Iespēja ar kino nosvinēt mācību gada beigas. Filmas kinoteātru un TV ekrānos

Strauji tuvojas mācību gada noslēgums, un filma "Hit Man" varētu būt savdabs, bet humora pilns veltījums skolotāja profesijai. Tāpat jāpiebilst, ka kino piedāvājums joprojām ir plašs gan tiem, kuri maija tveicē grib patverties kinoteātru vēsajās zālēs, gan tiem, kas lieliskas filmas grib skatīties mājas apstākļos – to piedāvā Latvijas Televīzija un Replay.lv.

Ar kino nosvinēt mācību gada beigas. Filmas kinoteātru un TV ekrānos
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Hit Man"

Amerikāņu neatkarīgā kino režisora Ričarda Linkleitera filmām piemīt pozitīvs naivums un sirsnība. To redzējām gan garu gadu laikā uzņemtajā pieaugšanas stāstā "Puikas gadi", gan viņa karjeru uzrāvušajā "Reibumā un neziņā".

Šis apgalvojums ir patiess pat tad, kad viņš ir radījis filmu ar melnā humora aizmetņiem: krimināldrāmu par pasūtījuma slepkavu.

Linkleitera jaunākā filma "Hit Man", kas pērn piedzīvoja pasaules pirmizrādi Venēcijas kinofestivālā,

ir melnā komēdija par kādu skolotāju, kurš pusslodzē strādā arī Ņūorleānas policijā.

No ASV kino grāvējiem zināmā aktiera Glena Pauela spēlētais skolotājs izliekas par pasūtījuma slepkavu un tādējādi palīdz policijai atrast un apcietināt tos, kas vēlas viņu noalgot, lai pastrādātu noziegumu.

Pauela spēlētajam varonim scenārijs ir piešķīris nesalaužamu naivuma auru, ko viņš apņēmīgi nes visā filmas garumā. Linkleitera filmā arī meistarīgi apspēlēti dažādi pieņēmumi, stereotipi par cilvēkiem – stāsta premisa lielā mērā balstās uz to, ka un kā šie pieņēmumi tiek apgāzti.

Ņemot vērā, ka strauji tuvojas mācību gada noslēgums, ticu, ka šī filma varētu būt kā savdabs, humora pilns veltījums skolotāja profesijai, kas līdzīgi kā šajā kinodarbā paredz ārkārtīgi lielu pielāgošanos un dažādu pieeju "pielaikošanu".

Kinoteātros no 29. maija.

"Korsete"

Austriešu režisores Marijas Kreiceres vēsturiskā drāma "Korsete" vēsta par to, cik gadsimtu gaitā nemainīga ir tieksme pēc ārēja skaistuma un cik absurdi ir pieņēmumi un prasības, kas to pavada.

Filmas galvenā varone ir Bavārijas Elizabete jeb imperatore Sisī. Viņas dzīvesstāsts ekranizēts neskaitāmos kinodarbos, tostarp arī seriālā, kas filmēts tepat Latvijā, taču Kreiceres filma patīkami atšķiras.

Ar dažiem apzinātiem anahronismiem  – proti, "pārlēcieniem" laikā uz mūsdienām – filma savā refleksijā par skaistuma standartiem velk paralēles starp 19. gadsimtu un mūsdienām.

Galvenajā lomā redzamā luksemburgiešu aktrise Vikija Krīpsa imperatores tēlam piešķir dumpīgumu, kas filmas laikā robusti kontrastē ar čaukstošajiem tafta tērpiem, kuros varone tērpjas. Filmas galvenais jautājums paliek – kurš kuru pievārēs? Imperatore – stereotipus vai stereotipi, iemiesoti korsetes žņaudzošajā simbolā, viņu?

Filma skatāma LTV1 1. jūnijā pulksten 22.00, kā arī tiešraidē un pēc ētera tā būs pieejama Replay.lv.

"Viss būs labi"

Šonedēļ, 28. maijā, televīzijas pirmizrādi piedzīvo Staņislava Tokalova dokumentālā filma "Viss būs labi". Tā ir personīgs stāsts par to Latvijas sabiedrības daļu, kas dzīvo mūsu kaimiņvalsts informācijas telpā.

Filma savu skatu pietuvina režisora ģimenei – tajā ik Jaungadu tiek klausīta Putina uzruna, vecmāmuļa cītīgi pošas uz 9. maija svinībām pie tolaik vēl nonojauktā pieminekļa. Taču tad pienāk 2022. gada februāris un kadrā sāk ielavīties šaubas un konflikts.

"Viss būs labi" gada sākumā saņēma nacionālo kinobalvu "Lielais Kristaps" pilnmetrāžas dokumentālās filmas kategorijā, pirms tam vēl raisot virkni diskusiju sabiedrībā.

Filma gan nav pamācoša fabula, vien ieskats tajā, kā dzīvo, pieņemu, liela daļa Latvijā mītošo ģimeņu, kuru piederība svārstās starp Latviju un Krieviju.

Šis kinodarbs ir drosmīga atklāšanās no režisora puses, kā arī savā veidā kondensē dokumentālā kino būtību – ielūkoties citā pasaulē, kas atšķirīga no mūsējās. Viena no labākajām aizvadīto gadu Latvijas dokumentālajām filmām.

Filma skatāma LTV1 28. maijā pulksten 22.00, kā arī tiešraidē un pēc ētera tā būs pieejama Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti