Dienas ziņas

Veiktie ceļa remontdarbi neiztur pat garantijas laiku

Dienas ziņas

Jelgavā un Siguldā pārskaitīs balsis

Samazinājušies nebanku kreditētāju izsniegtie aizdevumi

Pērn krities nebanku kredītu apjoms; nozarē pieaug krāpšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Aizvadītajā gadā ievērojami krities nebanku pakalpojumu piedāvājums un arī pieprasījums. Tāpat aizvien biežāk iedzīvotāji sūdzas par krāpniecību šajā jomā. Tā novērojis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa skaidroja – nebanku kreditēšanas pakalpojumi, piemēram, ir dažādi līzinga devēji, nebanku hipotekārā kredīta sniedzēji, distances kredīta piedāvātāji, kā arī lombardu kredīta devēji un patēriņa kredīta sniedzēji, kas izplatīti, piemēram, iegādājoties kādu dārgāku preci.

PTAC vadītāja Baiba Vītoliņa
00:00 / 00:33
Lejuplādēt

Vītoliņa minēja galvenās iezīmes nebanku kreditēšanas jomā pērn: “2020. gadā ir būtisks izsniegto kredītu kritums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Izskaidrojums ir gan tas, ka pagājušajā gadā pandēmijas rezultātā daudziem trūka ienākumu, lai norēķinātos, līdz ar to droši vien neņēma arī kredītus. Gan arī vairāku tirgus spēlētāju iziešana no tirgus iepriekš veikto grozījumu dēļ vairākos normatīvajos aktos.”

PTAC pērn arī novēroja arvien vairāk krāpniecību šajā jomā: “Arvien vairāk cilvēku uz šo iekrīt.”

PTAC sagatavotais pārskats liecina, ka kopumā patērētāju kreditēšanas nozares pakalpojumu sniedzēji 2020. gadā patērētājiem no jauna izsniedza kredītus 500,95 miljonu eiro apmērā, kas ir par 96,32 miljoniem eiro jeb 16,13% mazāk nekā 2019.gadā.

Īpaši straujš kreditēšanas apjoma kritums tika novērots 2020. gada pirmajā pusgadā.

PTAC norādīja, ka 2020. gadā turpinājās vēl gadu iepriekš novērotā tendence, kas nebanku kreditēšanas tirgū nebija novērota kopš licencēšanas uzsākšanas, proti, tirgus dalībnieku skaita samazināšanās.

Ja 2020. gadā darbu uzsāka 57 tirgus dalībnieki, tad, sākoties 2021. gadam, valstī darbu turpināja 50 speciālo atļauju patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai saņēmušie komersanti. Šajā laika posmā PTAC anulēja licenci vienam komersantam, un pērnā gada pēdējos trīs mēnešos saņēma sešus komersantu paziņojumus par tirgus atstāšanu.

2020.gada martā Covid-19 krīze ietekmēja jaunu aizdevumu izsniegšanu, un, pretēji iepriekšējo gadu tendencei, izsniegto aizdevumu summu kopējais apjoms, nevis pieauga, bet gan samazinājās par 13,32% līdz 39,56 miljoniem eiro.

Vēl straujāks jaunu aizdevumu izsniegšanas apjoma samazinājums bija vērojams 2020. gada aprīlī, kad izsniegšana salīdzinājumā ar martu saruka par 36,70% un bija vien 25,04 miljonu eiro apmērā, kas kopš 2013. gada ir viena mēneša izsniegšanas absolūti zemākais rādītājs.

Savukārt 2020. gada maijā kredītu izsniegšana uzrādīja nelielu pieaugumu, kas ar nelielām svārstībām nostabilizējās visa 2020. gada garumā, informēja PTAC.

Visstraujākās izmaiņas izsniegto kredītu skaitā vērojamas distances kredītos -31,91% 2020. gadā salīdzinājumā ar 2019.gadu, kā arī kredītos pret kustamas lietas ķīlu (-20.41%), savukārt izsniegtajos apjomos 2020. gadā salīdzinājumā ar 2019. gadu vislielākais samazinājums vērojams hipotekārajos kredītos un distances kredītos (attiecīgi -19,08% un -16,55%).

Tāpat būtisks samazinājums ir arī patēriņa kredītu apjomos (-16,48%), gan līzinga jomā (-15,60%). Kredītu pret kustamas lietas ķīlu darījumu skaita samazinājums korelē ar konkrētā pakalpojuma sniedzēju skaita samazinājumu, jo gan 2020. gada, gan 2021. gada sākumā liela daļa tirgus pametušo dalībnieku bija specializējušies šī konkrētā kredīta veida pakalpojumu sniegšanā, informēja PTAC.

PTAC norādīja, ka kopējā kredītportfeļa kvalitāte jau četrus gadus ir stabila. 2020. gadā kredītu bez kavējuma īpatsvars kopējā portfelī bija 90,09%, un tas ir par 1,75% labāks rādītājs nekā 2019. gada 31. decembrī, kā arī labākais rādītājs astoņu gadu laikā, kopumā uzlabojoties par 12,56%.

Tomēr portfeļu kvalitātes rādītāji pa kredīta veidiem joprojām saglabājas atšķirīgi. Ja, piemēram, līzinga portfelī bez kavējuma esošais kredītu apjoms līdz 2020.gada 31.jūnijam sasniedzis 95,08% un patēriņa kredītiem neatlaidīgi tuvojās 89%, tad hipotekāro kredītu maksājumus nekavēja vien 76,16% no kopējā kredītu apjoma. Tomēr tas ir par 4,36% labāks rādītājs nekā gadu iepriekš, skaidroja PTAC.

Savukārt distances kredītiem nekavētā portfeļa rādītāji 2020. gada 31. decembrī bija 81,57% jeb par 3,94% labāks rādītājs nekā līdz 2019. gada 31. decembrim.

Vienlaikus visos kredītu veidos, izņemot kredītos pret kustamas lietas ķīlu, kuros informācija par kavējumiem nav jāsniedz, un hipotekārajos kredītos, kur situācija ar ilgtermiņa kavēšanu ir uzlabojusies, līdz 2020. gada beigām ir pieaudzis virs 180 dienām kavēto kredītu īpatsvars.

Ņemot vērā, ka ir krasi krities īstermiņa distances kredītu skaits un apjoms, kuri atmaksājami vienā maksājumā, kā arī bez maksas izsniegto kredītu skaits, mazāk aktuāls kļuvis arī pagarināšanas pakalpojums, norādīja PTAC un paskaidroja, ka pagarinājumu skaits visa 2020. gada garumā pa mēnešiem bija relatīvi vienmērīgs – robežās starp 13 800 un 15 450 pagarinājumiem, kas norāda, ka patērētāju skaits, kas izvēlās šo pakalpojumu, nepalielinās.

Šķietami, ka Covid-19 krīzes ietekmē patēriņa kredītiem 2020. gadā atjaunojās īstermiņa kreditēšana, kas 2019. gada otrajā pusgadā tika apturēta pilnībā. Vienlaikus PTAC norādīja, ka šādu pakalpojumu piedāvā vien atsevišķi komersanti un nelielā apjomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti