Melnais caurums, Kilograms kultūras, Jozefs fon Visems. Evas Johansones ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jūtu, ka man sāk pietrūkt gaismas. Biezie mākoņi pārlaiduši pelēku vāku pār debesīm un rauj iekšā tumsā! Laiks baudīt kultūru un rūpēties par vitamīniem imunitātei! Mans pirmais ieteikums šonedēļ pavisam sadzīvisks - ja patīk ūdens - doties uz baseinu vai pirti! Sava veida veselības kultūra.

Mācīties no ziemeļniekiem! 

Atcerējos no ceļojuma uz Islandi, kā izturīgie ziemeļnieki aukstajos mēnešos sildās karstajos avotos un baseinos, skatoties debesīs un priecājoties par ziemeļblāzmu. Aizdomājos, ka mums taču arī apkārt pieejami tik daudzi baseini! Man pie pašām mājām ir Natālijas Draudziņas skolas baseins, kur var iet peldēt katru vakaru, kad beigušās skolēnu mācības. Tik viegli izskriet, izpeldināt sagurušo muguru, negulētās domas un iegremdēties ūdenī. Savukārt netālu no vecāku mājām atrodas Vaivaru rehabilitācijas centra minerāļu baseins. Tas ir silts un pildīts labiem minerāļiem. Sanāk, ka visu laiku degungalā gan pie savām, gan vecāku mājām bijis baseins, bet neesmu gājusi. Varbūt arī jums netālu baseins, ko neesat izmantojuši, un šis tumšais laiks ir īstais brīdis būt kā islandiešiem! Protams, arī pirtis! Arvien vairāk draudzeņu aizsāk jaunas pirtī sanākšanas tradīcijas. Silta lāviņa, sarunas par kultūru, un tad var arī kopīgi izlemt, ko atbalstīt “Kilograma kultūras” balsojumā!

Nobalso par savu kilogramu kultūras!

Šodien sācies Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” Ziemas balsojums. Astoņās kategorijās – mūzika, kino, teātris, vizuālā māksla, literatūra, mantojums, notikums un pārsteigums – žūrija apkopojusi oriģinālus, profesionālus un sabiedrībā rezonansi raisījušus darbus, kas tapuši no aizvadītā gada jūlija līdz decembrim.

Jūs ar savu balsi noteiksiet uzvarētāju!

Par Ziemas balsojuma dalībniekiem astoņās kategorijās var nobalsot https://kgkulturas.lsm.lv. Kas īpaši interesanti - Ziemas balsojumā apbalvojuma jaunākajā kategorijā “Kultūrvieta” piedalīsies arī skatītāju un klausītāju ieteiktās kultūras baudīšanas vietas. Palūko, vai tur nav tava kultūrvieta!   

Piektdiena Melnajā caurumā

Kā reiz teica arhitektūras žurnāliste Ieva Zībārte: “Man patīk apskatīt projektus, ko organizē Kaspars Lielgalvis! Viņš atrod arvien jaunas vietas un formas!” Te nu pievienojos Ievas teiktajam un aicinu arī jūs piektdien ienirt viņa organizētā neparastā notikumā Sarkandaugavā! “Melnais caurums” norisināsies snaudošā gigantiskas rūpnīcas korpusa aktu zālē, pašā Ganību dambja galā. Lai saņemtu rūpnīcas adresi un plānu, kā nokļūt pasākumā, jāpiesakās Melno Caurumu ziņām, un saņemsiet e-pastā plānu kopā ar ieejas kodu. http://eepurl.com/gcIBxD

Kas ir Melnie Caurumi? Laikmetīgās mākslas pasākumi, kas tiek rīkoti, lai veicinātu starpdisciplināru, starpžanru, pārrobežu un dažādu citu starp- un pār- sadarbību. Melnie Caurumi dažādās formās ir notikuši gan VEFā, gan Zunda dārzā, Preses namā, Liepājas koncertzālē "Lielais Dzintars", Karostas ūdenstornī u.c.

Tehniskais info: Sākums plkst. 20.00, zālē būs 150 sēdvietu, ēkā darbosies apkure. Programmā Andris Indāns (Gas of Latvia), Imanta Daksis u.c.

Jozefa van Visema koncerts

Atklājot kultūras platformu “Audra”, 12. janvārī Ģertrūdes ielas teātrī Rīgā savu koncertu Latvijā sniegs komponists un lautists Jozefs van Visems no Nīderlandes. Viņš ir nīderlandiešu avangarda komponists un baroka lautas meistars.

Visema mūzika ir nepārblīvēta un tieša, reizē hipnotiska un melodiska, kas "cieņpilni ievelk klausītāju transcendentālā stāvoklī un liek katram palēnināt mūzikas klausīšanos kā individuālu pieredzi."

Beidzamajos gados, darbojoties duetā ar kulta kinorežisoru Džimu Džārmušu, ir izdoti vairāki studijas ieraksti. Turklāt 2013. gadā par abu komponēto mūziku Džārmuša filmai "Only Lovers Left Alive" Jozefs van Visems saņēma Kannu kinofestivāla konkursa balvu par labāko filmas skaņas pavadījumu. Jādzird!

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti