Vērtīgākā dāvana šogad – kopābūšanas sajūta bez lieka riska. Kultūras ieteikumi svētku nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šīs nedēļas kultūras notikumu izlasē – ierosmes, kā attālināti radīt svētku un kopābūšanas sajūtu, neapdraudot savu un citu veselību.

Māra Subača darbs no mobilās izstādes “Laika ģeometrija”
Māra Subača darbs no mobilās izstādes “Laika ģeometrija”

Pastaiga ar kultūras pieturām

Tuvāko nedēļu laikā vienīgā iespēja kultūru piedzīvot klātienē būs ārtelpās – un svētku laikā netrūkst dažādu brīvdabas instalāciju, izstāžu un ekspozīciju. Atliek izveidot savu pastaigas maršrutu un doties ceļā. Vai arī saplānot pastaigu otra vietā un uzdāvināt piedzīvojumu ar vairākiem kultūras pieturpunktiem.

Pastaigu Rīgā, kas aizpildīs lielāko daļu citādi brīvas dienas, var sākt, piemēram, mākslas centrā “Zuzeum”, kur līdz februāra beigām var apskatīt brīvdabas ekspozīciju – ziemas skatlogus ar porcelāna un tēlniecības darbiem. Tālāk doties Daugavas otra krasta virzienā, pa ceļam piestājot mākslinieka Māra Subača mobilajā izstādē “Laika ģeometrija”, kas no 21. līdz 24. decembrim skatāma vairākos spilgtajos interaktīvajos ekrānos pilsētā, kur ierasts skatīt dažādas reklāmas, lai, tumsai iestājoties, nokļūtu Dzegužkalnā, kur līdz 10. janvārim būs iespēja apskatīt audiovizuālu instalāciju “Kā sniegi kalnu galotnēs”, kurai par pamatu ņemts Raimonda Paula un Zigfrīda Muktupāvela Ziemassvētku koncerta ieraksts.

Dzejprozas krājums "Eksistenciālisms"
Dzejprozas krājums "Eksistenciālisms"

Laiks lasīt

Svētku nedēļā, kuru neaizpilda ierastais pirmssvētku skrējiens pa veikaliem un dažādu obligāto pasākumu apmeklējums, beidzot var nodoties ilgi atlikto grāmatu lasīšanai vai arī jaunākās literatūras atklāšanai.

Turklāt, lai uzdāvinātu kādam pārdomātu un personisku grāmatu izlasi, nekur nav jādodas – grāmatnīcu internetveikalos var atrast pēdējā laika intriģējošākos jaunizdevumus. Vērts pievērst uzmanību, piemēram, rakstnieka, dramaturga un režisora Andra Kalnozola debijas romānam "Kalendārs mani sauc”, Haralda Matuļa dzejprozas krājumam "Eksistenciālisms" (izdevēji sola, ka tas paredzēts visiem, kurus nomāc dzīves neskaidrība) vai Džeinas Šteinbergas zinātniskās fantastikas romānam “Lasītāja” par mākslīgā intelekta mijiedarbi ar cilvēcisko.

Balets “Riekstkodis”
Balets “Riekstkodis”

Svētki kopā – arī attālināti

Kopā pavadīt svētkus var arī tad, ja nav iespējams doties ciemos. Šogad visus tradicionālos Ziemassvētku kultūras pasākumus var vērot tiešsaistē, bet uzdāvināt kopābūšanas sajūtu var, sazvanoties un skatoties kopā.

Izvēļu klāsts ir ļoti plašs. Latvijas Nacionālā opera un balets, piemēram, piedāvā trīs svētku iestudējumus tiešsaistē – jaunu Pētera Čaikovska baleta “Riekstkodis” ierakstu, Johana Štrausa operetes “Sikspārnis” pirmizrādes ierakstu, kā arī Gadumijas koncertu, kurā par koncerta spēles laukumu kļuvusi visa Latvijas Nacionālās operas un baleta zāle.

“Sikspārnis” un “Riekstkodis” ir skatāmi jau tagad, bet Gadumijas koncerts būs pieejams no 27. decembra.

Tikmēr LTV7 programmā un Replay.lv 25. decembrī pulksten 21.05 gaidāms pārsteigums mūziklu faniem – piecas “Emmy” balvas ieguvušais Endrū Loida Vēbera un Tima Raisa rokoperas “Jēzus Kristus superzvaigzne” 2018. gada skatuves uzvedums ar tādām zvaigznēm kā Džons Ledžends, Sāra Bareilis, Ēriks Grenvelds un Eliss Kūpers.

Neiztikt, protams, arī bez Ziemassvētku un gadumijas koncertiem – tie apkopoti LSM.lv koncertu ceļvedī gada tumšākajiem vakariem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti