Zemeņu audzētavās arī šogad trūkst ogu lasītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Katru gadu zemeņu audzētavas Latvijā saskaras ar darbaspēka trūkumu. Daļa ogu paliek uz lauka, jo saimniecībās tās nespēj nolasīt. Uzrunātie zemnieki apgalvo, ka šis gads nebūšot izņēmums. Igaunijas zemnieki pērn organizēja pat īpašu viesstrādnieku atgādāšanu uz ogu laukiem, tāpēc Latvijas Radio interesējās, kā Latvijas zemnieki spējīgi novērst darbinieku trūkumu. Daži Latvijas zemeņu audzētāji šogad problēmu cenšas risināt, algojot īpašus cilvēkus, kas meklē strādniekus. 

Zemeņu audzētavās arī šogad trūkst ogu lasītāju
00:00 / 03:32
Lejuplādēt

Zemeņu audzētavai „Blomi” šogad un pērn nebija tik grūti sameklēt darbarokas kā citus gadus. Saimniecības īpašnieks Valdis Milaknis pastāstīja, ka – par pārsteigumu – pandēmijas laikā viņa audzētavā ogu lasītāju netrūka:

„Tieši pagājušogad kaut kā saradās cilvēki paši no sevis. Pagājušogad nebija tik traki. Citus gadus ir bijis trakāk. Cilvēku, cik ir, tik ir, un izplānot neko nevar. Ja cilvēku nav, tad nav.”

Savukārt Zane Silgale no zemnieku saimniecības „Latvijas zemenes” norādīja, ka situācija nav uzlabojusies, – pagājušajā gadā bija darbinieku trūkums, un šogad tas ir pat lielāks, jo, uzņēmumam augot, katru gadu tiek meklēts arvien vairāk palīgu. Lai atrisinātu šo problēmu, saimniecība noalgojusi cilvēku, kas katru sezonu meklēs ogu lasītājus.

„Visgrūtākais laiks ir jūlijā, kad parādās meža mellenes un lielākā daļa aiziet meža ogas lasīt. Jūlijs ir diezgan pagrūts ar darbiniekiem. Pagājušogad bija tā, ka mēs 1 hektāru nenolasījām darbinieku trūkuma dēļ, neskatoties uz to, ka mums bija darbinieki uz lauka. Bet raža bija liela, par ko prieks. Šogad līdz ar to esam pieņēmuši darbā atsevišķu cilvēku, kas mums meklē tikai darbiniekus priekš zemeņu sezonas. Mēs ceram, ka šādā veidā mēs spēsim šo problēmu atrisināt un būs pietiekamā daudzumā vajadzīgie darbinieki,” stāstīja Silgale.

Ņemot vērā, ka ogu lasītāji nepieciešami tikai vasarā, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe uzskata – reti kuram interesē darbs uz dažiem mēnešiem, tādēļ darba roku trūkumu zemeņu audzētavās varētu mazināt tikai viesstrādnieki.

„Nu, bet tur nav cita risinājuma. Tā ir visā pasaulē. Mēs arī esam dzirdējuši, ka speciāli čarterreisu taisa, lai ir viesstrādnieki. Jo vietējais cilvēks negrib būt tas, kurš strādā divus vai trīs mēnešus. Tur mēģina skolotāji, skolēni, studenti, viņi arī, protams, ir ļoti derīgi. Labi, ka viņiem ir vieta, kur strādāt, bet bieži vien septembrī jāmāca bērni un jābūt skolā. Tas tomēr nav viņu pastāvīgais darbs,” norādīja Gulbe.

Latvijas Radio devās uzrunāt zemeņu pircējus Rīgas Centrāltirgū. Viņiem ir svarīgi iegādāties tieši Latvijas zemenes. Lielākā daļa ļoti gaida vietējās zemenes, taču tās reizēm ir dārgas, tādēļ no pirkšanas atsakās.

Latvijas Radio sazinājās ar vairākām zemnieku saimniecībām, kas audzē zemenes. Zemnieki atteicās publiski runāt, bet ārpus ieraksta apgalvoja, ka situācija, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nav mainījusies – ogu lasītāju vēl aizvien trūkst.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti