Kino, literatūra, krāsas un dziesmas. Kultūras notikumi šonedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jauns latviešu kinodarbs, atkārtots izdevums igauņu romānam, krāsaini mirkļi un vientuļas revolūcijas – tik dažāda šonedēļ kultūras notikumu izlase, ko sagatavojis raidījuma "Kultūrdeva' producents un balvas "Kilograms kultūras" žūrijas loceklis Kaspars Zaviļeiskis.

Filma "Uzticības persona"
Filma "Uzticības persona"

"Uzticības persona"

Latvijas kinoteātros skatāma aprīļa beigās klajā laistā kriminālkomēdija "Uzticības persona", kas ir režisora Jurija Skorobogatova debija pilnmetrāžas spēlfilmu kategorijā. Iesākumā prezentēta kā piecu sēriju seriāls straumēšanā, uz lielajiem ekrāniem nonākusī filma ir izklaidējoša rakstura kinostāsts par ne pārāk attapīgiem krāpniekiem un viņu brīžiem pat ļoti absurdajām nedienām. Īpaši kolorītā tēlā iejutusies Marija Linarte, bet filmas ass tomēr ir Jurija Djakonova atveidotais tipāžs. Pašmāju kinoprodukts, kas droši patērējams kopā ar popkornu un garantēti liks pasmaidīt. Tas šobrīd nav mazsvarīgi.

"Vīrs, kas zināja čūskuvārdus"
"Vīrs, kas zināja čūskuvārdus"

"Vīrs, kas zināja čūskuvārdus"

Pie latviešu lasītājiem atgriezies igauņu kulta rakstnieka Andrusa Kivirehka apjomīgais romāns "Mees, kes teadis ussisõnu" jeb "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus". Kamēr patriotiski lepnie igauņi atzīmē grāmatas 15 gadu jubileju, mēs varam priecāties par atkārtotu pirms 11 gadiem veiktā Zanes Balodes tulkojuma izdevumu latviski. Tajā atrodamie vēsturiski mitoloģiskie, šķietami no paša pagānu apdzīvotā meža saknēm augošie tēli Kivirehka ironijas mērcē liekas mūžjauni un mums it labi saprotami. Grāmata, kas var ievilkt un nelaist vaļā līdz pat šīs pieaugušo pasakas beigām. Ar to jārēķinās.

Elitas Patmalnieces izstāde "Mirklis"
Elitas Patmalnieces izstāde "Mirklis"

Elitas Patmalnieces personālizstāde "Mirklis"

Krāsas un sajūtu sprādzienus netaupošā latviešu laikmetīgā māksliniece Elita Patmalniece uz mirkli pilnībā apdzīvojusi galeriju "Putti" Vecrīgā. Izstāde, kas tā arī nodēvēta – "Mirklis", aicina iegrimt Patmalnieces aizspogulijā un atrast tajā arvien jaunus vizuālos rakursus, izjūtas un beigu beigās pašam sevi. Košās krāsas piestāv pavasarim, bet daudzo spoguļu klātbūtne – pārdomām par savu vietu šajā raibajā un trakajā pasaulē. Turpat apskatāmi arī tērpi un citi mākslas objekti. Jūtams, ka Patmalniece atrodas uz enerģijas pilna radošā viļņa, tādēļ šis ir obligātais apmeklējums daudzajiem faniem.

Imants Daksis
Imants Daksis

"Vientuļās revolūcijas"

Jaunu albumu saviem klausītājiem sagādājis ekspresīvais mūziķis un dziesmu rakstnieks Imants Daksis. Saucas tas "Vientuļās revolūcijas", veltīts aktuālajai kara tēmai un tiks prezentēts ar koncertu 10. maija septiņos vakarā mākslas centrā "Noass" uz AB dambja. Šis uzskatāms gan par alternatīvās kultūras, gan mūsdienu tautas mūzikas pasākumu, jo Daksis pēdējos gados devies tieši šajā virzienā, iekļaujot savā mūzikā kokles skanējumu. Uzstāsies arī jaunā latviešu dziedātāja Keitija Bārbale. Uz rudens pusi tiek solīta arī vinila plate, tādēļ pagaidām iztiksim ar straumēšanu dažādās ierīcēs un pie Daugavas krastiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti