Saeimā vērtēs opozīcijas priekšlikumu saglabāt samazināto PVN augļiem un dārzeņiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Saeimas vairākums sēdē ceturtdien, 10. septembrī, atbalstīja priekšlikumu vērtēt opozīcijas iesniegto priekšlikumu saglabāt nemainīgu samazinātā 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām arī pēc 2020. gada, līdz kuram šī likme ir noteikta.

Priekšlikums nodots vērtēšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. To atbalstīja 45 deputāti, pret bija 40, neviens balsojumā neatturējās.

Priekšlikumu iesniedza Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāti Dana Reizniece-Ozola, Viktors Valainis, Jānis Dūklavs, Janīna Jalinska, Jānis Vucāns, Raimonds Bergmanis, "Saskaņas" deputāte Evija Papule, pie frakcijām nepiederošie deputāti Jūlija Stepaņenko, Linda Liepiņa, Didzis Šmits, Karina Sprūde.

Deputāte  un bijusī finanšu ministre Reizniece-Ozola debatēs skaidroja, ka samazinātā PVN likme Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām sevi ir attaisnojusi. Dati liecinot, ka audzis šo produktu patēriņš, mazinājusies ēnu ekonomika šajā segmentā, uzlabojusies vietējo ražotāju konkurētspēja un pieaudzis PVN maksātāju skaits.

Pozīcijā esošās partijas "KPV LV" Saeimas deputāts Kaspars Ģirģens izteicās, ka vajadzētu spert soli tālāk – noteikt samazināto PVN likmi arī citiem  pārtikas produktiem, piemēram, gaļai, pienam.

Samazinātā PVN likme ir sevi attaisnojusi, kā to norādījusi par nozari atbildīgā Zemkopības ministrija (ZM), teica Ģirģens, aicinot neatbalstīt Finanšu ministrijas (FM) nostāju šajā jautājumā.

Arī pozīcijā esošā  Nacionālā apvienība (NA) atbalsta samazinātās PVN likmes saglabāšanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem arī turpmāk, teikts NA paziņojumā medijiem.

NA atzīmēja, ka ZM apkopotie dati parāda – augļkopības un dārzeņkopības nozares apgrozījums šajā periodā ir palielinājies par 9,4%. Tiek lēsts, ka ēnu ekonomika augļu, ogu un dārzeņu tirdzniecībā ir samazinājusies par 20% – audzētāju (PVN maksātāju) nodokļu iemaksas, neieskaitot PVN, valsts budžetā palielinājušās par 15,8 miljoniem eiro.

NA piebilda, ka jau daudzus gadus lielākā daļa Eiropas valstu piemēro samazināto PVN likmi pārtikas produktiem. Samazinātās likmes pārtikai nav tikai dažās Eiropas Savienības valstīs, tostarp Lietuvā un Igaunijā.

KONTEKSTS:

Samazināto PVN likmi 5% apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Samazinātā PVN likme bija iecerēta uz trīs gadiem, un vienlaikus noteikti četri sasniedzamie rādītāji. ZM pabeigusi gala ziņojumu par projekta rezultātiem un norādīja, ka izpildīti visi prasītie kritēriji un samazinātais nodoklis jāsaglabā. Tāpat gan ministrija, gan lauksaimnieki kārtējo reizi rosināja samazināto PVN likmi piemērot arī citām svaigo produktu grupām.

Savukārt FM uzskata, ka pilotprojekts nav bijis sekmīgs un ziņojumā norādītie aprēķini ir interpretēti maldīgi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti