Panorāma

Mūžīgie bērni: ģimenes izmaksas, aprūpējot bērnu ar invaliditāti

Panorāma

Eiropas skolas izveidei tomēr rīkos konkursu

Prasa nenojaukt bijušo Pasaules tirdzniecības centru

Nacionālā arhitektūras padome izskata akustiskās koncertzāles jautājumu, rosina veidot darba grupu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nacionālā arhitektūras padome rosinājusi Kultūras ministriju (KM) veidot daba grupu, kura ar sabiedrības iesaisti izstrādātu akustiskās koncertzāles Rīgā projekta īstenošanas ceļa karti un pēc kuras izstrādātiem kritērijiem izvērtētu teritoriju Elizabetes ielā 2 kā iespējamo koncertzāles atrašanās vietu.

Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule medijus informēja, ka Nacionālās arhitektūras padomes sēdē 1. jūlijā notika arhitektūras ekspertu un Kultūras ministrijas pārstāvju diskusijas par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta virzības procesu, kā arī diskusijas par tās potenciālo novietni Kronvalda parkā, Elizabetes ielā 2.

“Neraugoties uz atšķirīgiem viedokļiem, dialogs ar Nacionālo arhitektūras padomi bija konstruktīvs, atklāts un cieņpilns. Skaidrs, ka modernisma arhitektūras mantojums Latvijā ir nopietni jāpēta un jādokumentē, kas nenozīmē, ka viss šis mantojums ir jāsaglabā fiziski par katru cenu, taču dokumentēšana un apzināšana jāveic, pielietojot visas 21. gadsimta tehnoloģiskās iespējas.

Turpmākais process notiks ciešā sazobē ar visām iesaistītajām pusēm – arhitektiem, ainavu arhitektiem, pilsētplānotājiem u.c., organizējot dažāda formāta izpētes, kuru rezultātiem jākļūst par arhitektu konkursa pamatu.

Un konkursā tā jau būs arhitektu izšķiršanās – saglabāt, daļēji saglabāt vai nojaukt šo ēku. Mums visiem lielisks piemērs ir analogs koncertzāles konkurss Viļņā,” uzsver kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Nacionālā arhitektūras padome rosināja KM izveidot Nacionālās koncertzāles projekta darba grupu no iesaistīto jomu profesionāļiem, kuras uzdevums, iesaistot sabiedrību, būs veidot kvalitatīvu arhitektūras procesu un izstrādāt projekta īstenošanas ceļa karti.

Padome lēma, ka potenciālā koncertzāles novietne Kronvalda parkā – ēkas Elizabetes ielā 2 teritorijā – ir iekļaujama kā līdzvērtīga vieta KM jau izveidoto iespējamo koncertzāles novietņu sarakstā, un tai tiks veikta padziļināta analīze un izvērtējums atbilstoši Nacionālās koncertzāles projekta darba grupas izstrādātiem arhitektūras un pilsētvides kvalitātes kritērijiem.

Nacionālā arhitektūras padome atbalstīja kvalitatīvā, padziļinātā arhitektūras un pilsētvides analīzē balstītu lēmumu pieņemšanu, kas atbilst Davosas deklarācijas un “Baukultur” principiem, Eiropas ainavu konvencijas, ICOMOS Vēsturisko dārzu saglabāšanas hartas, ICOMOS-IFLA dokumenta par vēsturiskiem publiskiem parkiem un Eiropas Zaļā kursa vērtībām.

Padome uzsvēra, ka ir ļoti būtiska arhitektūras, dizaina un mūzikas nozares profesionāļu kvalitatīva sadarbība, kas virzīta uz kopīgi sasniedzamu mērķi – Nacionālās akustiskās koncertzāles īstenošanu Rīgā.

Sēdes protokola teksts lasāms šeit

KM izveidotā Nacionālā arhitektūras padome darbojas kā konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir koordinēt un sekmēt valsts institūciju un nozares profesionāļu sadarbību stratēģiskos jautājumos, kas saistīti ar arhitektūras nozares attīstību un kvalitatīvas kultūrvides veidošanu Latvijā.

KONTEKSTS:

Valdība 16. jūnijā atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinājumu attīstīt Rīgas akustiskās koncertzāles būvniecību Elizabetes ielā 2, Kronvalda parkā.

Vairāki arhitekti ceļ trauksmi par koncertzāles būvniecībai izvēlēto vietu, norādot, ka ēka ir padomju laika modernisma arhitektūras mantojums un to nojaukt nevajadzētu. Atsevišķu arhitektu grupa arī vērsusies Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2.

Prognozēts, ka ēkas demontāžu varētu sākt 2021. gada pavasarī, un ka ēkas nojaukšana un Rīgas koncertzāles metu konkurss izmaksās ap 3 miljoniem eiro.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) izteicis cerību, ka koncertzāli pabeigs pēc 6-7 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti