Evas Johansones kultūras ieteikumi šai nedēļai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Oktobris iesācies ne tikai ar aicinājumu doties vēlēt, bet arī ar brīnišķīgu kultūras norišu klāstu! Neaizmirstot izpildīt pilsoņa pienākumu, gribu sniegt pāris kultūras ieteikumu oktobra pirmajai nedēļai!

Vienu vakaru veltiet latviešu kino!

Kur vislabāk paslēpties no rudens vēja? Ejiet skatīties latviešu kino! Mana mīļākā simtgades iniciatīva "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" turpina patīkami pārsteigt! 

Ar neviltotu prieku jāatzīst, ka latvieši prot veidot gaumīgu kino izklaides žanrā!

Pārpratumu komēdija "Homo novus" jau ar pirmajiem kadriem (un pirmajiem akordiem, kuru autors ir Raimonds Pauls) ievilina 30. gadu latviešu mākslinieku bohēmā! Brīnišķīgā filmas noskaņa vēl ilgi saglabājas arī pēc seansa noskatīšanās! Īpaši iepriecināja Kaspara Znotiņa un Andra Keiša tēlojums, kuri spēj ar pārsteidzošu talantu iemiesot Kurcuma un Salutaura varoņus. Par ko stāsts? Filmas pamatā ir Anšlava Eglīša romāns ar tādu pašu nosaukumu. Tas vēstī par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku Juri Upenāju, kas no laukiem ierodas Rīgā, lai iekarotu vietu mākslas pasaulē. Jau pirmajā vakarā viņš nokļūst mākslinieku bohēmā un iemīlas. Patīkamu skatīšanos!

Pavadiet trešdienu vai ceturtdienu, klausoties un sarunājoties par mūziku!

Kad tika paziņots par leģendārā “Muklāja” aizvēršanu, daudziem rīdziniekiem aizvērās Visvalža Dreiskas dārgumu lāde, kas glabā nepulētus, skaistus stāstus, ēdienus, literatūru, kino un mūziku. Visvaldis ir zinošs mūzikas baudītājs, uz kura gaumi var un vajag paļauties. Jāuzsver, ka viņam arī patīk dalīties ar savām zināšanām. Jau kādu laiku trešdienu vakaros Kaņepes Kultūras centrā (KKC) Visvaldi var satikt pie DJ pults, stāstot par mūziku un atskaņojot to. Viņš katru nedēļu spēlē īpaši atlasītu mūzikas izlasi par kādu tēmu, piemēram, avangardu džezā.

Erudītais stāstījums par mūziku kļūst gandrīz par vērtīgu lekciju tiem, kuri grib uzzināt ko vairāk par labu mūziku.

"Visvaldis ir klints jūrā, kur paviršības straumēs mēs ik dienu riskējam aizrīties ar ziepjūdeni un aizmirst mūsu vienīgo uzdevumu – kļūt par cilvēkiem," teikts "Vespa Garazh" pieteikumā, jo arī šajā kultūrvietā Visvalža zināšanu lāde tiks vērta vaļā ceturtdienu vakaros. Tātad gan trešdien KKC (Skolas ielā 15), gan ceturtdien "Vespa Garazh" (Valkas ielā 6) variet pagūt piedalīties Visvalža klausīšanās un sarunu vakarā. Ieeja abās vietās bez maksas.

Lūkojiet, ko sagatavojuši jaunie režisori!

Nozīmīga skatuves mākslas festivāla "Patriarha rudens" tradīcija ir Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) audiovizuālās mākslas bakalaura un maģistru studentu īsfilmu skate. Tā notiks šonedēļ, 3. oktobrī ,plkst. 20.00 LKA Nacionālajā filmu skolā (Elijas iela 17). Filmu izlasē iekļautas sešas īsfilmas:

  • "Viņu sauca Haoss Bērziņš", režisore Signe Birkova;
  • "Viesturs Kairišs iznāk no meža”, rež. Marta Elīna Martinsone;
  • “Esmu divdomīgs”, rež. Elizabete Mežule-Gricmane;
  • “Stikla odere”, rež. Adriana Roze;
  • “Dzeltenā harmonija”, rež. Ieva Norvele;
  • “Jozē portrets”, rež. Jānis Jozauskis.

Ienirstiet meditatīvās gleznās!

Ja dodaties pastaigā pa centru, iesaku doties uz Baznīcas ielu, lai novērtētu jaunāko mākslinieces Paulas Zariņas-Zēmanes personālizstādi "one as another". Tā būs apskatāma visu oktobri Careva contemporary galerijā (Baznīcas iela 9/11). Izstādē Zariņa-Zēmane pievēršas mazāka formāta un tādējādi daudz intīmākai gleznošanai. 2018.gadā tapušās gleznas ir savdabīgi papildinājumi Zariņas-Zēmanes iepriekšējo darbu sērijām un liecina, ka viņai ir interesanti pētīt savu pasauli milzīgā palielinājumā.

Jāatzīst, ka izstāde raisa reizē harmonisku un meditatīvu pēcsajūtu.

Mākslas darbi izstādē "one as another" ir abstraktas gleznas, un skatītājs caur tām var ienirt dziļākos ūdeņos, kur atklājas pārlaicīga matērija un vērtības. 

Aplūkojiet Kristapa Morberga rezidenci!

Vēl tikai oktobrī iespējams aplūkot Rīgas Starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli (RIBOCA). Ja esat atlikuši biennāles aplūkošanu uz vēlāku laiku - tas brīdis nu ir klāt! Tā izvietota vairākās lokācijās. Pati tikai nesen aplūkoju Kristapa Morberga rezidencē ierīkoto ekspozīcijas daļu. Jāatzīst, ka dzīvoklis pats bija aplūkošanas vērts.

Starp darbiem mans absolūts favorīts, ko iesaku aplūkot arī citiem, ir Kristapa Epnera darbs "Forget Me Not".

Ļoti aizkustinošs, patiess un antropoloģiski interesants darbs. Divos video darbos izvērsts stāsts par dzejnieka Miervalža Kalniņa labprātīgo došanos uz Sibīriju 70. gados. Patiesi aizraujoši vērot Sibīrijas dokumentālos kadrus un lasīt vēstules, ko Miervaldis Kalniņš sūtījis Kristapa Epnera tēvam - Ansim Epneram. Darbs nominēts arī Purvīša balvai. 

Noskatieties filmas arheoloģiju par "Pūt, vējiņi!"

Kopš noskatījos Elmāra Seņkova iestudēto izrādi "Pūt, vējiņi!" Nacionālajā teātrī, bieži iedomājos par leģendāro, 1973. gadā uzņemto, Gunāra Pieša filmu ar Imanta Kalniņa mūziku. Te kādā īpaši nemīlīgā oktobra vakarā variet noskatīties filmas tapšanas gaitu. Autores: Daira Āboliņa un Agita Cāne- Ķīle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti