Māksla un teātris domāšanai. Kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Neraugoties uz pandēmiju, kultūra turpina notikt. Šo un to – piemēram, grāmatu – iespējams baudīt mājās, bet teātris un izstāde gan prasa pārvarēt kovidkūtrumu un doties laukā. Mākslas grāmatu, izstādi un divas izrādes iesaka balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Henrieta Verhoustinska.

Mākslas albums "Jaunības avots. Aija Jurjāne"
Mākslas albums "Jaunības avots. Aija Jurjāne"

"Aija Jurjāne. Jaunības avots"

Grāmata nav mākslinieces Aijas Jurjānes (1944–2015) sarakstīta grāmata, bet viņas ģimenes iniciēts un gleznotājas Sandras Krastiņas sastādīts rakstu krājums, kas no jauna atklāj šīs brīnišķīgās mākslinieces daiļradi un dzīves gājumu. Grāmatā daudz augstvērtīgu Aijas mākslas darbu – glezniecība, porcelāna virsglazūras apgleznojumi, akvareļi, skices, ilustrācijas, kā arī unikāli zīmējumi, kas bijuši paredzēti vien ģimenes lokam. Te arī Aija un viņas ģimene fotogrāfijās. Autoru vidū ir arī pati Aija, kas pēc meitu lūguma uzsākusi dzīves gājuma aprakstu, ko nav pabeigusi, toties vairāki autori citējuši viņas dienasgrāmatu. Ir arī Ieva Jurjāne – vidējā meita, ieskanas arī viņas māsas Kristīnes un brāļa Pāvila balsis. Ģimenes dzīve un sadzīve bijušas Aijai ļoti svarīgas – arī kā gleznu tēmas, par ko izvērsts Rasas Jansones raksts, kurš Aiju Jurjāni ievieto feminisma kontekstā, kas pašai māksliniecei bija pasvešs. Ir Anitas Vanagas un Sandras Krastiņas pētījumi par Aijas Jurjānes dzīvi un glezniecību. Ir Aijas audzēkņu un kolēģu stāsti no Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolas, kur Jurjāne nostrādājusi 40 gadu. Ļoti interesanta personība un aizraujoša lasāmviela, atklājas vesels laikmets (kas aizsākās 20. gadsimta 70., 80. gados) un īpašs mākslas slānis – mākslinieces sievietes.

Izrāde "Netikumīgie" "Dirty Deal Teatro"
Izrāde "Netikumīgie" "Dirty Deal Teatro"

"Dirty Deal Teatro" – "Netikumīgie"

"Netikumīgie" nav jauna izrāde. Tas ir režisores Kristas Burānes darbs. Izrāde ir veidota kā divu reālu astoto klašu skolēnu portretu galerija dzejas formā. Ar trīs jaunu dzejnieku – Kirila Ēča, Marijas Luīzes Meļķes un Raimonda Ķirķa – vārdu triepieniem gleznotas astotklasnieku domas, pieredze, jūtas un sapņi. Interesanti, ka divi no autoriem – Raimonds Ķirķis un Marija Luīze Meļķe – arī paši piedalās izrādē, pievienojoties aktierim Reinim Boteram. Izrādi iniciēja tā sauktie "tikumības grozījumi" Izglītības likumā, kas ļauj vecākiem un citiem pieaugušajiem jaukties mācību procesā, apgalvojot, ka ir mākslas darbi – dzejoļi, filmas, izrādes, gleznas –, kuriem stundās nav vietas. Izrādi var noskatīties 10. un 12. februārī, un to aktualizējis fakts, ka izrādē izmantotie Meļķes, Ēča, Ķirķa, Agneses Krivades un Kārļa Vērdiņa dzejoļi (abi pēdējie reprezentē skolotājus) nu atrodami apgāda "Liels un mazs" izdotā krājumā ar koši sarkanu vāku "Netikumīgie". Izrāde ieguvusi "Spēlmaņu nakts" balvas kategorijās ''Gada sasniegums oriģināldramaturģijā'' un ''Gada labākā izrāde pusaudžiem''.

Izrāde "Sievietes daļas"
Izrāde "Sievietes daļas"

"Sievietes daļas" Nacionālajā teātrī

Šonedēļ Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē pirmizrāde ungāru dramaturģes Katas Vēberes drāmai "Sievietes daļas" Ināras Sluckas režijā. Izrādi vēl neesmu redzējusi, toties esmu redzējusi amerikāņu kinofilmu ("Pieces of a Woman", 2020) pēc šī Vēberei ļoti personiskā scenārija. Inārai Sluckai arī iepriekš bijis raksturīgi pārcelt uz skatuves jaudīgus kinodarbus. Filmas autors ir ungāru kino un teātra režisors Kornels Mundruco (Kornél Mundruczó), kurš teātrī vairākkārt sadarbojies ar mūsu scenogrāfi Moniku Pormali. Filmā galvenajās lomās ir Vanesa Kērbija (Vanessa Kirby) un Šaija Labafs (Shia LaBeouf), un tā stāsta par ģimeni, kurā virkni notikumu ierosina galvenās varones traumatiskās dzemdības, bērna zaudēšana un sekojošā tiesas prāva pret vecmāti, kura tiek vainota bērna nāvē. Savukārt izrādes veidotāji par to raksta: ''"Sievietes "daļas" citu nozīmju starpā ir arī viņas sociālās lomas – šai izrādē sieviete ir mīļākā, sieva, meita, māsa, māte, māsīca, svaine, vecmāte, labākais draugs un arī konkurente. Visas šīs lomas tiek izspēlētas pie ģimenes pusdienu galda, kur atklājas ne tikai ģimenes problēmas, bet arī aktuālas lietas sabiedrībā, kas nodarbina cilvēkus ikdienas dzīvē. Lugai ir negaidīts ievads, un galvenās varones pārdzīvotais kļūst par impulsu tam, lai tuvinieki beidzot sāktu runāt par būtisko, meklētu ceļu cits pie cita, jo viņu dzīves tumšākajā naktī viņi ir atklājuši, ka viņos mīt "neuzvarama vasara"."

Ēriks Božis, "Kzzz…"
Ēriks Božis, "Kzzz…"

Izstāde "ES_TEXT" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Lai arī tad, kad pirmo reizi izdzirdēju par šādas izstādes ideju, man šķita, ka tā būs veltīta mākslas darbiem, kas saprotami vien tad, ja izlasīta vai citādi apgūta to koncepcija un pavadošie teksti, izstāde ir pavisam par kaut ko citu. Izstādes kuratori Elita Ansone un Leonards Laganovskis pievēršas mākslas darbiem, kuros pašos ietverti teksti – tekstu mākslai jeb lingvistiskajam konceptuālismam. Tāpēc šajā laikmetīgajā ainavā vieta arī dzejnieku – Preiļu konceptuālistu vizuālajiem darbiem, bet kājas var noslaucīt uz dzejnieka un literatūrzinātnieka konceptuālā kājslauķa ar uzrakstu "NESLAMPĀJIET", kas ir atsauce uz Klāva Elsberga dzejoli, kas pats ir atsauce uz Ojāra Vācieša dzejoli, kas veltīts Aleksandram Čakam. Tieši tik nozīmēm pārbagāta ir šī izstāde, jo kuratoru uzmanību izpelnījušies gan darbi, kuros bez teksta ir tikai tā forma, gan tādi, kur vienīgā tekstuālā "piešprice" ir uzraksts "Bar" pilsētas ainavā. Pētīšanai aizraujoša pastaiga garantēta – izstādē eksponēti 70 autoru ap 200 darbi – objekti un instalācijas, glezniecība un grafika, fotogrāfija un video, grāmatas un dienasgrāmatas, mākslinieku arhīvu materiāli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti