Mūzika un dzeja – kultūras pieturpunkti šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vasaras saulgriežu nedēļā koncertus pilskalnā un muižā, jaunu dzejoļu krājumu un jaunu tvartu iesaka "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītājs Orests Silabriedis.

"William Byrd Consort"
"William Byrd Consort"

Koncerts pilskalnā

21. jūnijā Spārnu pilskalnā, ko biežāk mēdz saukt par Īles pilskalnu, dziedās un spēlēs angļu senlaika mūziku. Savulaik stipri slavenā, vēlāk piemirstā leģendārā tenora un Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Jāņa Vītiņa māju tuvumā, dziļu mītisku mežu ieskauts, slejas pastāvs kalns, kurā Jāņa Vītiņa dzimtaskoka pēctece Nora Kalniņa nu jau vairākus gadus rīko senākas mūzikas koncertus. Šogad uzstāsies atdzimis "William Byrd Consort" – piecas spirgtas balsis –, un piedalīsies arī spēlētāji, un nimfas, laumas, putni un zvēri būs kopā ar mums, un tiks īsti renesansiski svinēta dzīve.

"Auļi"
"Auļi"

Jauns tvarts

"Auļi" nākuši klajā ar jaunu albumu, kurā viena vienīga līgošana un jāņošana, un te viss notiek ar īsteni aulisku vērienu. Mūsu priekšā ir kosmiska odiseja ar Sauli miglājos, Jānīša zelta jostu, ozolsēdi, zāļu nastu, Asnates Rancānes un Annas Patrīcijas Kareles solo, jauniešu folkloras kopas "Banga" kvēli, bungām un dūdām, nebeidzamu dzīvessparu un auglības spēka daudzināšanu.

Marijas Luīzes Meļķes dzejas krājums «Nerealizēto potenciālu klubs»
Marijas Luīzes Meļķes dzejas krājums «Nerealizēto potenciālu klubs»

Jauns dzejoļu krājums

Marija Luīze Meļķe prezentējusies ar pirmo dzejoļu krājumu. Nosaukums – "Nerealizēto potenciālu klubs". Izdevējs – tekstgrupa "Orbīta". Apjoms – neliels. Saturs – klārs un intensīvs. Pats nepazīstu Mariju Luīzi. No dzejoļiem arī diez ko nerodas sajūta, ka būtu iepazinis, bet krājums pievelk un liek domāt par cilvēku, kas rakstījis šos tekstus, un lasot top skaidrs, ka pašsaprotamas lietas var mēģināt saprast no jauna.

"Klausies trio"
"Klausies trio"

Koncerts muižā

25. jūnijā Ērmaņu muižā uzstāsies trīs, kas ir "klausies / ne: satiktie", — dzeju runās Aleksandra Line, klavieres spēlēs Edgars Cīrulis, vibrofonu spēlēs Ēriks Miezis. Pieteikumā lasām: būs stāsti par cilvēkiem, kas ir satikti un nesatikti. Reāli un izdomāti. Aptaustāmi un rēgaini. Nejauši satikti un tīšām aizbēgti. Uz brīdi visi vienuviet — telpā, kurā vārds mijas ar mūziku. Un kādas Ērmaņu muižā ir peonijas!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti