Šajā "Īsto latvju saimnieču" sezonā tiekas dalībnieces, kas reiz jau raidījumā piedalījušās. Tatāriete Faimja Turlaja pārstāv ceturto sezonu, kad raidījumā piedalījās septiņas cittautietes. Faimja kopā ar vīru Arvīdu, īstenu latgalieti, jau vairāk nekā 20 gadus saimnieko Arendoles muižā.
Nepieciešams:
- Neliels ķirbis
- Neliels sīpols
- Vidēja lieluma burkāns
- Viena batāte (saldais kartupelis)
- Sviests
- 1-2 ķiploka daiviņas
- 300 ml saldā krējuma
- Zaļumi
- Sāls
- Pipari
- Timiāns
- Ingvers
Pagatavošana:
Ķirbi nomizo, atbrīvo no sēklām un sagriež nelielos gabaliņos. Arī batāti, burkānu un sīpolu nomizo un sagriež. Liek katlā, pielej ūdeni, līdz dārzeņi ir nosegti, un vāra (var arī cept cepeškrāsnī, taču tad zupai būs jālej klāt dārzeņu buljons, un arī garša nebūs tik maiga).
Sviestā apcep smalki sagrieztus ķiplokus un pievieno dārzeņiem. Pēc garšas pievieno arī zaļumus, sāli, piparus, timiānu un sarīvētu ingveru.
Vāra, kamēr dārzeņi mīksti. Sablendē, pielej saldo krējumu, samaisa un uzvāra.
Pirms pasniegšanas katrā šķīvī iepilina mazliet ķirbju sēklu eļļas, ieliek dažas sviestā apceptas gailenes un uzkaisa sēkliņas un rudzupuķu ziedlapiņas.