Izraēlai tomēr ļaus piedalīties Eirovīzijā, neraugoties uz vairāku Ziemeļvalstu iebildumiem

Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU) ceturtdien paziņoja, ka Izraēla tomēr varēs piedalīties šā gada Eirovīzijā, neraugoties uz atsevišķu valstu aicinājumiem to izslēgt no starptautiskā dziesmu konkursa saistībā ar valsts uzsākto militāro kampaņu Gazas joslā.

"Eirovīzijas dziesmu konkurss ir nepolitisks mūzikas pasākums un konkurss starp sabiedriskajām raidorganizācijām, kas ir EBU locekles. Tas nav konkurss starp valdībām," paziņojumā norādīja EBU ģenerāldirektors Noels Kurans.

Iepriekš atsevišķas valstis bija uzsākušas petīciju, aicinot Izraēlu izslēgt no pasaules lielākā dzīvās mūzikas pasākuma saistībā ar notikumiem Gazas joslā. Petīcijas autori norādīja, ka savulaik dalība konkursā tika aizliegta arī Krievijai, tā reaģējot uz Kremļa agresiju Ukrainā.

"Mūsu pārvaldes iestādes pārskatīja 2024. gada konkursa dalībnieku sarakstu un vienojās, ka Izraēlas sabiedriskā raidorganizācija KAN atbilst visiem šī gada konkursa noteikumiem un var piedalīties – gluži kā tas ir bijis jau iepriekšējos 50 gadus," skaidroja Kurans.

Izraēla 9. maijā piedalīsies Eirovīzijas otrajā pusfinālā, kurā tiks izvēlēti desmit no 16 pretendentiem cīņai konkursa finālā 11. maijā. Šo valsti pārstāvēs 20 gadus vecā Īdena Golana, kura uzaugusi Krievijā. Izraēla ir kvalificējusies visiem lielajiem dziesmu konkursa fināliem kopš 2015. gada, izņemot 2022. gadu.

Decembrī Islandes Komponistu un liriķu asociācija publicēja paziņojumu, kurā teikts, ka Izraēlas militārās darbības Gazas joslā padara tās dalību nesavienojamu ar pasākumu, kuru raksturo tā "prieks un optimisms".

Petīciju, kurā EBU aicināta no konkursa izslēgt Izraēlu, parakstījuši aptuveni 10 000 cilvēku – gandrīz 3% no visiem Islandes iedzīvotājiem. Tajā arī teikts, ka, ja Izraēlai ļaus uzstāties, Islandei dalība konkursā jāatsauc.

Janvāra sākumā vairāk nekā 1400 Somijas mākslinieku pievienojās Islandes mūziķiem. Turklāt arī viņi norādīja, ka, ja Izraēla piedalīsies konkursā, kas šogad norisināsies Zviedrijas pilsētā Malmē, Somijas raidorganizācijai YLE vajadzētu šo notikumu boikotēt.

"Mūsu vērtībām neatbilst tas, ka valstij, kas izdara kara noziegumus un turpina militāru okupāciju, tiek dota vieta uz skatuves, lai mūzikas vārdā spodrinātu savu tēlu," teikts petīcijā, ko parakstījuši Somijā dzīvojoši mākslinieki, mūziķi un mūzikas nozares profesionāļi.

Ar līdzīgām vēstulēm pie EBU vērsušies arī mūziķi no Norvēģijas un Dānijas, savukārt Zviedrijā atklātā vēstulē EBU, kuru parakstījušas tādas zviedru popzvaigznes kā "Robyn", "Fever Ray" un "First Aid Kit", Izraēla tika apsūdzēta kara noziegumos, vēstīja britu raidsabiedrība BBC.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti