Kultūras ziņas

Francim Trasunam - 150

Kultūras ziņas

Laikmetīgās mākslas centram "kim?" 5 gadi

Latvijas arhitektūras gada balva

Miķelis Putrāms: Ārkārtīgi būtiski ir apzināties un saprast arhitektūras iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ārkārtīgi būtiski  ir apzināties un saprast, kādas arhitektūrai ir iespējas ietekmēt un uzlabot tiešā veidā cilvēku dzīves, īsi pirms Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 pasniegšanas ceremonijas intervijā atgādina balvas nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Miķelis Putrāms.

Kamēr Vecrīgā iepretim Jēkaba kazarmām tika likta skatuve un Latvijas Televīzijas kameras, gatavojoties šīvakara Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 pasniegšanas ceremonijai, dienas vidū "Rīgas biržā" notika publiskās lekcijas, kurās uzstājās arhitektūras eksperti gan no mūsu kaimiņvalstīm, gan Vācijas, Dānijas un Kolumbijas, padziļinot izpratni gan par dzīves telpas risinājumiem mājokļu trūkuma laikā, gan par pilsoniskuma kultūru un atbildību.

Kā tas sasaucas ar Latvijas Arhitektūras gada balvai izvirzītajiem darbiem, kuru vidū ir ļoti daudz rekonstrukcijas, pārbūves un darba ar kultūrvēturisko mantojumu?

Tas bija viens no Arhitektu savienības galvenajiem mērķiem un arī mūsu uzstādījumiem, ka arhitektūru nevar nošķirt no cilvēku dzīves, un tā ir viena no lietām, kas gan arhitektiem, gan visiem citiem cilvēkiem būtu jāapzinās,” stāsta Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Miķelis Putrāms.

Arhitektūras gada balvas kuratore Linda Krūmiņa pamato Putrāma domu ar piemēriem. Viņasprāt, šī gada finālisti – urbānās arhitektūras darbi demonstrē ļoti lielu iedzīvotāju iesaistīšanos.

Arī Putrāms uzsver, ka būtiska ir arhitektūras sniegto iespēju apzināšanās.

Tieši apzināšanās un saprašana, kādas ir iespējas arhitektūrai ietetekmēt un uzlabot tiešā veidā cilvēku dzīves, ir ārkārtīgi būtiska lieta,” norāda Putrāms.

Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķibilds, jautāts, ko arhitektūra redz, skatoties uz sevi spogulī, norāda:

Arhitektūra, skatoties spogulī, saprot, ka tā nedrīkst būt tik iedomīga kā māksla, kura var atļauties patikt vai nepatikt. Arhitektūrai ir jāpatīk, jāsadzīvo ar cilvēkiem, jo cilvēki dzīvo arhitektūrā."

Jau ziņots, ka pēc iepazīšanās ar darbiem attālināti žūrijas locekļi šonedēļ apbraukājuši visu Latviju, lai apmeklētu pusfinālam izraudzītos darbus klātienē. Iespaids par projektu kvalitāti ir ļoti labs, un uzvarētāja izvēle bijusi grūta, tā Latvijas Radio atzina starptautiskās žūrijas pārstāvis, arhitekts Nātans Romero Muelass.

Apbalvošanas ceremonijā 16.maijā šā gada labākos arhitektūras sniegumus godalgos ar divu pakāpju apbalvojumiem - Latvijas Arhitektūras gada balvu, ko parasti piešķir vairākiem darbiem, un „Grand Prix” jeb Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu vienam vislabākajam. Uzvarētāju, kura vārds varētu kļūt zināms ap deviņiem vakarā, izraudzījusies starptautiska žūrija.

Iepriekš vēstīts, ka Nacionālā žūrija Arhitektūras gada balvas pusfinālam izraudzījās 16 darbus, tostarp Austrumlatvijas koncertzāli „Gors”, Daugavpils cietokšņa Nikolaja vārtu un tilta restaurāciju, grāmatu „Kuldīga: arhitektūra un pilsētbūvniecība”, Talsu Radošo sētu un citus projektus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti