Rūpniecības produkcijas apjoms pērn pieauga par 2 %

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pērn pieauga par 2%, salīdzinot ar 2017.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Produkcijas apjoms ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē palielinājās par 4,3% un apstrādes rūpniecībā – par 3,4%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē saruka par 1,9%.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2017.gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 4,5%. Ražošanas apjoma kāpums bija apstrādes rūpniecībā – par 5,1%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 9,4% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,6%. 

Salīdzinot ar 2017.gada decembri, lielākais ražošanas apjoma pieaugums bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 30,7% un elektrisko iekārtu ražošanā – par 22,9%.

Produkcijas izlaide pieauga arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā – par 9%, gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 12,7%, savukārt pārtikas produktu ražošana saglabājās iepriekšējā gada līmenī.

Ražošanas apjoms samazinājās papīra un papīra izstrādājumu ražošanā – par 14,2%, mēbeļu ražošanā – par 13,6% un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā – par 11,4%.

2018.gada decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,3 %, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 9,7%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kritums par 1,4%.
 

 

Statistikas pārvaldes dati liecina arī, ka 2018.gadā, salīdzinot ar 2017.gadu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 9 %. To ietekmēja kāpums vietējā tirgū par 9,5% un eksportā – par 8,7 %, tai skaitā eirozonā – par 10,5%, bet ārpus eirozonas – par 7,3%.

2018.gada decembrī, salīdzinot ar 2017.gada decembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, pieauga par 10,9 %. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 8,6 % un eksportā – par 12,3%, tai skaitā eirozonā – par 3,6 %, bet ārpus eirozonas – par 19,8%.

Savukārt, salīdzinot ar novembri, apgrozījums, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, samazinājās par 0,6%. Vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 1,2%, bet eksportā bija kritums par 1,5%, tai skaitā eirozonā – par 5,1%, bet ārpus eirozonas pieaugums par 3,1%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti