Viesītē būvēs komposta un biohumusa ražotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viesītē taps komposta un biohumusa ražotne, kurā izmantos jaunākās tehnoloģijas un nodrošinās ar darbu 28 vietējos iedzīvotājus. Domājams, ka šīs ražotne būs lielākā savā sfērā ne tikai Latvijas, bet visas Ziemeļeiropas mērogā.

SIA „Biocompost” izpilddirektors Ilgvars Rutkis norāda, ka tehnoloģijās ar kādām strādās Viesītē, neviens vēl nav strādājis. „Kopējais apjoms varētu būt uz 50 000 kubikmetru gadā. Tas ir ļoti nopietns apjoms, ja ņemam par piemēru, ka šobrīd Latvijā var saražot gadā aptuveni tikai 1000 kubikmetrus,” saka Rutkis.

Šajā projektā savu finansiālo ieguldījumu sniedz arī Latvijas hokeja izlases bijušais hokejists Oļegs Sorokins un Latvijas izlases vārtsargs Edgars Masaļskis. Idejas autori un līdzfinansētāji pauž uzskatu, ka viena no galvenajām plānotās ražotnes priekšrocībām ir tāda komposta ražošana, kas veicinātu ekoloģisku, Latvijas videi draudzīgu produktu iegūšanu.

Mālpils Biotehnoloģiju centrs Rihards Pulturs norāda, ka tagad visi ir sapratuši, ka ir „jāēd kaut cik pareiza pārtika”. „Mūsu ražotais un piedāvātais produkts ir pamatprodukts, bez kā principā to nevar uzaudzēt,” saka Pulturs. Arī Sorokins saka, ka produkts būs ļoti labs dabai.

Tikmēr vietējie uz projektu raugās ar cerībām. Viesītes arodvidusskolas skolotāja Janīna Miezāne saka, ka lauksaimniekiem būs iespēja pārdot kūtsmēslus. „Lauksaimniekiem, ja viņi, piemēram, savāc kūtsmēslus un uz tiem kūtsmēsliem veido visu darbības procesu, tad domāju, ka fermas mums apkārt ir un te būtu iespēja pārdot kūtsmēslus, tātad, viņiem, savukārt, nāktu klāt kāda peļņa pie tās saimniecības, ko viņi dara,” atzīmē Miezāne.

Viesītes novada darba aizsardzības un civilās aizsardzības speciālists Zigmunds Avens uzsver, ka līdz ar šo projektu būs iespējams izmantot gan dabas resursus, gan nodarbināt vietējos iedzīvotājus. „Izmantotu gan mūsu Viesītē aizaugušās pļavas, gan laukus, gan realizētu zāli. Cilvēkiem būtu darbs, un vēl ir, kur savu lauksaimniecību realizēt," pauž Avens.

Ekspluatācijā objektu plāno nodot 2016. gadā, bet ievest nepieciešamās izejvielas un reālu darbību tajā varēs sākt jau pirms objekta nodošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti