Panorāma

Aizdomas par krāpšanos Daugavpils Universitātē

Panorāma

Panorāma

Tarifu pieaugumu mazinās uz pusi

Valdība vienojas elektrības sadales un pārvades tarifu pieaugumu mazināt uz pusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Elektrības sadales un pārvades tarifu pieaugums Latvijā varētu būt par aptuveni uz pusi mazāks, salīdzinot ar rudenī plānoto tarifu kāpumu. To pēc valdības sēdes otrdien, 24. janvārī, paziņoja klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība").

Pērn rudenī elektrības pārvades un sadales operatori regulatoram iesniedza jaunus tarifus. "Augstsprieguma tīkls" (AST) pārvadi bija plānojis palielināt vairākas reizes, bet "Sadales tīkla" (ST) iesniegtajā tarifa projektā bija plānots pieaugums par vidēji 75%.

Šobrīd kļuvis zināms, ka, lai gan palielinājums tarifos būs, tas paredzēts uz pusi mazāk, nekā sākotnēji iezīmētajās aplēsēs.

Tarifa pieaugumu samazināt plānots ar AST un ST negūto ieņēmumu norakstīšanu, kā arī ar īstermiņa subsīdijām minētajiem uzņēmumiem, kas būtu nepieciešamas, gadījumā, ja elektrības cena atkal pieaugtu. Valstij šāda subsidēšana varētu izmaksāt ap 18 miljoniem eiro.

"Mums šajā apkures sezonā valdība ir veltījusi 900 miljonus dažāda veida energoatbalstiem. Šogad vien ir paredzēti apmēram 600 miljoni eiro energoatbalstiem. Šis faktiski būtu pat palielinājums vai kas nāktu klāt tiem atbalstiem," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Pēc Čudara teiktā, atbalsta pasākumu izstrāde ir pašā "ceļa sākumā", jo vēl tiks izstrādāti attiecīgi likumu grozījumi iecerēto izmaiņu iedzīvināšanai.

Jautāts, cik lielā mērā pēc valsts iesaistīšanās tarifu kāpuma bremzēšanā pieaugs sadales un pārvades tarifi, ministrs sacīja, ka patlaban to vēl nevar pateikt.

Gala tarifu apmērs būšot zināms, kad AST un ST pēc likumu grozījumiem tos pārrēķinās un iesniegs skatīšanai Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

Ministrs sacīja, ka nedrīkst pieļaut krasu sadales un pārvades tarifu kāpumu, jo tādējādi ciestu gan valsts iedzīvotāji, gan Latvijas ekonomikas konkurētspēja.

KONTEKSTS:

Pērn rudenī AST iesniegtais elektroenerģijas pārvades tarifa projekts paredzēja jau no šā gada 1. marta vairāk nekā četrkārtīgu tarifa pieaugumu. Savukārt ST jaunais tarifa projekts paredzēja vidēji 75% pieaugumu. Šādiem skaitļiem stājoties spēkā, Latvijā mājsaimniecībām elektrības pieslēgumi varētu izmaksāt visdārgāk Baltijā, tiktu apdraudēti arī mērķi saistībā ar atjaunojamo energoresursu daļas pieaugumu elektroenerģijas tirgū. 

Sekoja premjera rezolūcija meklēt mazāka pieauguma iespējas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti