Mūzika, dzeja un Rundāles franču dārzs. Kultūras izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajā nedēļā kultūras akcentus, ko pieredzēt, sniedz Latvijas Radio 3 "Klasika" direktore un sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Gunda Vaivode.

Jānis Dūmiņš
Jānis Dūmiņš

Jānim Dūmiņam – 100

Ir vairākas paaudzes, kas dižo Meistaru ar melno matu cekulu un labsirdīgo smaidu atceras no Mežaparka estrādes un Dziesmu svētkiem, diriģējot "Jāņu vakaru" vai "Lokaties(i) mežu gali". Bet viņš bija ne tikai tautas virsdiriģents ar pagaidām visilgāko stāžu, bet arī inovatīvs profesionālās mūzikas lielprojektu radītājs. Tieši viņš padomju laikā realizē Baha "Mateja pasijas" atskaņojumu oriģinālvalodā un gudri iekopj Valsts kora tradīcijas lielas formas darbu atskaņošanā. Tieši Jāņa Dūmiņa dzimšanas dienā, 30. martā, Rīgas Domā muzicēs koris "Latvija" Māra Sirmā un Andra Veismaņa vadībā, meiteņu koris "Tiara" ar Airu Birziņu, dziedātāja Ieva Parša un citi mākslinieki, ko kopā pulcējusi diriģenta meita – ērģelniece Ilze Dūmiņa-Kroja.

Intīmie koncerti

Mājīgas vietas, pieklusināta gaisotne, izmeklēta mūzika, radošas sarunas – tieši šādu komplektu arvien biežāk kāro tie, kam netīk ļaužu burzma un kas vēlas nepastarpinātu kontaktu ar mākslinieku. Ja esat starp viņiem, tad šonedēļ ir divas lieliskas iespējas: sestdien doties uz Mālpils muižu, kur Klusajā koncertā saspēlēsies neparasts duets, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un sitaminstrumentālists Guntars Freibergs (mūziķi, kas neliks vilties), vai ceturtdien būt klāt jauna cikla "Klavierstāsti" pirmajā pasākumā "Hanzas peronā", kur nelielam klausītāju lokam muzicēs un ar viņiem sarunāsies pianists Kristaps Vanadziņš, par muzikālo pamatu liekot soloprogrammu "Portreti". 

Dzejas un prozas lasījumi
Dzejas un prozas lasījumi

Stikls, dzeja un proza dizaina muzejā

Nupat no viena mākslinieka dzirdēju mudinājumu: tikai nepalaid garām stikla izstādi Jura baznīcā! Jā, četras labas izstādes (no sirds iesaku!) redzēju lielajā Mākslas muzejā, bet uz šo gan vēl nebiju paguvusi. Tagad to var apvienot ar Dzejas un prozas lasījumiem: piektdien stikla mākslinieces Andas Munkevicas izstāde "Pārmijas" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā kļūs par fonu latviešu, krievu un ukraiņu valodā runātiem literātu tekstiem. Viņu trāpīgums noteikti atradīs pārmijas ar izjūtām, kas mūs visus dažādos pavedienos sasien ar notikumiem Ukrainā. Runās Māris Salējs, Jeļena Glazova, Kate Erharde, Ronalds Briedis, Volodimirs Ivanickis, Lūcija Lejiņa, Samuels Ozoliņš un Anda Munkevica.

Rundāles franču dārzs uzsāk sezonu

Lai arī ar 1. aprīli tiek atcelti daudzi Covid-19 ierobežojumi, kas attiecas tieši uz iekštelpām, šajā dienā Rundāles pils muzeja brīnumainā ārtelpa – franču dārzs – uzsāk aktīvo tūrisma sezonu. Skaidrs, ka vēsais laiks vēl nav ļāvis uzplaukt daudzām narcišu, hiacinšu un tulpju šķirnēm. Bet krokusi un sniegpulkstenīši dārzā ir manāmi. Ja vēlaties nomainīt pilsētas sasālīto un putekļaino gaisu pret spirgtu Zemgales vēju un barokālo daili, tad no piektdienas esiet gaidīti Rundāles franču dārzā. Lai to apmeklētu, jāiegādājas ieejas biļete.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti