Ko sagaidīt «Supernovas» finālā? Pārdomas un prognozes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sestdien, 4. februārī, tiešraidē Latvijas Televīzijā tika izvēlēti desmit konkursa "Supernova 2023" finālisti. Kas pārstāvēs Latviju lielajā Eirovīzijā, kas šogad notiks Liverpūlē, Lielbritānijā, to noskaidrosim 11. februārī. Ko saka bukmeikeri un ko – klausītāji? 

Konkurss "Supernova" vēl joprojām ir viena no lielākajām iespējām sevi parādīt un pieteikt plašākai auditorijai, kad sestdienas vakarā pie TV ekrāniem ierasti sasēdušies visvairāk skatītāju. Diemžēl, ņemot vērā iepriekšējo gadu Eirovīzijas rezultātus, ir jūtams pagurums un motivācijas trūkums gan mūziķu, gan skatītāju pusē.

Šī gada "Supernovas" pusfināls atklāja izpildītājus ar ļoti atšķirīgu skatuves pieredzi, radot pārdomas, ka būtu noderīga atsevišķa platforma, kurā jaunajiem izpildītājiem trenēt savu skatuves pieredzi, stresa rūdījumu un komunikāciju ar publiku,

dziesmu rakstītājiem – savas muzikālās iemaņas, un publikai būtu vairāk laika iepazīt popdziedātāju, grupu un viņu komandas spējas šova veidošanā. Lai "Supernovas" pieredze kļūst par daļu no lielāka plāna, jo profesionāla muzikālā darbība nepārtrūkst arī nesezonā. Un tomēr "Supernova 2023" pusfinālā atzinību par interesanto, neierasto sniegumu izpelnījās jaunā grupa "24. Avēnija". Jācer, ka grupas nākamais muzikālais solis sekos drīz. Grupu dzirdēsim arī sestdien finālā.

Eirovīzija ir masu pasākums, un lielas auditorijas uzrunāšanai svarīgi pārzināt aktuālos trendus, prast tos pielietot. Bet iepriekšējo gadu uzvarētāji parāda, cik ļoti liela nozīme ir autentiskumam (vai arī tam, ka izpildītājs nāk no popmūzikas lielvalsts, piemēram, Zviedrijas, kas ir līdere popdziesmu rakstīšanā). Tāpat jāatceras arī par to, ka Eirovīzijas konkursam ir sava fanu auditorija – atbalstoša un ar savu gaumi, kas kā reiz novērtē atšķirīgo, un tas nekas, ja mākslinieks uz skatuves parādās vien uz Eirovīzijas atlases laiku.  

Pie pusfināla atskata var lasīt, ka Eirovīzijas fani ir bēdīgi par "Inspo" neveiksmi (viņi bija "Wiwibloggs" lasītāju favorīti), novērtē jaunpienācēju Avéi un Luīzes dziesmas, bet fanu domas par uzvarētāju dalās, neizvirzot vienu nepārprotamu līderi.

Par iespēju pārstāvēt Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursā sacentīsies Markus Riva, Alise Haijima, grupa "24. Avēnija", Raum, Avéi, Toms Kalderauskis, Artūrs Hatti, grupa "Sudden Lights", Patrisha un Luīze.

Fināla prognozes

Bukmeikeri "Betsafe" par fināla līderiem nosaukuši dziedātāju Patrishu ar dziesmu "Hush"  un grupu "Sudden Lights" ar dziesmu "Aijā", kas ir arī loģiska izvēle – abos gadījumos mākslinieki ir ar trenētām muzikālām spējām, skatuves pieredzi un uzticamu auditoriju. Patrishas vokāls ir stabils un pārliecinošs, tāpat kā skatuves izjūta. Viņai ir plaša auditorija sociālajos tīklos, un dziedātāja sadarbojas ar aktuālākajiem dziesmu rakstītājiem un šovu veidotājiem.

Savukārt "Sudden Lights" ir mūziķi ar augstāko izglītību, kuriem 2022. gads ir bijis ļoti veiksmīgs – izdots albums "Miljards vasaru", vasara pavadīta koncertējot, singli spēlēti radio, atnesot arī 2. vietu "Muzikālās bankas" aptaujā. Viņi ir iesildījušies. 

Bukmeikeri prognozē, ka par uzvaru var pacīnīties arī Luīze ar dziesmu "You to hold me", kas ir sirdi plosoša balāde, un Markus Riva ar dziesmu "Forever", kas ieturēta sintīpopa ritmos. Augstas vietas tiek prognozētas arī Alisei Haijimai ar korejiešu pop iedvesmoto dziesmu "Tricky" un Raum ar poproka stilistikā ieturēto "Fake Love". 

Ko saka "burbulis"?

Eirovīzijas ilggadējie apskatnieki "Supernovas" dziesmām pieiet kritiski, lai arī kopumā domā līdzīgi kā bukmeikeri. Youtube kanāls "ESC Bubble" novērtē "Sudden Lights" dziesmu "Aijā" kā eksperimentālu, bet pamatīgu un nostrādātu pieteikumu konkursam. Dziedātāju Patrishu viņi esot iepazinuši jau 2018. gadā, kad viņa "Supernovā" uzstājās kā viešņa, un esot gaidījuši viņas pašas pieteikumu. Dziesmas "Hush" pieteikumu pusfinālā apskatnieki novērtē kā nostrādātu un pārliecinišu, bet izsaka cerību, ka reiz vēlētos Eirovīzijā dzirdēt šāda līmeņa dziedātāju dziedot latviešu valodā. Par lielo atbalstu Luīzes dziesmai "You To Hold Me" apskatnieki ir nedaudz izbrīnījušies, bet dziesmu atzīst par labu startu jaunajai mūziķei. 

Apskatnieki novērtē Markus Rivas atdevi dziesmas rakstīšanā un iesaisti horeogrāfijā, tomēr izpildījums vēl neesot pietiekams ceļam uz Eirovīziju.

Alises Haijimas priekšnesums apskatniekos raisījis nevienozīmīgas sajūtas. Atzinīgi tiek novērtēta dziedātājas balss un attieksme, bet stilu eklektisms un tiešā izteiksme ir bijusi nogurdinoša.

Arī Raum ar dziesmu "Fake love" pusfinālā raisījis divējādas sajūtas. Apskatnieki novērtē mūziķa balsi un atdevi, bet dziesmai līdz galam nav noticējuši. Noslēgumā "ESC Bubble" trijnieku veido: "Sudden Lights", Patrisha un Raum.

Konkursa "Supernova" fināls notiks 11. februrārī pulksten 21.10 un to varēs vērot kanālā LTV1 un internetā – LSM.lv un REplay.lv. "Supernovas" finālā kā viesi uzstāsies Elīza Legzdiņa, kuras muzikālā karjera strauji attīstās Londonā, un 2019. gada Eirovīzijas uzvarētājs Dankans Lorenss no Nīderlandes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti