XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

Jauniešu dziesmu un deju spēle – "Lai top svētki!"

XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. 2021

"Skanēt" pūtēju orķestru videostāsts. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norises

"Radi, rotājies Latvijai" tērpu kolekciju filma. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norises

Modē nepastāv tāds pareizi un nepareizi. #dziedundejo2021 tērpu kolekciju filmas apskats

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 filmā “Radi, rotājies Latvijai”, kas savu pirmizrādi piedzīvoja 23. oktobrī, atklājas Latvijas bērnu un jauniešu 2019. un 2020. gadā radītās apģērbu un aksesuāru kolekcijas. Filmai piesaistīti pieci speciāli atlasīti modes eksperti: Sonita Pāvuliņa, Dāvids, Baiba Ladiga Kobayashi, Artis Štamgūts un Madara Botmane, kas no 50 kolekcijām katrs izvēlas piecas, kas patīk, pārsteidz, šokē visvairāk.

Kopumā filmā plašāk tiek apskatītas 12 tērpu kolekcijas, jo ekspertu domas bieži sakrita. Par nelaimi pārējās kolekcijas redzamas tikai pavisam īsos kadros, tām nav klāt kolekcijas nosaukumu un autoru.

Vasarā organizatoru izskanējušais sauklis “Šajos svētkos mēs gribam parādīt katra bērna/dalībnieka seju” šeit noteikti nav īstenojies, jo vasarā tika nofilmētas visas kolekcijas, bet parādītas pilnvērtīgi ir tikai dažas.

Normālā pasaulē visi kolekciju autori būtu tikušies 2020. gadā, lai kopīgā modes skatē parādītu savus darbus, satiktos, priecātos un mācītos viens no otra, bet nu ir tapusi filma, kur izcelti pāris izcili gadījumi.

Filmas sākumdaļa ir vairāk kā pamācoša rokasgrāmata – eksperti stāsta par savu pieredzi, mācoties un strādājot šajā nozarē. Izcelti ir tikai viņi, viņu portreti, atstājot pašas kolekcijas kaut kur dziļi fonā, izpludinātā veidā. Atsevišķa sadaļa tiek veltīta ilgtspējīgas modes lekcijai. Par atbildīgu preču pirkšanu un nēsāšanu stāsta arī vēlāk, tāpēc sanāk, ka teksti atkārtojas, kas tik īsā filmā neliekas īsti pārdomāti. Ja ideja šīm #dziedundejo2021 filmām ir piesaistīt plašāku auditoriju par dalībnieku mammām, tētiem un vecmammām, tad 7 minūšu ievads liekas nepiedodami garš un garlaicīgs.

Jauniešu radītās kolekcijas ir aizraujošas, krāšņas, ļoti pārdomātas un mūsdienīgas. Jaunie dizaineri domā par ilgtspējīgu modi, par dabas saudzēšanu, par tautisko ornamentu modernizēšanu, nojaucot robežas, kas ir labi un kas – slikti. Sīkās detaļas ar neparastiem materiāliem, savādās piegrieztnes un jo īpaši atraktīvais pasniegšanas veids liek domāt, ka

šī ir viņu sirdslieta un veids, kā būt ne tikai mūžīgajiem patērētājiem, bet gan dot pasaulei kaut ko pretī.

Lai izprastu bērnu un jauniešu radošo domu gaitu, ar šo filmu noteikti nepietiek. Toties video pieteikumā ar Jāni Holšteinu-Upmani un Nansiju Garkalni minēts, ka kopā ir 51 kolekcija un tiks iekļauti arī īsi video sveicieni, kur jaunieši izvēlas savus favorītus.

Pašā filmā teikts, ka kopā bija 50 kolekcijas, un nekādus video sveicienus tur neieraugu, nevienu pašu. Iespējams, šādi video sveicieni būtu atsvaidzinājuši kopumā monotono runāšanu. Un filmas aprakstos pieminēti modes eksperti, kas filmā neparādās. “Radi, rotājies Latvijai” atšķirībā no citām #dziedundejo2021 filmām cenšas tiekties uz dokumentālo filmu žanru, bet gala produkts ir liels mikslis, un nevar saprast, kādam mērķim filma radīta. Ja es vēlētos redzēt dokumentālo filmu par dizainu un modi, es zinu, kur tādu var atrast. Bet, ja es vēlos redzēt jaunākos jauno latviešu dizaineru apģērbus, tad varu palikt gribot.

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viena līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti