Rīta Panorāma

ASV atgriezīsies UNESCO

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Teātra skatuves un kino Dīvai Lilitai Ozoliņai aizejot

Lilitas Ozoliņas kinolomas un «Tas, ko tu nedrīksti nezināt» sezonas noslēgums – ieteikumi kino cienītājiem

Leģendāro aktrisi Lilitu Ozoliņu pieminot, šonedēļ kino ieteikumos ir viņas kinolomu klāsts, ko var bez maksas apskatīt Nacionālā kino centra portālā. Straumēšanas vietnē "Netflix" jūnijā varēs skatīt divu ukraiņu režisoru starptautiskos festivālos atzītās filmas – Marinas Eras Gorbačas filmu "Klondaika" un Antonio Lukiča filmu "Luksemburga, Luksemburga". Savukārt kino kultu cienītājiem kinoteātrī "Splendid Palace" būs skatāma pasaulē visilgāk kinoteātru repertuārā esošā filma – "Rokija Horora šausmu šovs", par kino iespējām stāsta kinokritiķe Kristīne Simsone.

Lilitas Ozoliņas kinolomas un «Tas, ko tu nedrīksti nezināt» sezonas noslēgums – ieteikumi kino cienītājiem
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Lilitas Ozoliņas kinolomas portālā Filmas.lv

Godinot Lilitu Ozoliņu, portālā Filmas.lv bez maksas ir iespējams skatīt deviņas filmas, kurās aktrise spēlējusi lomas. To vidū darbi no aizvadītā gadsimta sešdesmitajiem līdz pat mūsdienām, piemēram, Aloiza Brenča 1967. gada spiegu trilleris  "Kad lietus un vēji sitas logā", kurā Ozoliņa nospēlēja savu pirmo kinolomu, tāpat arī salīdzinoši nesen izrādītā Ināras Kolmanes filma "Bille".

Lilita Ozoliņa filmā "Bille" (2018)
Lilita Ozoliņa filmā "Bille" (2018)

"Klondaika"

Ukraiņu režisores Marinas Eras Gorbačas filma "Klondaika" vēsta par kādu Ukrainas austrumos dzīvojošu pāri, kura dzīvi 2014. gadā satricina ne tikai Krievijas iebrukums, bet arī togad notikusī aviokatastrofa, kad krievu separātisti notrieca pasažieru lidmašīnu.

Filma ir bijusi iekļauta 2022. gada Berlīnes kinofestivāla programmā un pārstāv ļoti aktuālu un arīdzan sabiedriski noderīgu Ukrainas kino strāvojumu – reālisma caurvītus darbus, kas lūko gan reflektēt par šo sarežģīto laiku, ko Ukrainas valsts piedzīvo, gan šos notikumus no viņu perspektīvas skaidrot citiem.

Skatāma straumēšanas vietnē "Netflix" no 7. jūnija.

"Luksemburga, Luksemburga"

Antonio Lukičs ir viens no Ukrainas kino jaunākās paaudzes – trīsdesmitgadnieku – režisoriem, kuru darbus aizvadītajos gados varēja atklāt teju visos lielākajos Rietumu pasaules kinofestivālos. Tā, piemēram, Lukiča debijas pilnmetrāžas filma "Luksemburga, Luksemburga" bija iekļauta 2022. gada Venēcijas kinofestivāla programmā. Filma vēsta par diviem brāļiem, identiskajiem dvīņiem, kuri saņem ziņu par to, ka Luksemburgā gājis bojā viņu tēvs. Tēvs ģimeni atstājis tad, kad viņi bijuši puikas, par viņu – kā savdabu kriminālās pasaules autoritāti – abiem palikušas vien neskaidras atmiņas.

Šī filma ir sirsnīga komēdija, kas diezgan lielā mērā balstās mūsu – austrumeiropiešu – savulaik idealizētajos priekšstatos par dzīvi Rietumos. Galvenās lomas spēlē ukraiņu repa grupas "Kurgans un agregāts" zvaigznes – brāļi Amils un Ramils Nasirovi. Viens no brāļiem spēlē policistu, otrs – sabiedriskā transporta šoferi ar kriminālu blakusnodarbi.

Skatāma straumēšanas vietnē "Netflix" no 14. jūnija.

"Rokija Horora šausmu šovs"

Rīgas Kino muzejs noslēdz lektorija "Tas, ko tu nedrīksti nezināt" 18. – mūzikliem veltīto – sezonu ar skaļu kreščendo: Džima Šermena 1975. gada filmu "Rokija Horora šausmu šovs". Filma ir kļuvusi par paradoksālu klasiku gan kvīru kultūrā, gan ārpus tās. Kopš tās iznākšanas 1975. gadā tā vēl aizvien tiek izrādīta kinoteātros, tādējādi kļūstot par visilgāk kinoteātru repertuārā esošo filmu pasaulē.

Filmas stāsts vēsta par kādu jaunu saderinātu pāri, kuri iemaldās kāda traka zinātnieka pilī.

"Rokija Horora šausmu šovs" ir eksplozīvs veltījums kinematogrāfa agrākajiem veikumiem – īpaši zinātniskās fantastikas un B kategorijas filmām (par B filmām tika dēvēti mazbudžeta kinodarbi Holivudas zelta laikmetā, proti, no 20. gadsimta 20. līdz 60. gadu vidum). Te valda pārmērības itin visā – gan sižetā, gan formā, tāpat arī liela ironija par kino žanriem un tā laika pieņemtajām normām.

Lektors – Nacionālās filmu skolas vadītājs – kinozinātnieks, režisors Jānis Putniņš.

Seanss kinoteātrī "Splendid Palace" 14. jūnijā pulksten 18.30.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti