Šonedēļ kultūrā: mūzika, stikls un barikāžu atcere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ Latvijas kultūras dzīve sniedz plašu piedāvājumu, no kura dažus muzikālus, mākslinieciskus un vēsturiski nozīmīgus notikumus izceļ balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas žurnāliste Anete Ašmane.

Lūsēna un Vērdiņa jaundarbs – mūzikls "Zvaigznes bērns"

Jau trešdien pie skatītājiem nonāks jauns iestudējums – komponista Jāņa Lūsēna un dzejnieka Kārļa Vērdiņa mūzikls "Zvaigznes bērns", kas tapis pēc Oskara Vailda pasakas motīviem. Mūzikli nav bieži redzams žanrs Latvijas kultūrvidē, kur nu vēl pavisam jauni un mūsu pašu radīti. Žanra attīstību noteikti veicina jau pāris gadus Rīgas Doma kora skolā esošā mūziklu nodaļa, kas topošos dziedātājus skolo ne tikai muzikālajā, bet arī aktiermeistarības un dejas laukā. Jaunie mākslinieki būs redzami arī šajā iestudējumā, kur darbosies kopā ar jau zināmiem un īpaši Lūsēnam tuviem solistiem – Zigfrīdu Muktupāvelu, Kristīni Zadovsku, Uģi Rozi un citiem. Pirmizrāde notiks Rīgā, VEF Kultūras pilī, bet pēc tam "Zvaigznes bērns" izskanēs arī citās Latvijas vietās.

Koncerts "1991"
Koncerts "1991"

Barikāžu atcere

Šajā nedēļā turpinās 1991. gada barikāžu atceres pasākumi. Beidzot tiks atklāts ilgi gaidītais un konfliktos iepītais piemineklis "Nebaidies", kas veltīts brīvības cīnītājam Gunāram Astram. No ceturtdienas to varēs aplūkot pie bijušās LPSR Augstākās tiesas ēkas Brīvības ielā, kur Astru 1983. gadā notiesāja.

20. janvārī Rīgas Domā arī koncerts, kas ļaus sajust un atcerēties mūsu vēsturē tik nozīmīgo laiku no divu gana jaunu mūziķu – Valtera Pūces un Daiņa Teņa – skatpunkta. Iesaistīto mākslinieku loks (piemēram, dziedātāja Patrisha) liek domāt, ka gaidāmi arī daži pārsteigumi, apvienojot klasisko ar mūsdienīgo. Koncerts būs skatāms arī LTV1 ēterā pulksten 22.10.

Anda Munkevica “Spēkbrieds” no cikla “Melnie zirgi”.
Anda Munkevica “Spēkbrieds” no cikla “Melnie zirgi”.

Divas stikla mākslas izstādes

Stiklu, ar ko ikdienā saskaramies pavisam sadzīvisko veidos kā izejmateriālu traukiem, logiem un dažādiem interjera priekšmetiem, šonedēļ no citas puses var ieraudzīt divās izstādēs. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā atklāta Andas Munkevicas izstāde "Pārmijas", kur eksponēti pēdējos piecos gados tapuši darbi, kas runā par krustcelēm un pārejas brīžiem. Jau redzētie izstādes vizuālie materiāli un iekārtojums rada vēlmi darbus apskatīt dzīvē, solot lielformāta vērienu un filozofisku tvērumu. Savukārt mākslinieka Ernesta Vītiņa darbi no 20. janvāra būs apskatāmi Ogres Vēstures un mākslas muzejā, kur tie apvienoti ar nosaukumu "Aizstiklija". Savu izjūtu pasauli mākslinieks salīdzina ar pašiem stikla darbiem, kas iemirdzas un atspīd, radot citu realitāti ar vairākiem slāņiem un krāvumiem.

Kārlis Lācis
Kārlis Lācis

Prauliņa un Lāča mūzika kamerorķestrim

"Sinfonietta Rīga" Normunda Šnē vadībā ir sastāvs, kam tuvi eksperimenti, atklājot sevi un latviešu mūziku dažādās nokrāsās. Šajā reizē koncertā izskanēs Uģa Prauliņa un Kārļa Lāča mūzika, kas aptvers plašu amplitūdu no roka līdz pat melodiskai smeldzei. Prauliņa roka saplūsmes simfonija "Elementi" pirmatskaņota 2020. gada rudenī Cēsīs un joprojām saucama par ļoti svaigu un jaunu mūziku, ko pandēmijas ierobežojumu dēļ dzirdējis vien neliels klausītāju loks. Muzikālajā partitūrā jūtamas atsauces no roka smagsvariem, grupām "Led Zeppelin" un "Gentle Giant", kā arī džeza fusion stila sastāva "Mahavishnu Orchestra". Savukārt Lāča "Momenti" ir vēl neatklāta intriga, jo 21. janvārī "Hanzas peronā" izskanēs pirmo reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti