Intīmi kino portreti – filmu izlase šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šīs nedēļas kultūras notikumu izlasē – cilvēku un attiecību tuvplāni četros intīmos kino portretos.

Sāpes caur mākslu

Fotogrāfe Lēne Marīe Fosene 20 gadus – divas trešdaļas savas dzīves – slimo ar anoreksiju un savas sāpes izstāsta caur mākslu. Dokumentālā filma “Pašportrets” (“The Self Portrait”) ir cilvēcisku pretrunu pilns stāsts, jo, kaut arī tieši viņas pašportreti, kas atklāj skaudru skatu uz slimību, izpelnās kritiķu un publikas atzinību, Lēne vairākkārt filmā uzsver – viņa vēlas, lai viņu redz kā mākslinieci, nevis slimnieci. Viņas dzīvi kopš bērnības definējusi cīņa, lai būtu kas vairāk par slimību, tomēr kādā īpaši tumšā brīdī viņa atzīst – ir bail, ka izveseļošanās kaitētu mākslai. Filma guvusi atzinību vairākos pasaules kinofestivālos, tai skaitā Latvijā – pērn tā bija skatītākā filma “Baltic Sea Docs” forumā.

Filma līdz 15. martam skatāma Replay.lv.

Strīda anatomija

Kinorežisors Malkolms un viņa draudzene Marija atgriežas mājās pēc filmas pirmizrādes. Gaidot pirmos kritiķu vērtējumus, izvēršas viņu līdz šim nopietnākais strīds. Filma “Malcolm & Marie”, kuras viens no centrālajiem jautājumiem ir mākslinieka spēja autentiski izstāstīt stāstu, kas nav paša piedzīvots, nu izpelnās kritiku tieši šī iemesla dēļ. Turklāt īpaši ieinteresētu kritiku, jo “Malcolm & Marie” ir stāsts ne tikai par kino industriju, bet arī par kino veidotāju attiecībām ar kino kritiķu darbu. Skatoties pāri tam, filma ir arī ļoti atpazīstams strīda, kas ilgst visu nakti, uzvirmo, noplok un atkal uzvirmo, atainojums ­– emocionālas vardarbības un neizbēgami sabrūkošu attiecību portrets.

Filma skatāma – “Netflix”.

Kad atriebība kļūst par atkarību

Filma “Promising Young Woman” ir sievietes portrets, kuru vada (pamatotas) dusmas un vēlme pēc atriebības un kuras misija, kļuvusi par atkarību, viņu galu galā iznīcina. Filma izcīnījusi četras “Zelta globusu” nominācijas un izraisījusi strīdus kritiķu rindās, bet arī vērtīgas diskusijas par “rape-revenge” žanru un seksuālās vardarbības atainojumu mākslā.

Filma skatāma – vairākās straumēšanas platformās.

Kā izskatās sēras?

Filma “Pieces of a Woman” ir stāsts par mājas dzemdībās zaudētu bērnu – dažādu sērošanas seju portrets – un stāsts par nespēju šķietami vienojošās sāpēs būt kopā ar otru. Filmai netrūkst kritiķu, bet Vanesa Kērbija par galvenās lomas tēlojumu jau saņēmusi Venēcijas kinofestivāla balvu, “Zelta globusa” nomināciju, un eksperti prognozē arī iespējamu “Oskara” nomināciju.

Filma skatāma – “Netflix”.

Latvijas kultūras aina – portrets ceremonijā

Klāt kultūras un mākslas balvu sezona. Kamēr vēl priekšā “Oskaru”, “Zelta globusu” un “BAFTA” ceremonijas, jau šonedēļ – sestdien, 27. februārī, noskaidrosim, kuri aizvadītā gada kultūras fakti publikas vērtējumā izcīnījuši “Kilogramu kultūras”. Ceremoniju vadīs režisore un rakstniece Kristīne Želve un LTV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens.

Sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras" ceremonijai no pulksten 21.05 varēs sekot līdzi LTV1, LSM.lv, REPLAY.lv, kā arī LR1 un LR3 “Klasika”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti