Dienas ziņas

Rucavnieki mācās vākt un šķirot atkritumus

Dienas ziņas

Rīgā atklāts Centra sporta kvartāls

Skolēni mācās audzēt kartupeļus

Skolēni mācās audzēt kartupeļus puķupodā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem un 8 mēnešiem.

Vai puķupodā var izaudzēt kartupeļus? To šovasar mēģināja skolēni no visas Latvijas, piedaloties konkursā “Kartupelis 2017”. Maijā katrs dalībnieks podā iestādīja vienu bumbuli un nu pēc cītīga darba pulcējās Alojas Ausekļa vidusskolā, lai lūkotu, kas tad kuram izaudzis un sveiktu bagātākās ražas īpašnieku. 

Pēc teju četru mēnešu darba, kad skolēni sekoja līdzi kartupeļu augšanas procesam, to dokumentējot un analizējot, nu laiks iegūt ražu. Ikviens ar nepacietību lūkoja, cik bumbuļu no viena podā iestādītā kartupeļa izauguši un cik tie kopumā sver. Lai gan visi konkursa dalībnieki audzēja vienu un to pašu  šķirni, raža ir ļoti atšķirīga.

Skolēnuprāt, to ietekmējuši vairāki faktori, piemēram, dažs kartupeļa podu visu vasaru turējis zem klajas debess vai siltumnīcā, cits tam radis vietu uz palodzes savā istabā. Atšķirīgi arī paņēmieni, kā dalībnieki centušies iegūt lielāku ražu, taču visi vienprātīgi atzīst – lai būtu rezultāts, par augu ir jārūpējas.

Konkursa dalībnieks no Baumaņu Kārļa Viļķenes pamatskolas Mārtiņš Ozols savu augu daudz laistījis.

"Apskāvu arī kartupeli, kamēr auga," viņš saka.

"Nu, liku to saulainā vietā, vissaulainākajā, arī rušināju zemi, skudru bija pilns.”

Savukārt Kristers Čerpakovskis, konkursa dalībnieks no Aglonas vidusskolas, saskaitījis 29 kartupeļus, kas sver divus kilogramus. "Mamma, kad laistīja puķes, viņa arī kartupeli ar vircu palaistīja,” piebilst konkursants.

Ideja par kartupeļu audzēšanu podos pirms gadiem pieciem radās kartupeļu cietes ražošanas uzņēmumā „Aloja Starkelsen”. Tad ar pavisam nelielu dalībnieku skaitu norisinājās pirmais konkurss. Šogad projektā piedalās jau 175 skolēni, kas mācās 2. un 3. klasē 25 Latvijas skolās. Audzējot kartupeļus, viņi klātienē iepazīst augšanas procesu un auga dzīvesciklu, kā arī gūst izpratni par bioloģisko saimniekošanu.

Uzņēmumā „Aloja Starkelsen” norāda, ka projekta mērķis ir arī popularizēt kartupeļu audzēšanu. Pēdējos gados to platības arvien samazinās, līdz ar to nav iespējams iegūt nepieciešamo kartupeļu apjomu cietes ražošanai. Tos uzņēmumam nākas iepirkt arī  no kaimiņvalstu saimniecībām. 

"Pieprasījums ir daudz lielāks nekā tā iespēja šobrīd mums saražot," uzsvēra SIA “Aloja-Starkelsen” direktors Jānis Garančs. "Mums ir būtiski, lai šis te kartupelis Latvijā paliktu populārs, paliktu svarīgs kā otrā maize un lai kartupeļu audzēšana Latvijā turpinātos un saglabātos. Varbūt nākotnē arī attīstītos.”

Projekts „Kartupelis” norisināsies arī nākamgad, kad jau iecerēts iesaistīt vecāku klašu audzēkņus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti