Septembrī Latvijā rūpniecības produkcijas apjoms pieauga par 5,8%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, Latvijā rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 5,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

To ietekmēja ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā – par 6,7% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,7%, bet neliels produkcijas apjoma samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 1,1%.

Būtisks produkcijas apjoma pieaugums, salīdzinot ar pagājušā gada septembri, bija tādās vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs kā ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanā – par 39,2%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 33,3%, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 28,8% un citu transportlīdzekļu ražošanā. Ražošanas apjoma kāpumu septembrī turpināja uzrādīt arī mēbeļu ražošana – par 29,6%, dzērienu ražošana – par 15% un apģērbu ražošana – par 13,6%. Produkcijas izlaide pieauga visās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā (pieaugums par 1,7%), pārtikas produktu ražošanā (par 0,2%), gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (par 3,7%).

Savukārt produkcijas apjoms samazinājās nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 4,4% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā.

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 1,5%, tai skaitā elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 38,6%, bet samazinājums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 4,7%. Savukārt apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2020. gada septembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 29,5%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 23% un eksportā – par 32,9%, tajā skaitā eirozonā – par 29,4%, ārpus eirozonas – par 35,5 %.

2021. gada septembrī, salīdzinot ar 2021. gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem pieauga par 0,3%. Apgrozījums vietējā tirgū palielinājās par 2,3%, bet eksportā apgrozījums samazinājās par 0,6%, tajā skaitā ārpus eirozonas – par 3,3%, bet eirozonā bija kāpums par 3,3%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti