Dienas ziņas

Raimonds Vējonis uzņemas iniciatīvu izvirzīt premjera amata kandidātu

Dienas ziņas

Āfrikas cūku mēra izplatība turpinās

Sējumiem kailsals var nodarīt postu

Sējumiem kailsals var nodarīt lielu postu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar vairāku nedēļu kavēšanos atnākusi ziema, un pēc meteorologu prognozēm Latvijā jau tuvākajās dienās gaidāms sals līdz mīnus 20 grādiem. Augļu kokiem un krūmiem sala postījumi pagaidām nedraud, bet, ja neuzsnigs sniegs, kailsals, kas aptvēris Latgales reģionu un Vidzemi, var nodarīt lielus postījumus.  

Lauku konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils, komentējot decembra nogalē sociālajos tīklos iesūtītos attēlus, kuros redzams, kas notiek ar sīpolpuķēm, kad krīt siltuma rekordi, atzina, ka šie ziedi uznākošā sala rezultātā aizies postā un pavasarī tās puķītes vairs neziedēs, bet tie ir izņēmuma gadījumi, kas ir bijuši aizēnas vietās, saulītē pasildījušies.

“Kopumā sīpolpuķes guļ ziemas miera periodā. Kas attiecas uz kokiem, krūmiem,  īpašu bažu nav. Pumpuri nav piebrieduši, tie uz šādām temperatūrām nereaģē, kociņi un krūmi ir miera periodā,” pastāstīja Narvils.

Tagad sākas kārtīgs ziemas periods, un nav bažu, ka kaut ko varētu zaudēt pavasarī, saka dārzkopības speciālists.

Taču attiecībā uz ziemājiem agronoms Oskars Balodis nav tik optimistisks. Glābjošā sniega sega, kas pasargā no kailsala, visu Latvijas teritoriju nav apsegusi.

“Kurzemē un Zemgalē sējumi ir pasargāti no lielā aukstuma, kas tuvojas, bet Dienvidlatvijā, Latgales reģionā, Vidzemē – tur sniega tikpat kā nav. Ja naktīs ir -20 grādi, ja nav sniega, tad daļa ziemāju ir pakļauti izsalšanas riskam,” atzina Balodis.

Viņš atgādināja 2013. – 2014.gada ziemā lielo postu laukiem nodarīja tieši kailsals, un “tagad atkal tas pats veidojas”.

No graudaugiem visizturīgākie ir ziemas rudzi, tad nāk tritikāle, kvieši un rapsis. Agronoms uzsver, ka šogad zemnieki ir ņēmuši vērā slikto pieredzi, kad nācās laukus pārsēt, un iemācījušies sēt ziemcietīgās šķirnes, kā arī sējumus apdrošināt pret sala nodarītiem kaitējumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti