Dārzeņu želejai:
- 2 bietes
- 4 burkāni
- 1 l dārzeņu buljona
- 20 g želantīna
Pildītajiem sīpoliem:
- 4 sarkanie sīpoli
- 100 g krēmsiera
- 100 g fetas siera
- Buntīte smalko lociņu
- Sāls un pipari pēc garšas
Biešu sinepēm (daudzumi pēc sajūtas):
- Ceptas bietes
- Sinepes
- Vīna etiķis
- Olīveļļa
- Mazas rudmieses vai citas sēnes un rudzu maizīte pasniegšanai
Pagatavošana:
- Ķērpjus pavārs ir ievācis mežā. Tie aug uz kokiem un ir dažāda veida. Viņš katru veidu cenšas pagaršot. Tikai tā var pateikt, kuri nav rūgti. Ķēpjus fritē eļļā, tad apkaisa ar sāli. Pirms pasniegšanas liek cepeškrāsnī uz 200 °C vienu minūti, lai ķērpis ir maksimāli kraukšķīgs.
- Burkānus novāra sālsūdenī. Bietes ar visu mizu, ietītas folijā, izcep cepeškrāsnī, tad nomizo. Sarkanos sīpolus ar visu mizu ietin folijā un arī izcep cepeškrāsnī.
- Buljonam pievieno 20 g izkausēta želantīna. Kēksa formā vai līdzīgā traukā kārto no vienas malas vispirms burkānus, tad bietes. Pārlej ar buljonu, lejot no burkānu malas, lai šķidrums ar bietēm virs burkāniem nesakrāsojas. Lej tik daudz buljona, lai visi dārzeņi ir nosegti. Liek aukstumā uz 1-2 stundām sastingt.
- Sīpolam noņem ārējo mizu un iekšējās lapas. Atstāj tikai dvas ārējās kārtas. Sagatavo pildījumu: svaigo sieru – krēmsieru vai maskarponi - saputojot ar fetas sieru un smalki sakapātiem lociņiem. Sīpolus piepilda ar sagatavoto krēmu.
- Rudmieses ieliek uz 1 minūti verdošā ūdenī, lai iznāk liekais ūdens. Tad apcep sviestā.
- Pagatavo biešu sinepes. Bietes ietin folijā un izcep cepeškrāsnī. Tad sablenderē kopā ar sinepēm, vīna etiķi, olīveļļu un sāli pēc garšas.
- Pasniedz šķēli želejas ar biešu sinepēm, klāt servējot arī pildītos sīpolus un uz grauzdētas rudzu maizes apceptas rudmiesītes. Protams, arī ķērpi.