Trūkst vagonu graudu nogādāšanai ostā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ja tuvākajā laikā “Latvijas dzelzceļš” nerisinās jautājumu, kā nodrošināt vagonus, lai graudus nogādātu ostā, Vidzemē var rasties problēmas ar jaunās ražas uzglabāšanu, satraucas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajā sabiedrībā “VAKS”. Tikmēr zemnieki laukos turpina darbu, jo šogad sagaidāma labības rekordraža.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “VAKS” teritorijā Valmierā uz laukuma uzkrājusies aptuveni 400 tūkstoš tonnu liela rudzu kaudze. Trešdien, 7. augustā, tur graudu pieņemšana apturēta, jo kopš sezonas sākuma kooperatīvs divas nedēļas strādājis nepārtraukti.

“Lai nebūtu problēmas un varētu kaltēm veikt apkopes un pārkrāmēt milzu kaudzes, un graudi lai nebojājas, šodien ir pārtraukums. Plānojam atsākt, ja būs viss kārtībā, pat jau rīt,” saka “VAKS” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Kooperatīva vadītājs uzsver, ka šobrīd lielākā problēma ir graudu transportēšana līdz ostai, kur tos jau gaida kuģi. Līdz šim no Valmieras uz ostu nav izbraucis neviens vilciena vagons. Pagaidām gan kooperatīvā graudus ir, kur uzkrāt, bet,

ja situācija neatrisināsies, Vidzemē var rasties problēmas ar jaunās ražas uzglabāšanu.

““Latvijas dzelzceļš” šogad grēko, nav vagonu Latvijā, nez kur pazuduši. Un vēl Vidzeme un Latgale cieš vairāk, jo mēs vēlāk sākam vākt. Un Kurzeme, Zemgale ir visus vagonus paņēmuši,” norāda Jansons.

Tikmēr laukos darbi turpinās. Zemnieks, “AI Saimnieks” īpašnieks Imants Meirāns Beverīnas novadā tuvākajās dienās noslēgs rudzu novākšanu, tikmēr līdz vasarāju pļaujai vēl jāpaspēj citi lauku darbi. “Jāgatavo augsne rudens sējai, jāber minerālmēsli, augsne jākaļķo, darba netrūkst un laika tāpat pietrūks,” stāsta zemnieks.

Viņš atminas, ka graudu pieņemšanas pārtraukumi kooperatīvā bijuši arī citus gadus, un, ja saimniecībā graudu loģistiku plāno, tad tas lielas problēmas nerada. “Saimnieki saprot, ka tāpat kā tehnikai, tā arī kaltēm vajag apkopi. Tāpēc lielu protestu par to nebūs,” saka Jansons.

Šogad zemnieki atkal var cerēt uz labības rekordražām, arī graudu kvalitāte šobrīd ir ļoti laba. Atliek vien cerēt, ka par izaudzēto zemnieki saņems arī pienācīgu samaksu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti