Koncerts, pirmizrādes un jauna lasāmviela. Kultūras jaunumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaulē norisinās prātam neaptverami notikumi, un kultūras ļaudis paralēli mākslas projektiem pievienojas protestiem un aicina palīdzēt Ukrainai. Mūziķi teju katru koncertu iesāk ar Ukrainas himnu, mākslinieki zīmē plakātus un ielu gleznojumus, aktieri lasa dzeju – katrs mēģina justies vajadzīgs un piedalīties kopējā nostājas paušanā. Arī kultūras notikumus vērojam caur ikdienas realitātes prizmu. Tie nav apstājušies, un šonedēļ aktualitātes izceļ sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas locekle Anete Ašmane.

Ludmila Monastirska
Ludmila Monastirska

Ukraiņu operzvaigzne Ludmila Monastirska Liepājā

Sestdien, 12. martā, noslēgsies 30. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, un tajā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri uz skatuves kāps ukraiņu soprāns Ludmila Monastirska. Viņa uz Liepāju uzaicināta vien divas nedēļas pirms koncerta, jo Krievijas uzsāktās karadarbības dēļ sadarbība ar iepriekš aicināto krievu mākslinieci tika atcelta. Monastirskas lielisko, pasaules opernamos apjūsmoto balsi dzirdēsim Verdi, Bizē, Sensānsa, Bellīni un citu komponistu mūzikā.

"Viss zem debesīm"
"Viss zem debesīm"

"Viss zem debesīm"

Pēdējās dienās par debesīm runā daudz – pie mums tās mierīgas, bet nemaz ne tik tālu kļuvušas pavisam citādas. Kādas debesis atklāsies Jaunā Rīgas teātra (JRT) jaunākajā iestudējumā, uzzināsim 11. martā, kad pirmizrādi piedzīvos Alvja Hermaņa režisētais darbs "Viss zem debesīm". Hermanis uzdod jautājumus par moderno laiku, tā izvirzītajiem noteikumiem, vērtībām, dažādu kultūru atšķirībām un citiem šodien aktuāliem filozofiskiem prātojumiem. Modernā Ķīna un Eiropa, kāda latviešu dzejniece un viņas gara spēks. Lomās vien divi (bet izcili) aktieri – Guna Zariņa un Vilis Daudziņš.

Filma "Iļģuciema māsas"
Filma "Iļģuciema māsas"

"Iļģuciema māsas"

8. martā ar Elitas Kļaviņas filmas "Iļģuciema māsas" pirmizrādi noslēgsies festivāls "Artdocfest/Riga". Filma stāsta par notiekošo Iļģuciema sieviešu cietumā, kur ieslodzītās teātra studijā kopā ar JRT aktieriem iestudē Antona Čehova lugu "Trīs māsas". Čehova notikumi saduras ar reāliem sieviešu dzīvesstāstiem un skaudro pieredzi, skatītājam ļauts uzzināt viņu cerības, ilgas un sapņus, kas sniedzas pāri cietuma mūriem.

Grāmata “Eižens Finks. Fotogrāfs leģenda”
Grāmata “Eižens Finks. Fotogrāfs leģenda”

Finka foto un Brieža dzeja

Izdevniecībā "Neputns" divi jaunumi. Pēteris Korsaks apkopojis Eižena Finka, leģendārā pareģa, veikumu fotomākslā. No muzejiem un privātiem arhīviem savāktās fotogrāfijas sniedz ieskatu gan Finka klientu lokā, gan ģimenē. Pagājušā gadsimta ļaudis atklājas ne tikai glaunos parādes portretos, bet arī nesamāksloti patiesu situāciju iemūžinājumā.

Savukārt jaunāko Ronalda Brieža veikumu iespējams iepazīt viņa jaunākajā dzejas krājumā "Nulles summa". Tas ir noslēgums paša autora veidotā tetraloģijā, par kuru viņš teic: "Tetraloģijas pēdējā grāmatā trikstera sapulcinātais impamps, veicis misiju, izklīst un tā dalībnieki cenšas atrast sev vietu post-ironiskajā pasaulē, kam nav vairs vajadzīgi princesi sasmīdinājuši kultūrvaroņi."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti