Dienas ziņas

Aicina nepiemēslot mežus un ziņot par pārkāpumiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pirmo reizi Latvijā izmēģina kaņepju novākšanas kombainu

Pirmo reizi Latvijā izmēģina kaņepju novākšanas kombainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pirmo reizi Latvijas vēsturē kaņepes vāktas ar specializētu industriālo kaņepju kombainu, kas atvests no Lietuvas. Latgales zemnieki un zinātnieki šādi novāktas kaņepes cer gan pārstrādāt pārtikas piedevu ražošanai, gan ražot gāzi – alternatīvās enerģijas avotu.

Kaņepju novākšanas kombains, kas būtībā ir speciāli aprīkots traktors, ir gandrīz 1 miljonu eiro vērts. Latgales laukos tas nonācis, Latvijas zemniekiem pētot, kā attīstīt industriālo kaņepju audzēšanu.

"Veicam kaņepju novākšanu, izmantojot līdz šim Latvijā nebijušu kaņepju novākšanas tehniku, kas mums ļauj kvalitatīvi novākt kaņepi tās turpmākajai apstrādei, kas līdz šim ir bijusi ļoti liela problēma," pastāstīja biedrības "Mežvidu lauksaimniecības un tehnoloģiju parks" valdes loceklis Edgars Romanovskis.

Lai kaņepes varētu izmantot sintētiskās gāzes un pārtikas piedevu ražošanai, svarīga ir pareiza kaņepju novākšana. Kombaina mehānismos kaņepju ziedgalviņas vienlaicīgi tiek samaltas un nogādātas piebraukušajā transportā, bet stiebri – sagriezti īsos gabaliņos, lai tos izmantotu tālākai pārstrādei. 

"Mums ir pašiem bijuši četri gadi dažādiem izmēģinājumiem, kā kaņepi novākt, un tie visi nav bijuši tie vienkāršākie. Tāpēc arī Latvijas laukos neaug industriālā kaņepe, bet mēs uzskatām, ka tā ir ļoti konkurētspējīga kultūra," sacīja SIA "Jumis geo" pārstāve Solvita Boldāne.

Tomēr, lai kaņepju audzēšana būtu izdevīga, esot vajadzīga ne tikai dārga un speciāla novākšanas tehnika, bet arī lieli kaņepju lauki. Pagaidām kombains uz Latviju bija atceļojis vien zinātniskā projekta ietvaros uz vienu dienu.

Vai kombainu būtu izdevīgi iegādāties pašiem, zemnieki vēl spriedīs. "Tas ir jārēķina. Bet, ja mēs neizmēģināsim paši savā laukā, tad tos aprēķinus veikt ir diezgan teorētisks pasākums," norādīja Boldāne.

Visā Latvijā šogad kaņepes tika audzētas tikai nepilna tūkstoša hektāru plašās teritorijās. Latvijas Bioekonomikas stratēģijā 2030. gadam nospraustie uzdevumi paredz maksimāli palielināt Latvijas atjaunojamo dabisko izejvielu  izmantošanu dažādu rūpniecības un pārtikas produktu ražošanā.

"Ir cerības, ka ar pareizajiem uzsvariem tas tiks attīstīts. Un tieši enerģētika un manā skatījumā biorafinēšana ir tas, kam ir lielākais potenciāls tieši kaņepju volarizācijā," pauda "Biorefic" valdes priekšsēdētājs Raitis Kalniņš.

Kaņepju novākšanas izmēģinājumi notika apmēram četru hektāru platībā. Lietuvā gan šādam kaņepju novākšanas kombainam esot vairāk darba, jo šīs kultūras audzēšanas platības esot lielākas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti