SPRK atzīst «Conexus» par neatkarīgu sistēmas operatoru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Noslēdzoties izvērtējumam par vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") akcionāru maiņu un tā ietekmi uz operatora neatkarības prasību ievērošanu, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) atzinusi "Conexus" par neatkarīgu sistēmas operatoru, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāve Baiba Jakobsone.

SPRK šogad 9.aprīlī uzlika par pienākumu "Conexus" līdz 1.oktobrim nodrošināt operatora atbilstību Enerģētikas likumā noteiktajām neatkarības prasībām. Izvērtējot iesniegto dokumentāciju, SPRK secināja, ka "Conexus" ir izpildījusi SPRK lēmumu laikā un pilnībā nodrošinājusi atbilstību neatkarības prasībām.

Šogad, īstenojoties diviem akciju pārdošanas darījumiem, līdzdalību uzņēmumā būtiski palielināja jau esošais akcionārs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls", sasniedzot līdzdalību 68,46% apmērā, un par akcionāru kļuva Apvienotajā Karalistē reģistrēts uzņēmums "MM Infrastructure Investments Europe Limited", iegūstot 29,06% akciju, ko kontrolē Japānas uzņēmums "Marubeni Corporation".

Lai pilnībā atzītu operatora atbilstību neatkarības prasībām, SPRK vērtēšanas procesā bija jāgūst pārliecība par to, ka jauno akcionāru līdzdalība "Conexus" nerada interešu konfliktu.

SPRK jau iepriekš bija vērtējusi "Augstsprieguma tīkla" līdzdalību "Conexus", līdz ar to notikušās izmaiņas akcionāru sastāvā atbilda Enerģētikas likumā noteiktajām neatkarības prasībām. Turklāt vērtēšanas gaitā jauni apstākļi, kas kavētu "Augstsprieguma tīkla" atbilstību, netika atklāti.

Izvērtējot "Marubeni Corporation" darbību, SPRK konstatēja tā vienlaicīgu līdzdalību uzņēmumos, kas nodarbojas ar dabasgāzes un elektroenerģijas ražošanu un tirdzniecību. Tomēr vērtēšanas gaitā SPRK pārliecinājusies ka vienlaicīga "Marubeni Corporation" netieša līdzdalība "Conexus" un citos enerģētikas komersantos interešu konfliktu nerada, proti, "Conexus" un aplūkotie komersanti darbojas atšķirīgos ģeogrāfiskos tirgos - to infrastruktūra un tirdzniecība nav savstarpēji savienotas. Tāpat SPRK nekonstatēja komersantu iespējas ietekmē lēmumu pieņemšanu "Conexus".

SPRK norādīja - tas nozīmē, ka "MM Infrastructure Investments Europe Limited" līdzdalība "Conexus" nerada interešu konfliktu un atbilst Enerģētikas likuma minētajām prasībām. 

Vienlaikus regulatorā atzīmēja, ka SPRK turpinās uzraudzīt "Conexus" darbību un vērtēt iespējamās izmaiņas akcionāru sastāvā un tā ietekmi uz neatkarības prasību atbilstību.

Jau ziņots, ka valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" jūlijā iegādājās 34,1% Krievijas "Gazprom" piederošās "Conexus" akcijas, palielinot līdzdalību līdz 68,46%. Finanšu ministrija, kā "Augstsprieguma tīkla" kapitāldaļu turētāja, neatklāja darījuma summu, vien apstiprinot, ka darījums par "Gazprom" piederošo "Conexus" akciju iegādi ir noticis.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Kompānija pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu. "Conexus" tika dibināta 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti