Ceļojums

Iepazināmies ar Ādažu vidusskolas deju kolektīvu “Rūta” un viņu vadītāju Taigu Ludboržu

Ceļojums

Iepazināmies ar Iecavas bērnu folkloras kopu „Tarkšķi” un viņu vadītāju Kristīni Kareli

Iepazināmies ar Ludzas bērnu folkloras kopu "Žibuleits" un tās vadītāju Daci Tihovsku

#dziedundejo2021: Ludzas folkloras kopas «Žibuļeits» dalībnieks Jorens priecīgs, ka var parādīt savas prasmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 citādais svētku gājiens "Saulesvija” 21. jūlijā devās cauri Ludzai, Balviem un Alūksnei, savukārt jau no maija sākuma tika veidota folkloras kopu programmas “Rotā saule, rotā bite” video. Tā tapšanā piedalījās arī Ludzas bērnu folklora kopa “Žibuļeits” kopā ar tās vadītāju Daci Tihovsku.

Dziesmu svētku ceļojums

Latvijas Radio 2 pēcpusdienas programmā „Ceļojums” dosimies „Dziesmu svētku ceļojumā”, lai iepazītos ar dziedošajiem, dejojošajiem un muzicējošajiem kolektīviem – Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem. Uzzināsim, kā e-vidē noritējusi gatavošanās lielajam notikumam, dalīsimies atkalsatikšanās priekā un kopā vēlreiz izdzīvosim citādo svētku norisi.

Ludza ir ezeriem bagāta pilsēta, tāpēc Ludzas Mūzikas pamatskolas folkloras kopa izvēlējusies savu nosaukumu "Žibuļeits" (latviski žibulis ir zivju māneklis ar āķi). Simboliski – dalībnieku loms esot bagātais kultūrvērtību mantojums, kuru tie iepazīst. "Žibuļeits" darbojas jau divpadsmito gadu, ir piedalījušies trīs skolēnu dziesmu un deju svētkos, kustībā "Pulkā eimu, pulkā teku", tradicionālās dziedāšanas, muzicēšanas, stāstnieku un anekdošu konkursos.

Kolektīvā darbojas 1.–4. klašu skolēni. Šobrīd tie ir 16 bērni, tomēr vienu brīdi dalībnieku skaits bijis pat 30. Ludzas Mūzikas pamatskolai ir arī savs deju kolektīvs “Atvasītes”, tādēļ bērniem nākas izvēlēties, taču “Žibuļeits” vadītāja Dace Tihovska ir priecīga, ka tomēr ir tik daudz dziedāt gribošu un muzicējošu bērnu.

Folkloras kopas “Žibuļeits” dalībniekam Jorenam šie ir pirmie dziesmu un deju svētki, kuros viņš piedalās:

“Man ļoti patīk. Man vispār patīk dziedāt un patīk cilvēkiem parādīties, ka es varu daudz ko izdarīt.”

Tāpat arī bērni guvuši jaunu pieredzi, filmējot koncertprogrammas “Rotā saule, rotā bite” video, kas gan sākumā licies kā mazliet mulsinošs process, taču viņi to esot ļoti izbaudījuši. Tas radījis daudz prieka, jo bija iespēja visiem sanākt un darboties kopā.

“Bērni man stāstīja, ka viņiem ļoti patika ģērbties tautas tērpos. Bija prieks redzēt dziesmu svētku vēstnešus.

Prieks, ka vismaz šāda iespēja tika dota, ka mēs varējām pulcēties savā dzimtajā pilsētā, ja ne aizbraukt uz Rīgu.

Bērni bija priecīgi, ka varēja satikties. Dāvanas, saldējums un no Rīgas visiem pateicības bija atvestas par dalību, par šo gatavošanos. Un visi bija sapucējušies – vecāki bija atnākuši atbalstīt, meitenēm bija uzpīti ziedu vainadziņi. Lieli svētki,” dalījās folkloras kopas “Žibuļeits” vadītāja Dace Tihovksa.

Tāpat Ludzas Mūzikas pamatskolas bērni ir ļoti lepni par savu pilsētu: “Mums ir liels parks, parkā ir estrāde, bērnu laukumiņš, strūklaka, fotosesiju zona, kur var bildēties pie strūklakas, un tiltiņš. Vēl tur ir bibliotēka. Parkā var paņemt grāmatas un izlasīt. Bet sev nevajadzīgās grāmatas var atstāt, lai citi arī var palasīt. Ludzā arī ir foršs baseins, kur var peldēties, tur ir trīs pirtis – parastā pirts, sarkanā pirts un tvaika pirts.”

Dziesmu svētku ceļojums

Vairāk

KONTEKSTS:

Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norises #dziedundejo2021 notiek no 12. jūlija līdz oktobra beigām. Plānots, ka svētku kopējo programmu veido 15 dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Norises plānotas pašvaldībās, pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, ārtelpās. Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir no viena līdz tajā brīdī valstī atļautajam skaitam, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti