādi uz Latvijas ekrāniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šodien, 8. septembrī, pulksten 19.00 kinoteātrī "Splendid Palace" Latvijas pirmizrādi piedzīvos režisora Aika Karapetjana melnā komēdija "Sema ceļojumi", informēja filmas veidotāji.

Filma "Sema ceļojumi" stāsta par ārzemnieku Semu, kurš dodas uz kādu nomaļu Eiropas vietu meklēt savu tēvu. Tomēr meklējumi ieved viņu pasaulē, kādu viņš nav iepriekš pieredzējis. Negaidītu situācijas pavērsienu rezultātā Sems nonāk kādas zemnieku ģimenes gūstā, no kurienes viņu, kā izrādās, var glābt tikai kāds mazs sivēns. 

Melnā komēdijas mērķis nav attēlot realitāti, tā drīzāk ir kā pasaka. Filmas producents Gints Grūbe teic: "Mēs jau lasām pasakas, lai dotu vaļu iztēlei, lai aizmirstos no tās realitātes, kurā mēs esam. Arī Aika Karapetjana "Sema ceļojumi" ir tāds ceļojums ārpus realitātes, lai pasmietos un pasmaidītu par dažādām lietām. Gan par sevi, gan par dažādiem stereotipiem. Kad filmu rādīja Igaunijā, viņi smējās, jo viņi domāja, ka filma ir par latviešiem, bet filma nebūt nav par latviešiem. Tā ka latvieši var nākt skatīties filmu un domāt, ka filma varbūt ir par Igauņiem."

Ideja par filmas stāstu režisoram veidojusies no kāda patiesa notikuma. Viņš izlasījis rakstu par vīrieti, kurš vēlas pārdot cūku, jo tā sakodusi saimnieku. Tomēr neviens cūku nav vēlējies pirkt. Lai gan sākotnēji vēlējies veidot vesternu, režisors atzīst, ka filmā saplūst vairāki žanri.

"Man ļoti gribējās, lai skatītājs nezina, kas notiks nākamā sekundē. Ka jebkas var notikt. Tajā filmā, man liekas, tā arī ir. Tu vienā brīdī nevari paredzēt neko, kas tur notiks. Tas bija tas iemesls, lai noturētu skatītāja uzmanību, manuprāt, skatoties šo filmu," saka režisors.

Filmā "Sema ceļojumi" galveno lomu atveido Eiropas kino populārais beļģu aktieris Kevins Jansens, kurš filmējies tādās Eiropā un pasaulē pēdējos gados zināmās filmās kā režisores Koralijas Feržē "Atriebība" un Kristiana Volkmana "Slepenā istaba", kas iepriekš demonstrētas arī Latvijas kinoteātros. Filmā "Sema ceļojumi" lomas atveido Laura Siliņa, Aigars Vilims, Juris Bartkevičs un Normunds Griestiņš. Filmas operators ir Jurģis Kmins, galvenais mākslinieks – Jurģis Krāsons, grima māksliniece – Maija Gundare, kostīmu māksliniece – Liene Dobrāja, producenti – Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe.

Līdz šim filma "Sema ceļojumi" jau piedzīvojusi pirmizrādi Amerikas lielākajā žanra filmu festivālā "Fantastic Fest", tāpat filma izrādīta arī Ostendes filmu festivālā (Belģija), Briseles Starptautiskajā fantastisko filmu festivālā (Beļģija), Starptautiskajā filmu festivālā Kosmorama (Norvēģija), Taipejas filmu festivālā (Taivāna), Stambulas filmu festivālā (Turcija), Klīvlendas Starptautiskajā filmu festivālā (ASV) un Hāpsalu Šausmu un fantāzijas filmu festivālā HOPFF (Igaunija). Vienlaikus filma izpelnījusies arī ietekmīgā televīzijas tīkla "HBO Europe" ievērību – tas iegādājies filmas demonstrēšanas tiesības, tādējādi apliecinot latviešu filmas kinematogrāfisko un saturisko vērtību.

Filmu "Sema ceļojumi" pasaulē izplata dāņu kompānija" LevelK". "Sema ceļojumi" ir Latvijas un Beļģijas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija "Mistrus Media" un Beļģijas kompānija "Polar Bear".  Filmas veidošanu atbalsta Latvijas Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds un Beļģijas fonds "Tax Shelter". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti