Kā labāk dzīvot

Uztura nepanesība un pārtikas alerģijas

Kā labāk dzīvot

Datori cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Graudaugu pārslas mūsu ēdienkartē: jo mazāk "brīnumu" pievienots, jo labāk

Uztura speciālistes: Veselīgākas ir graudaugu pārslas ar mazāk pievienotiem «brīnumiem»

Uztura speciālisti iesaka lietot graudaugu pārslas ikdienas ēdienkartē. Taču to sastāvam jābūt pēc iespējas vienkāršākam ar mazāk piedevām un zemāku cukura daudzumu, savukārt šķiedrvielu daudzums var sasniegt pat 10 procentus.

Izvēloties graudaugu pārslas, jāiepazīstas ar sastāvu un jāizvēlas tās pārslas, kur vismazāk klāt pievienoto “brīnumu”, tad nav tik traki, norāda Latvijas Lauksaimniecības Universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes inženierzinātņu doktore Ilga Gedrovica.

Savukārt Latvijas Universitātes (LU) asociētā profesore, Pārtikas ķīmijas centra vadītāja Ida Jākobsone Latvijas Radio atzina, ka pati izvēlas pilngraudu auzu pārslas, jo zina to sastāvu un kas labs tajās.

Svarīgi noskaidrot cukura daudzumu pārslās. Bieži vien garšīgās pārslas satur 30 – 50 procentus cukura, kas ir daudz.

Vēl vajadzētu pievērst uzmanību šķiedrvielu saturam pārslās - jo tas ir augstāks, jo labāk. Šķiedrvielas putrās var būt vidēji līdz 10 procentiem.

Tāpat kā cukura daudzumam, arī sāls daudzumam jāpievērš uzmanība, jo to nepieciešams samazināt līdz minimumam. To ievēro arī daļa ražotāju, piedāvājot pārslas bez pievienota sāls.

Lai brokastu pārslas varētu ēst mierīgu sirdi gan paši, gan piedāvāt arī bērniem, der zināt, no kuriem produktiem labāk izvairīties. Piemēram, daudzām pārslām papildus pievienots dzelzs, bet tas ir pretrunā ar to, kā šo produktu lieto, jo no ķīmijas viedokļa piens, kurā vāra pārslas, traucē uzņemt kalciju. Turklāt ar graudu pārslām, kur papildus ir dzelzs, to nemaz nevar pietiekami uzņemt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Svarīgākais šobrīd

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt