Iezvanām kultūras pavasari: Eirovīzija, Muzeju nakts un Džārmuša jaunā filma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ziedonis ir pašā plaukumā, un kultūras pavasari šonedēļ iezvana gan ikgadēji, gan unikāli notikumi - Muzeju nakts, Eirovīzijas dziesmu konkurss, reģionālā teātra "Jūras vārti" jubilejas koncerts un Džima Džārmuša jaunā filma Kannu kinofestivālā.  

 

Muzeju nakts, Eirovīzija un pavasaris

Šī nav pirmā reize, kad Muzeju nakts sestdiena sakrīt ar Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa finālu. Šoreiz no Telavivas “Expo” arēnas. Nevajadzētu gan par to raukt degunu, jo labi apmeklēta ir gan Muzeju nakts, gan vērienīgi skatīts vienmēr ir arī Eirovīzijas fināls – pretrunīgais popdziesmu konkurss, kura balsojuma sacensību gars apvieno Eiropas nācijas. Mums vērts ieslēgt savus mirdzošos ekrānus it visās platformās ne vien sestdien, bet arī 16. maija vakarā, kad grupa “Carousel” tieksies apburt šobrīd plašāko un daudzveidīgāko publiku savā karjerā. Abi pasākumi manā kalendārā iezvana pavasari. Viss zied, saule spīd, visapkārt skan popdziesmas, un cilvēki skraida pa muzejiem. Neticami jauks laiks!

             

Dzimšanas diena Ventspilī

Pēdējās sezonās Ventspils “Jūras vārti” spējuši Latvijai piedāvāt pasaules visinteresantākos mūsdienu pianistus, kuri uzdrošinās doties drosmīgos radošos meklējumos, izmantojot klasisku taustiņinstrumentu. Tagad, svinot 10. dzimšanas dienu, nīderlandiešu pianists Jūps Bēvings un skotu čellists un komponists Pīters Gregsons no Lielbritānijas kopā ar Latvijas čellu “all star” kvintetu, spēlēs programmu, kuras noslēgumā oriģināli aranžētas un interpretētas Johana Sebastiana Baha čella svītas. Gana drosmīgs piedāvājums reģionāla teātra nama jubilejas svinībām!

Arhitektūras pavasara nedēļa

Pavasaris ir arī arhitektu laiks. Šoreiz arhitektūras nedēļas tēma būs "Līdzsvars" un tajā atklās "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2019" pretendentu izstādi pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kinoteātrī "K. Suns" notiks kinolektorijs par pilsētvides atveidojumu Aloiza Brenča filmās, notiks publiska diskusija un lekcijas par arhitektūras procesiem un pat bērnu balvas arhitektūrā "Zirnis" žūrijas tikšanās. Bet sestdien svinīgā ceremonijā Rīgas cirkā apbalvos Latvijas Arhitektūras gada balvas laureātus.

Kārtējais Kannu kinofestivāls ir klāt!

Ar manas paaudzes amerikāņu kulta režisora Džima Džārmuša jauno filmu “Mirušie nemirst” otrdien atklās prestižo 72. Kannu kinofestivālu. Kā galvenais notikums šoreiz tiek solīta Kventina Tarantīno jaunās filmas pirmizrāde! Pagājuši nieka 25 gadi kopš Tarantīno ar savu “Lubeni” ieguva Kannu festivāla galveno balvu – Zelta palmas zaru.

Lai arī Kannas ir salīdzinoši tālu no mums un arī te, Austrumeiropā, sazēluši daudzi vērtīgi kinofestivāli, vienmēr vērts pievērst uzmanību Kannu favorītfilmām un uzmirdzējušām zvaigznēm. Pienāks laiks, un kāda daļiņa no tām filmām atceļos līdz Latvijai. Bet vēl pirms tam dzirdēts, ka Kannu programmā “Director’s Fortnight” iekļauta arī Jura Kursieša jaunā filma “Oļegs”! Gaidīsim šīs filmas pirmizrādi oktobrī arī Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti