Pasaules panorāma

Čehijas ekonomika aug, bet valdība vēl nav izveidota

Pasaules panorāma

"BREXIT" dēļ Lielbritānija meklē jaunus tirgus

Kāds Latvijai labums no "Šarma ofensīvas"?

Saūda Arābijas «šarma ofensīva». Vai tā skars Latviju?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saūda Arābijai savulaik daudz pārmeta atbalstu islāma radikāļiem. Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps izvēlējās Saūda Arābiju par galveno stratēģisko partneri paplašināto Tuvo Austrumu reģionā. Šogad kroņprincis Muhameds bin Salmans uzsāka tā dēvēto šarma ofensīvu ASV un Eiropā. Mērķis – uzlabot attiecības un piesaistīt valstij investīcijas. Vai Rijādas šarms skars arī Latviju, un kādas iespējas tas sola?

Saūda Arābija, pateicoties nelielajam iedzīvotāju skaitam un dāsnajiem naftas ieņēmumiem,  ir viena no pasaules bagātākajām valstīm, bet vienlaikus arī konservatīva un neiecietīga islāma citadele. Pērn tā bija pasaules valstu pirmajā trijniekā izpildīto nāves sodu skaita ziņā.

Taču nu konservatīvā karaļa Salmana dēls – kroņprincis Muhameds bin Salmans – uzsācis modernizējošas reformas valstī un "šarma ofensīvu" ārvalstīs. Tas tiek darīts ekonomikas sildīšanas vārdā. Tā kā Saūda Arābija ir ļoti atkarīga no naftas cenām pasaulē, kas pašlaik ir ievērojami kritušās, troņmantinieks meklē iespējas, kā kompensēt no zemajām naftas cenām radušos zaudējumus. Tādēļ galvaspilsētā Rijādā atvērts pirmais kinoteātris 35 gadu laikā – lai arābi vairāk naudas izklaidēm atstātu savā, nevis kādā no kaimiņvalstīm.

Ekonomisko ieguvumu vārdā norisinājās arī kroņprinča "šarma ofensīva" – mēģinot pierādīt, ka valsts nu būs liberālāka un modernāk domājoša, proti, draudzīgāka pret investīcijām.

Arī Latviju ir skārusi šī "ofensīva". Šeit atvērta Saūda Arābijas vēstniecība, Saeimā ir parlamentārā sadarbības grupa ar šo valsti. Tieši tādēļ rodas jautājums, kāds Latvijai būs labums no labākām attiecībām ar šo gandrīz 4000 kilometrus tālo valsti?

"Es domāju, ka visi, kas saistīti ar zemkopību – šie produkti ir ļoti nepieciešami Saūda Arābijas iedzīvotājiem.

Treškārt, tas ir svarīgi arī politiskajā jomā. Saūda Arābija ir nozīmīga valsts,  un tai ir liels svars reģionā. Tas ir ļoti svarīgi, lai Latvijai būtu tiešs kontakts ar Saūda Arābijas amatpersonām," vērtēja Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Saūda Arābijas parlamentu vadītājs Hosams Abu Meri ("Vienotība").

Tiesa, pagaidām Saūda Arābija nav atvērta pat ceļotājiem no Latvijas. Tai ir bezvīzu režīms tikai ar kaimiņvalstīm Arābijas pussalā. Vīzu ieceļošanai var saņemt arī musulmaņi, kas vēlas apmeklēt svētvietas Mekā un Medīnā. Pārējiem ceļotājiem spēkā daudzi ierobežojumi. Tomēr Saūda Arābija ir gatava liberalizēt arī ieceļošanu valstī, lai gūtu labumu no ārvalstu tūristiem.

"Tagad tā [vīzu] sistēma mainīsies. Ir daudz uzlabojumu cilvēktiesību jautājumos, arī pret sievietēm. Ir daudz reformu, kas būs nākotnē,

un pēc vairākiem mēnešiem vīzu uz Saūda Arābiju būs vieglāk iegūt. Šobrīd vīza pieejama tikai darba, biznesa un dažādām vizītēm. Bet nākotnē varēs iegūt arī tūrisma vīzu," teica deputāts.

Neraugoties uz visai sarežģīto situāciju cilvēktiesību jautājumos, Saūda Arābija arī šajā jomā ir sākusi vairākus uzlabojumus. Piemēram, sievietes šajā valstī var iegūt autovadītāja apliecību, bet pēc vairāk nekā 35 gadu pārtraukuma Saūda Arābijā durvis vērs jauni kinoteātri, kuri rādīs arī Holivudas filmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti