Ginta Zilbaloža filma «Straume» – starp Kannu kinofestivāla publikas un profesionāļu favorītēm

Sestdien, 25. maijā, noslēdzās 77. Kannu kinofestivāls, kura konkursā "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard") startēja režisora Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume" ("Flow"). Ar stāvovācijām uzņemtā Latvijas filma kļuvusi par vienu no festivāla favorītēm gan skatītāju, gan kritiķu vērtējumā, izpelnoties sajūsminātas recenzijas, turklāt filmas producenti saņēmuši izplatīšanas piedāvājumus vairāk nekā divdesmit teritorijās visā pasaulē, informēja filmas veidotāji.

Filma "Straume" ("Flow") izrādījusies viena no 77. Kannu kinofestivāla iecienītākajām filmām, to savos labāko filmu topos iekļāvuši jau divi pasaulē pazīstami laikraksti. Britu izdevums "The Telegraph" filmu nosaucis starp sešām spēcīgākajām Kannu kinofestivāla filmām, savukārt amerikāņu izklaides industrijas izdevums "The Hollywood Reporter" Ginta Zilbaloža darbu iekļauj savā Kannu Top 20.

Ginta Zilbaloža animācijas filma norisinās skaistā un cilvēku neapdzīvotā pasaulē. Filmas galvenais varonis Kaķis ir vientuļnieks, bet tad, kad viņa mājas iznīcina milzu plūdi, viņš atrod patvērumu nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu, Kaķim būs jāiemācās sadarboties. Kopā ar Kapibaru, Lemuru, Suni un Putnu viņš ceļo cauri noslēpumainām ainavām, mācoties pielāgoties jaunajai un cilvēku neapdzīvotajai pasaulei.

Ietekmīgā filmu nozares portāla "IndieWire" recenzents Kristians Blauvelts (Christian Blauvelt) Zilbaloža filmu nosauc par "vienu no svarīgākajiem animācijas celmlaužiem kopš studijas "Disney" leģendārās animācijas filmas "Bembijs" ("Bambi", 1942). Recenzijā, kurā filmai piešķirts augstākais novērtējums "A", izcelts ticamais dzīvnieku atspoguļojums filmā, emocionālais pārdzīvojums, suģestējošā un vizuāli iespaidīgā pasaule.

Filma "Straume" izcelta kā "rets gadījums, kad ir sajūta – tu redzi kaut ko pavisam jaunu".

Blauvelts uzskata, ka "Straume" ir piemērs tādam kino, ko izbaudīs gan bērni, gan pieaugušie; "filmai vajadzētu kļūt gan par māksliniecisku, gan komerciālu triumfu," raksta Blauvelts.

Vadošā industrijas izdevuma "The Hollywood Reporter" kritiķis Deivids Rūnijs uzskata, ka filmas režisors Gints Zilbalodis ar šo darbu ierindojams starp pasaules izcilākajiem animācijas veidotājiem, un atzīst: "Filma "Straume" ir pieredze, ko prieks izbaudīt, turklāt tai ir arī ļoti iespaidojošs stāsts, ko veidojis unikāls talants."

Viņam pievienojas "Screen Daily" kritiķis Alans Hanters (Allan Hunter), viņš filmu nosauc par darbu, kas "izceļas uz visas Kannu konkursa "Īpašais skatiens" programmas fona".

Festivāla noslēgumā Ginta Zilbaloža filma "Straume" saņēma vienu no festivāla alternatīvajām balvām – īpašo atzinību par labāko skaņas izveidi ("Prix De La Meilleure Création Sonore 2024"). Šo balvu Francijas organizācijas "La Semaine du Son" žūrija pasniedza filmas režisoram, taču lielākie nopelni titula iegūšanā ir skaņu režisoram Gurvalam Koikam-Gallasam (Gurwal Coic-Gallas) un komponistam Rihardam Zaļupem, kuri kopā ar Zilbalodi veidojuši filmas skaņu celiņu.

Filmas "Straume" vispasaules izplatīšanas potenciālu apliecina pārdošanas rezultāti pēc Kannu kinofestivāla tirgus. Jau iepriekš ziņots, ka filmas izplatīšanas tiesības Amerikā apvienība "Sideshow" un "Janus Films" iegādājās jau neilgi pēc filmas pirmizrādes seansa.

Tagad kļuvis zināms, ka filma tiks izplatīta vēl vismaz divdesmit teritorijās visā pasaulē.

Filma turpinās ceļu arī pa ietekmīgiem pasaules kinofestivāliem – jau jūnija vidū "Straume" piedalīsies Ansī starptautiskā animācijas filmu festivālā ("Festival international du film d'animation d'Annecy") galvenajā konkursā, bet Kannu festivāls filmai noslēgsies ar izrādīšanu Francijas galvaspilsētas Parīzes kinoteātros, kur no 29. maija līdz 4. jūnijam tiks demonstrētas konkursa "Īpašais skatiens" filmas.

Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti