Šī pica ir vegāniska un veselīgāka par standarta picām, jo galvenokārt sastāv no dārzeņiem, bet siera vietā likts lietā tofu. Ideāla, lai pacienātu draugus vai arī nedalītos un apēstu vienatnē.
Šis būs stāsts no pieredzes par to, kā mums, latviešiem Francijā un latviešiem Latvijā, radoši sadarbojoties, izdevās ērti un ekonomiski doties brīvdienās – man ar bērniem apciemot ģimeni Latvijā, bet latviešiem Latvijā – izmēģināt, kā ir padzīvot Provansas mazpilsētā. Lai atcerētos, kā mums tas izdevās, uz sarunu aicināju divus pārus, ar kuriem savstarpējas uzticēšanās un paļaušanās rezultātā veicām māju maiņas projektu.
Panisse ir Provansas ēdiens, ko gatavo no turku zirņu miltiem un ūdens, pēc tam cep eļļā. Parasti Marseļas kafejnīcās to pasniedz apaļās šķēlītēs, bet var sagriezt un cept arī frī kartupeļu formā. Tas labi iederēsies uz uzkodu galda kopā ar dārzeņiem un mērcītēm.
Mantecado cepumu izcelsme meklējama Spānijā, kur tradicionāli tie gatavoti, izmantojot cūkgaļas taukus, taču mūsdienās biežāk tos aizstāj ar eļļu. Šo cepumu pagatavošanā var izlīdzēties ar vien trīs sastāvdaļām – eļļu, miltiem un cukuru, kas savukārt nozīmē, ka ar šiem cepumiem var droši cienāties arī vegāni.
Dzīvojot Latvijā, var šķist pašsaprotami iziet dārzā un saplūkt dilles, ēst ogas no krūma un rudenī piedalīties kartupeļu talkās. Ja pašiem nav sava dārziņa, tad mūsu vecākiem, vecvecākiem vai draugiem ir, un viņi mūs apgādā ar kabačiem, puķēm un citām dārza veltēm arī tad, ja nemaz to nelūdzam. Bet kas notiek tad, kad pārceļamies dzīvot prom no dzimtenes un šīs tik ierastās mazdārziņu kultūras? LSM.lv sarunājās ar piecām latvietēm Francijā un Lielbritānijā.
Šajā lazanjā izmantoju lēcu Boloņas tipa mērci, ko parasti pagatavoju ēšanai ar makaroniem. Izrādās, ka tā perfekti der arī lazanjai. Papildus vēl pagatavoju vegānisko bešamela mērci, un voilà, sanāca garda, sātīga un sulīga lazanja, kuru ar kāru muti ēda arī bērni.
Šokolādīga un aša vienas porcijas kūka brīžiem, kad gribas kūku, bet tikai vienu gabaliņu. Var gatavot gan krūzē, ja ir pieejama mikroviļņu krāsns, gan mazos krāsns trauciņos, ja gatavosiet cepeškrāsnī, un tieši tik daudz, cik ir ēdāju.
Burkānkūka būs labs papildinājums gan svētku galdam, gan brīvdienu brokastīm. Neparastāku noti tai piešķirs Indijas riekstu krēms. Ja vēl prāto, ko saldu lai liek Lieldienu galdā, kāpēc lai tā nebūtu šī burkānkūka?
Dzīvojot svešā valstī, var būt diezgan izaicinoši mācīt un saglabāt savam bērnam latviešu valodu un kultūru. Vai un kādas pieejas izmanto vecāki, ar kādām grūtībām saskaras un ko iesaka citiem vecākiem, kas atrodas līdzīgā situācijā, par to aprunājos ar vairākām latviešu un jauktajām ģimenēm.
Pufīgās banānu pankūkas, kuras vari pagatavot gan ar augu pienu, gan ar govs pienu, būs laba alternatīva brīvdienu pankūku rītam. Skaties fotorecepti un iedvesmojies ģimenes brokastīm!
Klasiskajā versijā šajā sacepumā liek parastos kartupeļus, bet var pagatavot arī ar batāti jeb saldo kartupeli. Sildošs, barojošs un veselīgs ēdiens, kas gan glīti izskatās uz galda, gan labi noder viesu un ģimenes pabarošanai.