Saeima pieņem atvieglotu kārtību elektrostaciju un sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Saeima ceturtdien, 29.septembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamu atzītu jaunu likumu, kas atvieglo kārtību energoapgādes būvju, tostarp saules un vēja elektrostaciju, kā arī energoapgādē izmantojamu būvju - sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un tam nepieciešamās infrastruktūras - izbūvei, informēja parlamenta Preses dienestā.

"Enerģētiskās drošības un neatkarības veicināšanai nepieciešamās atvieglotās energoapgādes būvju būvniecības kārtības likums" izstrādāts, lai sekmētu atjaunīgās enerģijas ražošanu, veicinātu enerģētisko drošību un neatkarību.

Likumā noteikta atvieglota kārtība vēja elektrostaciju, kuru kopējā jauda ir vismaz 50 megavati, un tām nepieciešamās infrastruktūras būvniecībai, kā arī saules paneļu (iekārtu) darbībai nepieciešamo ārējo inženiertīklu ierīkošanai un saistīto būvju būvniecībai, ja kopējā jauda vienam objektam ir vismaz 10 megavati.

Saeimā norādīja, ka atvieglota kārtība noteikta arī būvdarbiem, kas nepieciešami siltumenerģijas ražošanas iekārtu, kurās enerģiju plānots ražot no atjaunojamajiem energoresursiem un kuru jauda ir vismaz pieci megavati, uzstādīšanai vai nomaiņai, ja tās nodrošinās siltumenerģijas nodošanu centralizētās siltumapgādes sistēmai,

un energoapgādē izmantojamu būvju - sašķidrinātās dabasgāzes termināļa un tam nepieciešamās infrastruktūras - izbūvei iekšējos jūras ūdeņos un teritoriālajā jūrā.

Vēja elektrostaciju būvniecība atļauta ārpus pilsētām un ciemiem vietējās pašvaldības teritorijas plānojumā noteiktajā rūpnieciskās apbūves teritorijā, tehniskās apbūves teritorijā un lauksaimniecības teritorijā. No tuvākās vēja elektrostacijas un vēja parka robežas līdz dzīvojamām un publiskām ēkām ir jānodrošina vismaz 800 metru attālums.

Apbūves tiesības vēja elektrostacijas būvniecībai meža zemēs var piešķirt uz termiņu, kas nav ilgāks par 35 gadiem. Likums paredz vēja elektrostaciju būvniecībai virs 50 megavatiem pretendēt uz iespēju noteikt tām nacionālo interešu objekta statusu.

Lai īstenotu ieceri par vēja enerģijas ražošanu ar jaudu virs 50 megavatiem, līdz šim ieceres iesniedzējam vispirms bija nepieciešams pieteikt plānotās darbības ietekmes uz vidi novērtējumu. Likums paredz vēja elektrostacijām turpmāk piemērot sākotnējā izvērtējuma procesu gadījumos, ja tās tiek plānotas ārpus īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, "Natura 2000" teritorijām un divu kilometru buferjoslām ap tām, mikroliegumiem, kā arī putnu sugu aizsardzībai noteiktiem mikroliegumiem. Sākotnējā izvērtējuma procesu piemēros arī tām vēja elektrostacijām, kuras paredzēts būvēt ārpus Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes kāpu, virszemes ūdeņu un kultūras pieminekļu aizsargjoslām, kā arī Valsts vides dienesta dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols" reģistrētiem īpaši aizsargājamiem biotopiem un īpaši aizsargājamo sugu dzīvotnēm.

Līdztekus enerģētiskās drošības un neatkarības veicināšanai nepieciešamās atvieglotās energoapgādes būvju būvniecības kārtības likumam Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja arī saistītos grozījumus likumā par ietekmes uz vidi novērtējumu.

Likumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

KONTEKSTS:

Pašlaik Baltijā sašķidrinātās gāzes terminālis darbojas Lietuvā, Klaipēdā. Savukārt vēlāk rudenī, ap novembri, darbu paredzēts sākt vēl vienam terminālim Paldiskos, Igaunijā. Ar tā darbību sašķidrinātās gāzes sagādē lielas cerības saista arī Latvija, kas nolēmusi arī attīstīt savu LNG termināli. Saeima ceturtdien, 29. septembrī, konceptuāli atbalstīja arī likumu sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveides Skultē atvieglošanai. 

Tāpat Ministru kabinets šogad februārī konceptuāli atbalstīja ieceri veidot jaunus stratēģiskas nozīmes vēja enerģijas parkus uz valsts īpašumā esošas zemes un jūnijā deva atļauju attiecīga "Latvenergo" un valsts AS "Latvijas Valsts meži" (LVM) kopuzņēmuma dibināšanai. Kopuzņēmums SIA "Latvijas Vēja parki" dibināts jūlija vidū. Kopuzņēmuma SIA "Latvijas Vēja parki" plānotās investīcijas vēja parku izveidē būs vienas no lielākajām Latvijas vēsturē un sasniegs vienu miljardu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti